Kad un kādā secībā ir jāšķiļas piena zobiem bērnam?

Vai zināji, ka piena zobu attīstība sākas jau embrija stadijā? Tas notiek jau pirmā trimestra sestajā nedēļā. Kopā bērnam ir 20 piena zobi — pa 10 katrā žoklī. Pilns piena zobu sakodiens izveidojas līdz 2,5–3 gadu vecumam.

Pastāv versija, ka meitenēm zobiņi šķiļas agrāk nekā zēniem

FOTO: Shutterstock.com

Pastāv versija, ka meitenēm zobiņi šķiļas agrāk nekā zēniem

Katrs bērns ir individuāls, un katram bērnam piena un arī pastāvīgie zobi šķilsies pēc savas „programmas”. Pastāv versija, ka meitenēm zobiņi šķiļas agrāk nekā zēniem vai arī ka to nosaka piederība konkrētai rasei, taču tie ir tikai minējumi. Patiesība ir tāda, ka katram no mums šis process ir ģenētiski noteikts un dzimumam vai rasei nav izšķirīgas nozīmes.

 

D vitamīna trūkums var aizkavēt piena zobu šķilšanos.



Nav jāsatraucas, ja piena zobu nav gada vecumā. Uzskata, ka piena zobi var sākt šķilties 15–18 mēnešu vecumā, un tas nenozīmē, ka bērns nav vesels. Protams, šī lieta jāpārrunā ar ārstu, lai izslēgtu, piemēram, D vitamīna trūkumu, kas arī var aizkavēt piena zobu šķilšanos.

Piena zobi mūsu bērniem ir vajadzīgi gan ēšanai, gan pareizas runas attīstībai, gan arī estētikai. Ļoti svarīgi ir nezaudēt piena zobus pirms laika, jo piena zobi rada un saglabā vietu pastāvīgajiem zobiem un piena zobiem ir svarīga loma sakodiena attīstībā. Pāragri zaudējot piena zobus, var aizkavēties pastāvīgo zobu šķilšanās, kā arī tas var ietekmēt pastāvīgā sakodiena veidošanos.
 

Reklāma
Reklāma


Par vidējiem piena zobu šķilšanās laikiem var uzskatīt šādus:
 


Apakšžoklis
Centrālie incisīvi (vidējie priekšzobi) 6–10 mēn.
Laterālie incisīvi (otrie priekšzobi) 10–16 mēn.
Kanīni (acu zobi) 17–23 mēn.
Pirmie molāri (dzeroklis) 14–18 mēn.
Otrie molāri (dzeroklis) 23–31 mēn.

Augšžoklis
Centrālie incisīvi (vidējie priekšzobi) 8–12 mēn.
Laterālie incisīvi (otrie priekšzobi) 9–13 mēn.
Kanīni (acu zobi) 16–22 mēn.
Pirmie molāri (dzeroklis) 13–19 mēn.
Otrie molāri (dzeroklis) 25–33 mēn.

Vidēji šķilšanās secība ir šāda: centrālie incisīvi, laterālie incisīvi, pirmie molāri, kanīni un tad otrie molāri. Taču šī secība var mainīties un ir individuāla. Parasti zobi šķiļas „pārī” — gan labajā, gan kreisajā pusē.

Autore: Baiba Krauze, zobārste

Saistītie raksti