Kā meklēt papardes ziedu

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Papardes zieda meklēšana ir viena no skaistākajām Jāņu nakts tradīcijām — tautas ticējumi vēsta, ka šis zieds uz īsu brīdi uzzied tikai Jāņu naktī ap pusnakti. Teiksmaino ziedu ik gadu meklēt dodas neskaitāmi Jāņu bērni. Kā to atrast un ko ņemt vērā, papardes ziedu meklējot?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mūsdienās papardes zieda meklēšana un plūkšana galvenokārt asociējas ar seksuālu aktu, savukārt tautas ticējumos papardes zieda atrašana visupirms saistīta ar labklājības un svētības iegūšanu. Protams, Jāņi bija arī laiks, kad jauniem ļaudīm no dažādām sētām un saimēm sanākt kopā un sapazīties — par to stāsta ne viena vien tautasdziesma, un visticamāk tieši tamdēļ arī mūsdienās joprojām tiek daudzināta papardes zieda meklēšana.


Pa pāram rieksti auga,
Pa pāram āboliņš;
Pa pāram jauni ļaudis
Jāņu nakti pulcējās.


Ticējumi papardes zieda meklēšanai
Tautas ticējumi par to, kā tad īsti un kur noslēpumainais papardes zieds meklējams, ir visdažādākie. Viens vēsta, ka Jāņu naktī jāiet uz mežu un ar dzelzs nūjiņu ap papardi jāapvelk trīs riņķi. Pašam jānostājas tuvu pie papardes uzvilkto riņķu vidū. Pēc tam papardi pārklāj ar melnu zīda drēbi. Tieši pusnaktī jānoņem zīda drēbe un tajā pašā brīdī parādās brīnišķīgais papardes zieds. Cits iesaka Jāņu naktī uz slotas kāta astoņas reizes lekt ap astotnieku, kas uzvilkts uz zemes. To darot, nedrīkst sarunāties un smieties. Kad tas izdarīts, uz slotas kāta jāšus ir jāaizlec līdz tuvākajam papardes pudurim, bet tikai vienam — tad var redzēt papardes ziedu ziedam.
Tautasdziesmās redzam, ka Jāņos varēja atļauties dažādas vaļības.

 

Jāņu dienā gan precētas sievas, gan jaunas meitas galvā lika vainagu un visas kopā dziedāja, dejoja, gāja rotaļās. Arī seksuālajā sfērā Jāņi bija laiks, kad varēja pārkāpt ikdienas normas un ļauties erotiskiem piedzīvojumiem.

 

Pastāvēja uzskats, ka šādi var veicināt vispārējo dabas enerģijas kāpināšanu. Liela nozīme maģiskajā Jāņu naktī tika piešķirta arī nākotnes zīlēšanai, īpaši saistībā ar precēšanos. Rakstos atrodams  ieteikums pēc pusnakts izraut ziedošo papardi no zemes, jo uz saknes varot redzēt līgavas vai līgavaiņa vārdu. Turpmāko likteni precību sakarā varēja pareģot arī pēc Jāņu nakts sapņiem, gan vainaga, gan ezera ūdens.

Reklāma
Reklāma


Jāņu naktī jaunām meitām krustceļā jāvij vainadziņš no deviņu šķiru puķēm. No katras šķiras jāņem deviņi ziedi. Ar šo vainadziņu galvā jāiet gulēt. Kas sapņos vainadziņu noņems, tas apprecēs.


Varbūt mūsdienu jaunietim par šādiem sentēvu izgājieniem nāk smiekli, bet kāpēc gan neļauties Jāņu nakts burvībai un nepamēģināt atdzīvināt kādu no senču tradīcijām kopā ar mīļoto cilvēku vai pie ugunskura iepazītu saulgriežu simpātiju? Tas pavērs ceļu no sirds uz sirdi un ļaus vienam otrā ieraudzīt ko vairāk par vienkāršu meņģēšanos. Jāņu nakts ir īstais laiks, kad ļauties seksam brīvā dabā — pamēģiniet sajust viens otru miglas pielietā pļavā, šalcošā mežā, smaržīgā siena kaudzē, laivā, kas līgani slīd pār ezera virsmu, uz dižakmens pļavas vidū, kas glabā gadsimtiem senas atmiņas!


Atceries par kontracepciju!
Jāņu naktī, papardes ziedu meklējot un sentēvu paražas atdzīvinot, gan nevajadzētu aizmirst par tādu mūsdienīgu lietu kā kontracepcija — ja vien mērķtiecīgi neesat nolēmuši tikt pie mazulīša. Prezervatīvi joprojām ir vienīgā kontracepcijas metode, kas, pareizi lietota, pasargā gan no nevēlamas grūtniecības, gan no seksuāli transmisīvām slimībām. Pārtrauktais dzimumakts  ir metode, kad dzimumloceklis no vagīnas tiek izvilkts pirms ejakulācijas.

Atcerēsimies, ka tā ir teju laimes spēle, kurā dažkārt var nepaveikties, turklāt tas sagādā daudz stresa visiem iesaistītajiem, līdz ar to mazina baudu. Meitenēm, kas nobriedušas piedzīvojumiem, ir vērts padomāt, vai nepaķert līdzi avārijas kontracepciju. Tā paredzēta lietošanai 72 stundu laikā pēc nedrošā dzimumakta, ja plīsis prezervatīvs vai nav lietota neviena kontracepcijas metode. Avārijas tablete var novērst nevēlamas grūtniecības iestāšanos, taču tā nepasargā no inficēšanās ar seksuāli transmisīvajām slimībām, turklāt šīs tabletes nedrīkst lietot bieži.