Vai grūtniece un zīdainis drīkst gozēties saulītē? Drīkst, bet tas jādara pareizi!

Mūsu platuma grādos saules pietrūkst, tāpēc vasarā jācenšas uzņemt saules enerģiju visam gadam – tas ir svarīgi gan veselībai, gan labai pašsajūtai. Sauļošanās ieteicama gan grūtniecības laikā, gan pēc tam, saules peldes nevajadzētu liegt arī mazuļiem. Taču gan māmiņām, gan bērniem jāievēro stingri piesardzības pasākumi. Par tiem konsultē Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas klīnikas vadītājs dakteris Raimonds Karls.

Saules peldes noteikti var praktizēt gan topošās māmiņas, gan viņu mazuļi, jo vairāk tādēļ, ka sauļošanās laikā mūsu organismā sintezējas D vitamīns.

FOTO: Shutterstock.com

Saules peldes noteikti var praktizēt gan topošās māmiņas, gan viņu mazuļi, jo vairāk tādēļ, ka sauļošanās laikā mūsu organismā sintezējas D vitamīns.

Ikvienam cilvēkam, kurš dodas sauļoties, jāapsver vairākas lietas:
•    jānovērtē vispārējais veselības stāvoklis, piemēram, asinsspiediens, kopējā pašsajūta utt. Ja grūtniecības laikā nav sliktu sajūtu, piemēram, toksikozes, tad grūtniece mierīgu sirdi var doties saulītē;
•    vai grūtniece lieto kādus medikamentus? Visbiežāk tie ir dzelzs preparāti. Uzmanīgi jāizlasa instrukcija un jāpārliecinās, ka medikamenti neizraisa pastiprinātu ādas jutību pret ultravioletajiem stariem (UV). Ja šāda jutība ir, parādās pumpas, izsitumi, nieze utt.;
•    jāapseko āda: cik daudz ir dzimumzīmju, vai ir kādas dzimumzīmes, kas atšķiras pēc krāsas un lieluma no citām, vai ir kādas, kas pēdējā laikā mainījušas lielumu vai krāsu. Ja ir, pirms došanās saulē noteikti jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, vecmāti, ginekologu vai arī onkologu. Ļoti bieži grūtniecības laikā esošās dzimumzīmes mainās hormonu izmaiņu ietekmē. Tas var veicināt arī jaunu dzimumzīmju rašanos;
•    gan grūtniecēm, gan arī visiem pārējiem jāpārdomā, vai ģimenē nav bijušas ādas saslimšanas, jo, piemēram, tādai slimībai kā ādas vēzis ir ģenētiska predispozīcija un UV stari to var veicināt.

 

Auglis reaģē uz gaismu un arī mātes miesās būs priecīgs par gaišumu, ko sniedz saule.


Sauļošanās bez pārmērībām
Dodoties saulē pirmo reizi šajā vasarā, būtu svarīgi, lai tas nenotiktu ilgāk par stundu. Ja āda ir ļoti gaiša, tad tās sākotnēji varētu būt pat tikai 15–20 minūtes, jo šāda pakāpeniska sevis pieradināšana pie saules stariem pasargā no apdegumiem un ļauj ādai ražot aizsargpigmentu.
Noteikti jālieto ādas aizsargkrēmi, turklāt neatkarīgi no tā, vai sauļojaties pirmo vai desmito reizi. Aizsargkrēma lietošana nenozīmē, ka cilvēks neiedegs, toties ilgāku laiku varēs pavadīt saulē. Vislabāk būtu sauļoties no rīta līdz pulksten 12, tad sauļošanās jāpārtrauc. Atsākt to varētu pēc pulksten 15.00, jo UV staru daudzums pusdienlaikā ir daudz lielāks nekā no rīta vai pēcpusdienā.
Topošām māmiņām jāizvairās ne tikai no saules apdegumiem, bet arī no pārkāršanas, jo grūtniecības stāvokli var pasliktināt ne tikai apdegšana, bet arī pārāk liels karstums. Turklāt, ja ir toksikoze, grūtniecei pašai nemaz negribēsies ilgi uzturēties atklātā saulē.
Grūtniece drīkst sauļot arī vēderu un krūtis, tikai jāatceras, ka grūtniecības laikā var parādīties tā saucamie brūnie pigmentu plankumi, līdz ar to krūšu gali kļūst tumšāki, pigmentēta kļūst arī vēdera priekšējā līnija, jo saules stari veicina šo pigmentu parādīšanos. Citu iebildumu nav, jo UV stari pa tiešo sasniegt augli caur mammas ādu nevar. Tie neiekļūst tālāk par ādas virsējo slāni – epidermu, līdz ar to nav jāuztraucas, ka bērns piedzims iesauļojies. Taču auglis reaģē uz gaismu un arī mātes miesās būs priecīgs par gaišumu, ko sniedz saule.

