Mājās gatavota majonēze

FOTO: Shutterstock.com

No šo sastāvdaļu daudzuma var pagatavot vienu glāzi majonēzes. Bļodā ar apaļu dibenu sakuļ olu dzeltenumus un 1/4 tējkaroti sāls. Iegūtajai masai jābūt gaiši dzeltenā krāsā, bieza krējuma konsistencē. Turpina putot, pievienojot pa pilienam eļļu. Pilinot jāraugās, lai iepriekšējais eļļas piliens būtu sajaucies ar olu dzeltenumiem un nepeldētu pa virsu. Turpina pilināt un putot, kamēr mērce kļūst bieza. Pievieno ēdamkaroti citronu sulas un puto. Sula mērci darīs šķidrāku. Atlikušo eļļu var pievienot nedaudz straujāk. Kad mērce kļūst pārāk bieza, pielej atlikušo citronu sulu. Pārbauda pēc garšas sāls un citronu sulas nepieciešamību. Zivju ēdieniem paredzētai majonēzei jābūt nedaudz skābākai nekā parasti. Papildus sāli un sulu pievieno putojot. Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Olu dzeltenumiem jābūt saputotiem bāli dzeltenā krēmveida masā, iekams tiem sāk pievienot eļļu. Eļļa jāpievieno pa pilienam, līdz mērce sabiezē. Uz vienu olas dzeltenumu jāņem ne vairāk kā 2/3 glāzes eļļas. Ja nav lielas pieredzes, labāk ņemt tikai 1/2 glāzi eļļas.

 

Marčella Hazana. Itāļu virtuve. Jumava, 1995.

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Citronu sula - 2.ēd. karotes
  • Olu dzeltenumi - 2.gab
  • Sāls pēc garšas
  • Olīvu vai augu eļļa - 1.glāze