Dzemdību plāns tētim

Vai esi gatavs dzemdībām? Lūk, lietas, par kurām tev jāpadomā un kuras jāliek aiz auss, ja gatavojies būt kopā ar mīļoto sievieti jūsu bērniņa dzimšanas brīdī.

FOTO: Shutterstock.com

1.    Partnera klātbūtne bērna dzimšanas brīdī sievietei ir ļoti būtiska, taču, ja jūti, ka dzemdības nespēsi izturēt līdz galam, esi godīgs. Aizbildināšanās ar futbola maču, kas sāksies kuru katru mirkli, šoreiz nelīdzēs. Ja jau iepriekš tev ir pilnīgi skaidrs, ka dzemdībās piedalīties nevēlies, ierosini otrai pusītei uz dzemdībām ņemt līdzi kādu citu uzticamu personu, kas šajā tik nozīmīgajā brīdī sniegs viņai vajadzīgo atbalstu.
2.    Ja piedalīsies dzemdībās, tev jāzina, ka, iespējams, jutīsies bezpalīdzīgs, jo tava mīļotā sieviete piedzīvos savas dzīves fiziski sāpīgākos brīžus, bet tu šoreiz būsi novērotāja lomā. Šā iemesla dēļ necenties darīt vecmātes darbu, sakot partnerei, kas viņai jādara, jo tev šajā brīdī jāsniedz emocionāls atbalsts.
3.    Ja dzemdības ir sākušās, nepūlies savu mīļoto uzreiz nogādāt slimnīcā. Ja dzemdību nodaļā ieradīsities pārāk ātri, gaidīšana būs vēl mokošāka. Vislabāk ir sazvanīt ginekologu vai vecmāti un rīkoties pēc speciālista ieteikumiem.
4.    Lai saprastu, kad ir īstais laiks doties uz slimnīcu, esi tas, kas uzņem laiku starp kontrakcijām. Ļauj, lai tavas sievietes domas šajā laikā ir brīvas no tehniskiem jautājumiem. (Laiks doties uz slimnīcu ir tad, kad kontrakciju intervāls ir 10–5 minūtes.)

 

Lielajā dienā tu jutīsies drošāk, ja būsi izpildījis mājas darbu, proti, ja būsi apmeklējis nodarbības par to, kā noris dzemdību process.


5.    Lielajā dienā tu jutīsies drošāk, ja būsi izpildījis mājas darbu, proti, ja būsi apmeklējis nodarbības par to, kā noris dzemdību process. Un neaizmirsti pārliecināties, ka tik tiešām zini, kur atrodas slimnīca, kurā ieplānotas dzemdības, un kur pie tās drīkst novietot auto.
6.    Dzemdības tev, visticamāk, būs kas līdz šim neredzēts un pārsteidzošs. Ir tikai daži cilvēki, kas to visu spēj uztver ar vēsu prātu, tāpēc ļoti svarīgi ir dzemdībām noskaņoties emocionāli.
7.    Pārliecinies, ka somā, kas sakravāta ņemšanai līdzi uz slimnīcu, tev ir ieliktas ne vien maiņas drēbes un apavi, bet arī ūdens un kaut kas ēdams, jo tieši tu būsi tas, kam dzemdību laikā jāuztur možs gars.
8.    Iepazīsties ar dzemdību somas saturu, jo pienāks brīdis, kad personāls tieši tev palūgs sameklēt bērnam autiņbiksītes. Tāpēc jau iepriekš noskaidro, kā šī un citas bērnam domātās lietas izskatās un kur tās meklēt.
9.    Dzemdības lielākoties ir ilgstošs darba process, tāpēc parūpējies par jauku atmosfēru un sarūpē mūzikas albumus, kas tavai partnerei ir pa prātam.
10.    Paņem līdzi fotoaparātu un/vai videokameru, lai varētu iemūžināt pirmos sava bērniņa mūža mirkļus.
11.    Ar partneri laikus pārrunājiet, kādas viņa vēlas dzemdības, lai tu viņai spētu palīdzēt pēc iespējas vairāk. Tiesa gan, atceries, ka dzemdību laikā viņas domas var mainīties. Šādā gadījumā tavs labākais padomdevējs būs komunikācija, pacietība un sapratne.
12.    Ja tu esi jūtīgs un tev nepatīk asinis — neraizējies! Dzemdību procesā to nav nemaz tik daudz, turklāt vecmāte nemitīgi rūpēsies, lai tās nešķīstu uz visām pusēm.
13.    Kad pirmo reizi ieraudzīsi savu bērniņu, viņš, visticamāk, neizskatīsies pēc mīļa, rozā eņģelītim līdzīga smukulīša. Lai nokļūtu šajā pasaulē, mazulim jāveic grūts ceļš cauri šaurajiem dzemdību ceļiem, tāpēc viņa galviņa var būt dīvainā, tev neierastā formā.
14.    Iespējams, vecmāte tev vaicās, vai nevēlies pārgriezt nabassaiti. Tā nav ķirurģiska manipulācija, tikai simboliska, bet vajadzīga darbība, lai fiziski nošķirtu bērnu no mātes. Atceries, ka laiku atgriezt atpakaļ vairs nevarēsi, tāpēc, pirms atbildi apstiprinoši vai noliedzoši, kārtīgi padomā. Tiesa gan, to ieteicams darīt pirms paša griešanas brīža.

