Aicina salā parūpēties par mājdzīvniekiem ārpus mājokļiem

Sala laikā ir nepieciešams parūpēties par kaķiem un suņiem, jo ilgstoša atrašanās zemā temperatūrā, mitrumā un vējā tiem var izrādīties dzīvībai bīstama, norāda Latvijas Veterinārārstu biedrībā.

Kaķus no iekštelpām aukstā laikā laist ārā nevajadzētu.

FOTO: Shutterstock.com

Kaķus no iekštelpām aukstā laikā laist ārā nevajadzētu.

Ja ārā vērojama stipra snigšana un temperatūra sasniedz mīnus desmit grādu atzīmi, suņus drīkst vest ārā vien tad, kad tiem nepieciešams nokārtot dabiskās vajadzības, savukārt kaķi no telpām izlaist nevajadzētu.

Līdztekus pēc pastaigas nekavējoties nepieciešams notīrīt no mājdzīvnieka ķepām un apmatojuma sniegu, ledu, sāli un sakrājušos dubļus. 

Biedrībā uzsvēra, ka pirms došanās pastaigā sunim nepieciešams uzvilkt šim nolūkam paredzētus apavus vai ieziest pēdu spilventiņus ar vazelīnu, vai speciāli šim mērķim paredzētu aizsargkrēmu, tādējādi pasargājot ķepas no ietves sāls ietekmes un ķīmiskām vielām. Tāpat, atgriežoties no pastaigas, vazelīns vai aizsargziedes ir jānotīra.

Nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā, kad suņi iekštelpās pavada vairāk laika, tie ir mazāk nodarbināti ar fiziskām aktivitātēm, tādēļ barība būtu jāsamazina vai jādod mazākām porcijām, lai neveicinātu liekā svara pieaugumu un nerastos veselības problēmas.

Līdztekus nepieciešams pārliecinieties, ka mājdzīvnieka guļas vieta nav uz aukstā vietā vai caurvējā.

Reklāma
Reklāma

Savukārt ārā mītošajiem dzīvniekiem nepieciešams nodrošināt patvērumu kādā telpā - kūtī, šķūnī, garāžā vai dzīvojamā mājā, skaidroja biedrībā. Tāpat ārā mītošajiem dzīvniekiem ziemas laikā nepieciešams nodrošināt guļas vietu ar siltu paklāju vai maisu ar siena vai salmu pildījumu. LVB pauda, ka ārā mītošajiem mājdzīvniekiem ziemā jānodrošina arī vairāk pārtikas, jo tiem jāsadedzina vairāk kaloriju, lai uzturētu siltumu.

Jāpārliecinās arī par to, ka mājdzīvniekam pieejamais ūdens nav sasalis, kā arī dzīvniekam nav radušies apsaldējumi - it īpaši uz ķepām un ausīm.

Tāpat uzmanība jāpievērš dzīvniekiem, kas var izmantot transporta līdzekļus par siltuma avotu. Biedrībā minēja, ka pirms iedarbināt automašīnas dzinēju, ir nepieciešamas pieklauvēt pie transporta līdzekļa pārsega, lai pārliecinātos, ka zem tā nav paslēpies kāds kaķis.

Līdztekus automašīnu saimniekiem, kas ziemā izmanto dažādus nesasalstošus šķidrumus, jāpārliecinās, ka mājdzīvniekiem nav iespējams tiem piekļūt. Pat niecīga šo šķidrumu uzņemšana var izraisīt mājdzīvnieka nāvi. Savukārt aizdomu gadījumos par iespējamo saindēšanos nekavējoties jāsazinās ar savu praktizējošo veterinārārstu vai jāvēršas pēc palīdzības tuvākajā veterinārajā klīnikā.