Intīmi: kā atbrīvoties no liekā apmatojuma?

Skūties, vaksēties vai darboties ar epilatoru? Izvēlēties, kura no šīm metodēm ir tev vispiemērotākā, palīdzēs vaksācijas meistare Sindija Smudze.

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

Skūšanās
Visnesāpīgākais, visātrākais un vislētākais veids, kā atbrīvoties no nevēlamā apmatojuma, ir skūšanās. Taču efekts saglabājas ļoti neilgu laiku — matiņi atgriežas aptuveni pēc trim dienām. Āda tiek kairināta un nereti jutīgākajās zonās iekaist, jo ar skuvekli tiek noņemta pārāk liela ādas raga kārta. Tāpat pastāv risks ādu savainot. Skujoties jārēķinās, ka matiņi kļūst arvien treknāki, biezāki un stiprāki, gadās, ka no viena matu sīpola izaug jau divi matiņi, un būtisks mīnuss — matiņi ataug asi. Ja tomēr izvēlaties skūties, noteikti, lai mazinātu kairinājumu, jālieto skūšanās želeja un ieteicams lietot jaunu skuvekli, kas nodrošina gludāku skūšanu, lai iespējami mazāk reižu būtu jāatgriežas vienā un tai pašā vietā.

Plusi
Skūšanās ir ātra, ērta un lēta, to var veikt, neizejot no mājas.

Mīnusi

Pastāv iespēja savainot ādu, var rasties kairinājums, savainojums, matiņi ļoti ātri ataug.

Kam piemērota?

Sievietēm un vīriešiem, kuri nespēj apzināti nodarīt sev sāpes un kuriem vajadzīgs ātrs un viegls rezultāts.

Cik tas maksā?
Aptuvenās izmaksas ir Ls 3 mēnesī.


Vaksācija

Vaksācija ir liekā apmatojuma noņemšana ar vasku. Vasku uzklāj matiņu augšanas virzienā un norauj — pretējā. Salīdzinot ar skūšanos, tas ir sāpīgāks un laikietilpīgāks process, taču efekts saglabājas vidēji četras nedēļas. Lai varētu veikt vaksāciju, matiņiem jābūt aptuveni 0,3–0,5 cm gariem, ja tie būs garāki, procedūra var būt sāpīgāka, ja īsāki — vasks var neizraut matiņu. Vaksējot tiek novājināts matiņa folikuls, tāpēc, regulāri veicot vaksāciju, matiņi kļūst trauslāki un retāki un ar laiku pati vaksācija kļūst mazāk sāpīga. Nevajadzētu miksēt vaksāciju ar skūšanu, jo pēc skūšanas matiņš atkal ataug ar dubultspēku un rezultāts, kas sasniegts ar vaksāciju, zūd. Pēc procedūras vismaz 24 stundas nevajadzētu mazgāties karstā duša, lietot dušas želeju, sēdēt vannā, apmeklēt baseinu, solāriju, saunu, pirti vai uzturēties saulē, kā arī nevajadzētu doties uz sporta zāli un visiem citiem pasākumiem, kas saistīti ar svīšanu, tāpat lietot talku vai paštonējošo krēmu. Tāpat būtu jāizvairās valkāt apspīlētas un sintētiskas drēbes pirmajās dienās pēc vaksācijas — tas var stimulēt matiņu ieaugšanu. Pirms vaksācijas nav ieteicams apmeklēt solāriju, sauļoties, iet saunā, jo, ja āda pirms vaska uzklāšanas būs sakarsusi, tas arī var izraisīt matiņu ieaugšanu. Nevajadzētu lietot parasto krēmu uz zonām, kuras vaksē, jo matiņus tādā veidā var pabarot (uzbarot) un tie būs spēcīgāki, jāizvēlas kāds speciāls losjons, kas paredzēts lietošanai pēc vaksācijas. Aptuveni piecas, septiņas dienas pēc vaksācijas vajadzētu veikt pīlingu, lai mazinātu matiņu ieaugšanas risku. Var lietot arī speciālus krēmus un losjonus pret matiņu ieaugšanu, bet pirmais, kas jādara obligāti, ir pīlings.

Plusi
Iespējams iegūt ļoti labu un noturīgu efektu.

Mīnusi
Vaksācija ir laikietilpīgāka un dārgāka nekā skūšanās, prasa rūpīgu ādas kopšanu.

Kam piemērota?
Sievietēm un vīriešiem, kuri rūpējas par savu ārējo izskatu un gatavi veltīt tam gan laiku, gan naudu.

Cik tas maksā?
Cenas ir dažādas, atkarīgas no tā, kādas ķermeņa vietas tiek vaksētas un kādu vasku izmanto. Kājas līdz celim — Ls 4–8, paduses — Ls 3–6 un bikini — no Ls 12.


Epilācija

No nevēlamā apmatojuma iespējams atbrīvoties arī ar epilatoru. Uzreiz gan jāteic, ka tas ir vissāpīgākais un pietiekami laikietilpīgs process, ar vislielāko risku, ka matiņi pēc tam ieaugs. Efekts saglabājas divas trīs nedēļas. Var izmantot arī fotoepilāciju, lāzerepilāciju, elektroepilāciju; šīs procedūras veic mācīti speciālisti ar speciālām ierīcēm, tās nodrošinās augstu efektivitāti, bet ir diezgan dārgas — kopējais kurss var izmaksāt vairākus simtus latu.

Plusi
Labs un noturīgs efekts.

Mīnusi
Vislielākais matiņu ieaugšanas risks.

Kam piemērota?

Nedaudz mazohistiski noskaņotiem cilvēkiem, kuriem ir salīdzinoši augsts sāpju slieksnis.

Cik tas maksā?
Epilatora cena ir apmēram Ls 50, tas kalpo ilgstoši.


Ķīmiskie depilācijas krēmi
Iespējams izmantot arī ķīmiskos depilācijas krēmus (neprasa ilgu laiku un nav sāpīgi, matiņi ataug aptuveni pēc četrām, sešām dienām, taču iespējams ķīmiski apdedzināt ādu, nepareizi tos lietojot). Ķīmiskie depilācijas krēmi nopērkami Drogās, kā arī citos sadzīves preču veikalos.

Autore:
Sindija Smudze, vaksācijas meistare, e-pasts: sinosi@inbox.lv, tālr.: 29443718 (vari pieteikties uz vaksāciju pilsētas centrā!)

Reklāma
Reklāma