 

Topošām māmiņām jāizvairās ne tikai no saules apdegumiem, bet arī no pārkāršanas.

Reklāma
Reklāma


Pareizie aizsargkrēmi
Topošām māmiņām āda ir jutīgāka, reizēm veidojas strijas, tāpēc jau no grūtniecības sākuma ir vēlams lietot dažādus pretstriju krēmus, taču pirms došanās saulītē, jāizlasa, kas teikts šo līdzekļu lietošanas instrukcijā. Ja krēmi satur vielas, kas var pastiprināt ādas jutību, tad, protams, pirms sauļošanās vēlams atturēties no šāda līdzekļa (krēma, gela u. c.) lietošanas. Tomēr nevajadzētu aizmirst par saules aizsargkrēma lietošanu pirms sauļošanās. Piemēroti visi tie aizsargkrēmi, kas lietoti vēl pirms grūtniecības iestāšanās, šai ziņā ierobežojumu nav.
Tas ir mīts, ka pret saules apdegumu pasargā parastais pārtikas krējums vai eļļa. Krējums izveido tauku slāni, tomēr aizsardzība no tā neveidojas, tas var atvieglot pašsajūtu tikai tad, ja āda jau apdegusi, jo mazinās karstumu. Savukārt eļļa tieši pastiprina UV staru iedarbību, un, to lietojot, var panākt tieši pretējo efektu.

„Grūtniecība nav slimība, bet stāvoklis, un arī grūtniece drīkst sauļoties, tomēr jābūt piesardzīgai,” atgādina Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas klīnikas vadītājs dakteris Raimonds Karls.

 


Ja āda pēc sauļošanās ir apdegusi, jāvadās pēc pašsajūtas. Ja tā tikai viegli apsvilusi, ieteicams lietot mitrinošas losjonveida emulsijas. Nevajag lietot ļoti taukainas vielas, piemēram, krēmus, vazelīnu u. c. Taukains un trekns krēms silda ādu, un asinsvadi vēl vairāk paplašinās, kas var veicināt nevis ādas atveseļošanos, bet pat tulznu veidošanos. Ja apdegums ir sāpīgs, sūrstošs un traucējošs, noteikti jāsazinās ar ārstu un jāpārrunā šī problēma, jo apdegšana saulē var pat veicināt priekšlaicīgas dzemdības. Gadījumā, ja apdegums ir ļoti smags un pat izveidojušies pūslīši, ārsts var ieteikt īslaicīgi lietot ārstnieciskos līdzekļus (lokāli), kas satur hormonus, kā arī lokālos antibiotiķus. Parasti grūtnieces baidās no vārda „antibiotiķi”, tomēr, ja pastāv iespēja, ka no šiem pūslīšiem var sākt veidoties sekundāra infekcija, labāk uzklāt ārstniecisko līdzekli, nevis gaidīt stāvokļa pasliktināšanos. Turklāt iespēja, ka vielas no ārīgi lietojamiem līdzekļiem nokļūs līdz auglim, ir ievērojami mazāka (pat tūkstoškārtīgi) nekā iekšķīgi lietojamiem līdzekļiem.

Zīdainis saulē
Saules peldes noteikti var praktizēt gan topošās māmiņas, gan viņu mazuļi, jo vairāk tādēļ, ka sauļošanās laikā mūsu organismā sintezējas D vitamīns. Taču nedrīkst aizmirst par piesardzību, jo arī zīdaiņa āda ir ļoti jutīga, tāpēc mazam bērniņam vienā dienā saulē būtu ieteicams uzturēties ne ilgāk par 20 minūtēm. Turklāt labāk, ja bērns nav tiešā saules staru ietekmē, bet gan guļ ēnā. Ja bērniņš guļ ratos, kas stāv saulē, arī šajā gadījumā UV stari sasniedz bērna ādu. Jālieto arī sauļošanās aizsargkrēmi, kas paredzēti tieši bērniem.

Jana Bunkus, žurnāls Šūpulītis