Cik droši automašīnā turēt bērnu klēpī?

Iepriekšējo reizi rakstīju par to, ka bērnus auto sēdeklīti vajag iesprādzēt kārtīgi, lai mazulis būtu drošībā, taču vēlāk lasot komentārus izbrīnījos, ka ir daļa vecāku, kas dažādu apsvērumu dēļ, izvēlas bērnus pārvadāt — turot klēpī.

Foto no personīgā arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no personīgā arhīva

Nelielai vizualizācijai aprakstīšu gadījumu no savas dzīves: pie manis viesojās draugs, kuram ļoti patika auto, ar kuru tolaik braucu. Viņš izteica vēlmi izbraukt nelielu līkumu un es, protams, neatteicu. Auto bija aprīkots ar automātisko pārnesumkārbu, savukārt mans draugs ikdienā lieto manuālo, un šādos gadījumos ir svarīgi atcerēties - nelietot kreiso kāju pedāļu spiešanai, jo, vēloties nospiest sajūgu, var sanākt no visa spēka nospiest bremžu pedāli. Tā nu mēs izbraucām pāris kvartālus, un apmēram 50 metrus pirms mājām es jau atsprādzēju drošības jostu. Auto ripoja pavisam lēni (~20 km/h), kad mans draugs „nospieda sajūgu”. Auto apstājās kā pret sienu ar visām no tā izrietošajām sekām – es, kas nebiju piesprādzējies, diezgan pamatīgi atsitos pret priekšējo paneli un stiklu.
 

Gadu vecs mazulis jūsu rokās šādā situācijā svērtu vairāk kā 300 kg – padomājiet labi, vai varat šādu svaru noturēt...


Taču – ja ātrums būtu bijis 50 km/h?  Pie šādiem apstākļiem negatīvā paātrinājuma iespaidā 60 kg smaga cilvēka svars var pārsniegt divas tonnas. Gadu vecs mazulis jūsu rokās šādā situācijā svērtu vairāk kā 300 kg – padomājiet labi, vai varat šādu svaru noturēt...
Ar šo es vēlos pateikt, ka pat ja jūs turat mazuli rokās, un uzticaties cilvēkam pie stūres, jūs nevarat visu paredzēt un būt gatavi pēkšņām, negaidītām situācijām, kurās mēdz nonākt arī paši pieredzējušākie vadītāji.  Ja jums ir dārga jūsu bērna drošība – piesprādzējiet viņu autosēdeklītī.

Autors: Viesturs Kundziņš, lielākā autopircēja ceļveža

Reklāma
Reklāma

Whatcar.lv

eksperts