Vai latviešiem ir sekss pēc 60?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. Šķīstā vecmāmiņa. Neķītrais vecais sakārnis. Vecais jāklis. Vai nav „burvīgi” stereotipi mums, latviešiem? Patiesībā ar seksu vecumdienās viss ir gluži vienkārši — tas vai nu ir, vai nav
Kļūstot vecākiem, mainās ne tikai gadu skaitļi, bet arī organisma fizioloģija, kas ietekmē arī seksuālo funkciju.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kļūstot vecākiem, mainās ne tikai gadu skaitļi, bet arī organisma fizioloģija, kas ietekmē arī seksuālo funkciju.

Latvijā par seksu pēc 60 publiski runā gaužām maz. Es pat teiktu — nerunā vispār. Turpretim ASV un citur pasaulē senioru sekss nav nekāds bubulis. Par to raksta, lasa lekcijas, veic pētījumus un izdod kaudzēm grāmatu.


Vecie ir seksīgāki

„Ar seksu vecumdienās vajadzētu turpināt nodarboties tāda paša iemesla dēļ, kāpēc jūs vingrojat, — lai rūpētos par sevi,” teic kāda pazīstama amerikāņu seksa speciāliste. Hmm... Prātīgi teikts. Šis padoms tikpat labi varētu noderēt arī visiem pārējiem rutīnā ieslīgušiem mīlētājiem. Pirmais secinājums ir rokā — tātad sekss gluži vienkārši ir veselīgs jebkurā vecumā. Uz priekšu, latvieši! 

 

Bet vai viss ir tik vienkārši, kā izklausās? „Stereotipi par seksu vecumdienās ir skarbi,” raksta medicīnas doktors un grāmatas Mēs dzīvojam pārāk īsi un mirstam pārāk ilgi autors Volters M. Borcs. „Patiesībā veci cilvēki ir daudz seksīgāki, nekā jaunie domā. Pastāv uzskats, ka vecumdienās seksa nav vai ar to nevajadzētu nodarboties. Mūsu pētījumi liecina, ka gados veci ļaudis ir seksuāli aktīvāki, nekā par viņiem domā.” Izrādās, ASV vislielākais pieprasījums pēc prostitūtām ir pensiju un sociālo pabalstu izmaksas dienā. Ha! Pamēģiniet izdzīvot ar latvieša pensiju. Kāda vēl meitu māja, ja latvietis knapi spēj savilkt galus?

 

Mūsu pētījumi liecina, ka gados veci ļaudis ir seksuāli aktīvāki, nekā par viņiem domā.


Jāuzveic stereotipi
 

Reklāma
Reklāma

Ja jau večuki joprojām čubinās pa gultu, kurš radījis tik izplatīto mītu, ka veciem cilvēkiem seksa nav? Amerikāņu seksa ekspertiem ir atbilde arī uz šo jautājumu — tajā vainojami jaunie, kas visus vecos ļaudis identificē ar saviem vecākiem, kuriem seksa, protams, nav. Bēda tāda, ka stereotipi ļoti spēcīgi iesakņojas cilvēku apziņā, un, sasnieguši zināmu vecumu, daudzi patiesi notic, ka nodarboties ar seksu vairs nepiedien. Eksperti brīdina: tādējādi cilvēks zaudē būtisku daļu savas dzīves (un veselības)!
 

Volters M. Borcs pauž uzskatu, ka saglabāt seksuālo aktivitāti ir katra cilvēka morāls pienākums. „Vai 75 gadus vecam atraitnim ir tiesības sacīt, ka sekss uz viņu vairs neattiecas? Es uzdrīkstos iebilst. Varbūt vajag pacensties maksimāli piepildīt atlikušo dzīvi un uzdrīkstēties lauzt izplatīto stereotipu par seksu.” Jā, sekss ir labs un veselīgs. Bet kāda ir gados veco ļaužu veselība Latvijā? Lielākā daļa pēc gariem smaga darba gadiem ir slimību nomocīti grausti, turklāt mūža lielāko daļu nodzīvojuši iekārtā, kurā „seksa nav”. Šķiet, latviešiem jātiek galā ar krietni brangākiem stereotipiem, turklāt arī dzīves kvalitāte mūsu vecajiem stipri atšķiras.


Paplašiniet baudas apvāršņus!

Lai nu kā, bet vecums nenāk viens — ne Amerikā, ne Latvijā. Kļūstot vecākiem, mainās ne tikai gadu skaitļi, bet arī organisma fizioloģija, kas ietekmē arī seksuālo funkciju. 

 

Seksa eksperti atgādina: sekss neaprobežojas tikai ar klasisku seksuālu aktu, un pārējās seksa formas nav domātas tikai tiem, kas baidās palikt stāvoklī.

Ja, kļūstot vecākiem, kādas no seksuālajām aktivitātēm vairs neizdodas vai sagādā neērtības, vajag pamēģināt ko citu, nevis atteikties no seksa pilnībā. Amerikāņu ārsti un terapeiti palīdzējuši atrisināt seksuālas problēmas arī invalīdiem. Galvenais — nebaidīties paplašināt baudas apvāršņus!