Kāpēc bērnam nepieciešama disciplīna?

Vārda - disciplīna – nozīme bieži vien tiek pārprasta. Disciplīna nav fiziska sodīšana, tās mērķis - iemācīt bērnam citiem pieņemamā veidā izrādīt savas vēlmes un vajadzības.

Vislabākā disciplīna – piemērs. Tas, ko bērns iemācās ir tas ko viņš redz, nevis tas, ko Jūs sakāt.

FOTO: Shutterstock.com

Vislabākā disciplīna – piemērs. Tas, ko bērns iemācās ir tas ko viņš redz, nevis tas, ko Jūs sakāt.

  • Sekmīga disciplinēšana ir cieši saistīta ar bērna attīstības stadiju. Nevajag gaidīt no bērna tādu uzvedību vai rīcību, kas nav atbilstoša viņa vecumam. Piemēram , neprasi, lai divgadīgs bērns perfekti sakārto mantas paša spēkiem. Šajā attīstības stadijā viņam nepieciešama tava palīdzība.
  • Bērniem nepieciešams pozitīvs uzmundrinājums. Atalgojiet savu bērnu par pareizu uzvedību ar smaidu, apskāvienu, labiem vārdiem, pateicību. Atalgojumam nav jābūt saldumiem vai rotaļlietām.
     

Disciplīna sagatavo bērnu pieaugušo dzīvei.

 

  • Nekad nesitiet un nepuriniet savu bērnu. Sišana nav iedarbīgs bērnu disciplinēšanas veids. Sišana vai cita veida fiziska sodīšana ir neefektīva, jo tā iemāca bērnam, ka fiziska vardarbība ir normāla, liek bērnam pārāk sadusmoties lai atcerētos par „nedarbu” un bērns var gūt fiziskas traumas.
  • Vislabākā disciplīna – piemērs. Tas, ko bērns iemācās ir tas ko viņš redz, nevis tas, ko Jūs sakāt.
  • Ja Jūsu disciplinēšanas metode nedarbojas – mainiet to. Pat vislabākās metodes un tās, kas ir darbojušās agrāk, var pārstāt darboties. Centieties turēties pie saviem pamatprincipiem un vienmēr lolojiet savas attiecības ar bērnu.


Atceries! Svarīgāk par to, kā Jūsu bērns izturas šodien, rīt vai nākamnedēļ, ir tas, kāds viņš būs izveidojies pēc 5, 10, 20 gadiem.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: portāls par drošu bērnību: www.dzimba.lv