Reklāma
Reklāma

 

Esi gatavs, ka pirmajās bērna dzīves minūtēs tieši tev vajadzēs par viņu parūpēties, jo mirkli pēc dzemdībām vecmāte un ārsts aprūpēs tavu partneri. Izmanto šo laiku, lai nodibinātu ar bērnu pirmo kontaktu!


15.    Esi gatavs, ka pirmajās bērna dzīves minūtēs tieši tev vajadzēs par viņu parūpēties, jo mirkli pēc dzemdībām vecmāte un ārsts aprūpēs tavu partneri. Izmanto šo laiku, lai nodibinātu ar bērnu pirmo kontaktu!
16.    Kad tava sieva un mazulītis būs aprūpēti, vari ķerties klāt patīkamākajam — prieka vēsts izziņošanai radiem un draugiem. Atceries, ka visvairāk jaunumus grib dzirdēt jaunie vecvecāki, tāpēc tieši viņiem piezvani vispirms. Un vēl — pirms zvani, pārliecinies, ka zini visus faktus — jaundzimušā dzimumu, svaru, garumu —, jo tie ir jautājumi, kurus parasti uzdod priecīgās ziņas saņēmēji.
17.     Atgriešanās mājās — nu jau trijatā — parasti ir satraucošs brīdis, tāpēc mēģini to padarīt pēc iespējas pozitīvāku. Noteikti jau laikus parūpējies, lai mazulīša autosēdeklītis būtu savā vietā un tu prastu ar to rīkoties. Ja vajadzīgs, mājās patrenējies, bērna vietā sēdeklītī sēdinot, piemēram, rotaļu lāci.
18.    Visbeidzot — atceries, ka dzemdības nav tikai tavs lielais notikums. Dari visu, kā grib tava mīļotā sieviete, neuzdodot liekus jautājumus.

Vēl daži padomi:
•    Ja tevi biedē doma par ģimenes dzemdībām, zini, ka tas ir tikai normāli, jo ikvienam ir bail no tā, ko viņš nekad nav piedzīvojis. Atceries, tu izdarīsi visu, kas tavos spēkos!
•    Izrunājies ar savu mīļoto par to, kas tevi uztrauc!
•    Ņem vērā, ka neviens negaida, lai tu būtu perfekts, jo tu mācies būt tēvs.  
•    Nesoli partnerei, ka dzemdību laikā viņu nepametīsi, jo, ja process ieilgs, tev kaut uz brīdi, tomēr būs jāiziet.