Pusaudži un dzimumdzīve mūsdienās - trīs vecuma posmi, kad TAS var notikt

Iespēja, ka pusaudžiem randiņa laikā būs dzimumsakari, mūsdienās ir daudz lielāka nekā tā bija, kad viņu vecāki bija tajā pašā vecumā.

FOTO: Shutterstock.com

Agrīnie pusaudža gadi: no 12 līdz 14 gadiem
Vairākumā gadījumu dzimumattiecības eksistē tikai pusaudža nomoda sapņos, kaut arī ir daži eksperimenti. Aptuveni 25 procentiem pusaudžu līdz četrpadsmit gadu vecumam ir bijušas dzimumattiecības. Parasti meitenes, kas iesaistās dzimumdzīvē, satiekas ar vecākiem puišiem vai vīriešiem, un ideja par dzimumsakaru uzsākšanu, iespējams, nepieder viņām. Kādā pētījumā tika atklāts, ka gandrīz trīs ceturtdaļas meiteņu, kam ir bijušas dzimumattiecības līdz četrpadsmit gadu vecumam, tajās iesaistījās piespiedu kārtā. Tik ātras dzimumdzīves uzsākšanas iemesls var būt konflikts ar pieaugušajiem, arī seksuāla izmantošana vai zemas pašcieņas, zināšanu un atbalsta trūkums.

Parasti meitenes, kas iesaistās dzimumdzīvē, satiekas ar vecākiem puišiem vai vīriešiem, un ideja par dzimumsakaru uzsākšanu, iespējams, nepieder viņām.

Reklāma
Reklāma


Vidējie pusaudža gadi: no 15 līdz 17 gadiem
Šajā vecumā pusaudži parasti pirmo reizi iemīlas. Jaunieši vēl aizvien ir uz sevi vērsti, tāpēc draugs vai draudzene netiek novērtēta unikālās personības dēļ, bet drīzāk tādēļ, lai pierādītu partnerim, ka ar pašu jaunieti viss ir kārtībā. Iemīļotais var tikt izmantot kā spogulis, lai parādītu, ka pusaudzis patiešām ir seksīgs un pievilcīgs.
Pusaudži šajā vecumā parasti ir apmierināti un lepojas ar savu jauno ķermeni. Viņi to cenšas izrādīt ar drēbēm, kas atsedz gandrīz visu. Pat ja uzskatāt, ka minisvārki ir seksuāli izaicinoši, pusaudzei šķiet, ka tie vienkārši ir glaimojoši vai modīgi.
Piemēram, Kanādā aptuveni 40 procenti pusaudžu ir stājušies dzimumattiecībās līdz sešpadsmit gadu vecumam, un vairāk nekā puse (53 procenti) to ir izdarījuši līdz septiņpadsmit gadiem. Diemžēl paralēli seksuālajai darbībai nāk sajūta, ka viņš – pusaudzis – ir neievainojams. Viņi nespēj īsti noticēt tam, ka var iestāties grūtniecība vai ka viņi varētu inficēties ar STS.

Vēlie pusaudža gadi: no 18 līdz 21 gadam
Līdz pusaudža vecuma beigām aptuveni 80 procenti jauniešu ir stājušies dzimumsakaros. Šajā vecumā pusaudzis parasti jūtas drošāk, tādēļ dzimumattiecībās partneris tiek mazāk izmantots. Katrs novērtē savu partneri ne tikai pēc tā, kā viņš liek justies otram, bet arī pēc tā, kādas unikālas īpašības un talanti viņam piemīt. Pieķeršanās vienaudžiem kļūst mazāk svarīga, jo nostiprinās pāra attiecības.

Avots: Kā izaudzināt lielisku pusaudzi no 13 līdz 19 gadiem, rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, R.: apgāds Valters un Rapa, 2007.