Padomi jaunajā — tēva — lomā

Iespējams, būt par jauno tēvu ir grūtāk nekā būt jaunajai māmiņai, jo dažkārt tētiem ir sajūta, ka viņi it nemaz nav vajadzīgi… Māmiņa pati tiek ar visu galā. Mazulis ir apmierināts ar dzīvi. Taču tā gluži nav patiesība! Sieva tikai un vienīgi priecāsies par vīra palīdzību un atbalstu, un mazulim tēva rūpes ir tikpat nozīmīgas, cik māmiņas.

Foto iesūtījis Sandris Polis, tetiem.lv reģistrētais tētis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījis Sandris Polis, tetiem.lv reģistrētais tētis

Piedalies it visā. Ir daudz iemeslu, kāpēc jaunais tēvs ir atturīgs un maz iesaistās jaundzimušā aprūpē. Mazulis šķiet tik trausls, un jaunajam tēvam ir maz pieredzes, tāpēc pamatoti viņš var just satraukumu. Daudzi jaunie tēvi jūtas atstumti laika posmā, kad bērns tiek zīdīts, bet tas neliedz ņemt bērniņu rokās uzreiz pēc barošanas, lai abi kopā sagaidītu atraudziņu vai pēc tam noliktu mazo gulēt. Un ir taču vēl bezgala daudz brīžu, kad jaunais tēvs var būt kopā ar atvasi: mazuļa vannošana, autiņu mainīšana, auklēšana, mierināšana vai vienkārši rotaļāšanās.

Nebaidies mācīties. Var gadīties, ka jaunā māmiņa būs labāk informēta, kā turēt mazuli, kā pareizi likt gultiņā, kā mainīt autiņus un kā pareizi darīt milzum daudz citu lietu. Tāpēc jaunajam tēvam nevajadzētu baidīties lūgt savai partnerei, lai iesaka avotus, kur iegūt interesējošo informāciju, vai jautāt dažādiem speciālistiem, kā labāk apieties ar mazuli. Rezultātā iegūtais prieks, kas pavadīts kopā ar mazuli, būs neatsverams.

Atbalsti jauno māmiņu. Būt par māmiņu ir grūts, bet tajā pašā laikā citiem neredzams darbs, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tētis māmiņai pasaka, ka saprot viņu un atzinīgi novērtē paveikto. Tava sieva vienmēr būs iepriecināta par nelielu dāvaniņu vai ziediem.

Izstāsti savus — tēva — uzskatus. Katram no mums ir atšķirīgs priekšstats, kādu mēs vēlamies redzēt savu bērnu nākotni un audzināšanas procesu. Tādēļ ir svarīgi izteikt savas domas skaļi, pārspriest tās ar partneri, lai nerodas pārpratumi un strīdi par visdažādākajām un reizēm pat it kā muļķīgām tēmām, piemēram, vai bērns drīkstēs ēst, skatoties televīziju, vai viņš spēlēs klavieres, vai nodarbosies ar sportu, kādas krāsas drēbītes valkās utt. Šādas sarunas tikai veicinās vecāku kopības sajūtu.

Runā ar citiem pāriem, kuriem ir bērni. Iesaisties sarunās ar citiem vecākiem, jo viņiem, visticamāk, ir tieši tādas pašas problēmas kā jūsu ģimenē. Viņi labprāt pastāstīs, kā rīkojas dažādās situācijās, kādas grūtības viņiem mēdz būt un kā viņi tiek ar tām galā. Ne velti mēdz teikt, ka nevajag izgudrot velosipēdu no jauna!

Reklāma
Reklāma