Pašu gatavots vai veikalā pirkts?

Domājot par mazuļa ēdienkarti, pirmajiem prātā jānāk vārdiem – veselīgs, svaigs, pareizi sagatavots un uzglabāts ēdiens.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Garšas īpatnības ir mazāk nozīmīgas, jo mazuļa garšas uztvere vēl nav tik labi attīstījusies, tādēļ viņa ēdienam nav jābūt ar izteiktu garšu dažādību un to noteikti nevajag nedz saldināt, nedz papildināt ar sāli vai dažādām garšvielām.

 

Reizi pa reizei var izlīdzēties ar veikalā iegādātu gatavo pārtiku mazuļiem, tomēr tas nedrīkstētu kļūt par ieradumu.

Reklāma
Reklāma



Tieši tā pat kā jūsu, pieaugušo, arī mazuļa ēdienkartei ir jābūt sabalansētai, un, izvēloties – pašgatavots vai jau gatavs veikalā iegādāts ēdiens, jāpatur prātā, ka reizi pa reizei var izlīdzēties ar veikalā iegādātu gatavo pārtiku mazuļiem, tomēr tas nedrīkstētu kļūt par ieradumu, jo, lai cik rūpīgi šis ēdiens arī būtu gatavots un uzglabāts, tas tomēr izstrādāts ilgai uzglabāšanai un nespēj līdzināties svaigam, tikko no dobes nākušam burkānam. Bez tam, ja ēdināsiet mazuli ar ēdienu, kas gatavots no pašmāju augļiem un dārzeņiem, mazais jo ātri pieradīs pie to garšas un, kad bērns jau būs pietiekami paaudzies, lai pats izvēlētos, ko un kad ēst, jums noteikti būs vieglāk pierunāt viņu pusdienu maltītei izvēlēties veselīgu, tikko gatavotu mājas ēdienu, nevis ātrās uzkodas ar pārlieku lielu cukura, sāls vai konservantu daudzumu.

Avots: Putriņgrāmata, Padomu un recepšu grāmata gādīgiem vecākiem, R.: Valters un Rapa, 2008.