Ko nozīmē - gatavoties grūtniecībai?

„Pēc gada plānoju savu pirmo grūtniecību. Pašlaik man ir 29 gadi, un nekādas īpašas veselības problēmas, par laimi, nav un nav bijušas. Mammai ir astma, tētim bijušas problēmas ar vairogdziedzeri. Mans jautājums: kādas analīzes nepieciešams veikt pirms grūtniecības, lai varu gūt pilnu ainu par savu veselības stāvokli? Tā kā man ir laba apdrošināšana, finansiālas izmaksas šoreiz neietekmē. 21 gada vecumā man ir bijis aborts. Vai nepieciešamas kādas papildu ginekoloģiskās analīzes bez parastajām? Vai un kāda izmeklēšana būtu jāveic manam vīram, lai varam būt laikus droši, ka viss ir kārtībā?”

 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vita Začesta.

„Apsveicami, ka domājat un gatavojaties grūtniecībai jau laikus! Ir izmeklējumi, kas noteikti būtu jāveic visām sievietēm, plānojot grūtniecību, — tie ir saistīti ar noteiktām infekcijām —, un ir izmeklējumi, kuru nepieciešamību pēc sarunas ar Jums novērtēs ārsts. Parastā ginekoloģiskā apskatē spoguļos no dzemdes kakla un maksts ārsts paņem analīzes, ko sauc par onkocitoloģisko uztriepi (skatās, vai nav vēža šūnu dzemdes kaklā) un maksts uztriepi (tā atklāj maksts gļotādas iekaisumu un tādus iespējamos izraisītājus kā trihomonas, sēnītes, gardnerellas u. c.). Papildus no dzemdes kakla var paņemt analīzes, kas pārbauda, vai nav hlamīdiju, ureaplazmu un mikoplazmu.
 

Asins analīzes parādīs, vai nav tādu seksuāli transmisīvu infekciju kā HIV, sifiliss, B un C hepatīts. Visas iepriekš minētās infekcijas pie urologa vai dermatovenerologa var pārbaudīt arī partneris. Par citu izmeklējumu nepieciešamību jālemj kopīgā sarunā ar ārstu, ne visām sievietēm tie ir vajadzīgi. Dažkārt jāpārbauda vairogdziedzera funkcija (asins analīzes rāda vairogdziedzera hormonu līmeni un antivielu klātbūtni), dažkārt asins recēšanas sistēma (arī asins analīzes), jānovērtē, vai nav mazasinība vai cukura diabēta risks. Var veikt ginekoloģisko ultrasonogrāfiju, lai pārliecinātos, vai nav kādu dzemdes attīstības anomāliju, miomas mezglu, polipu. Jau iestājoties grūtniecībai, var būt svarīgi zināt arī to, vai sieviete bērnībā ir slimojusi vai ir potēta pret masaliņām, vai grūtniecības sākumā nav bijusi pirmreizēja toksoplazmozes vai herpesvīrusa infekcija. Sarunā ar ārstu var atklāties vēl kādi katrai sievietei individuāli vajadzīgie izmeklējumi.”
 

Reklāma
Reklāma