Nemazinās saslimstība ar Covid-19 bērnu vidū, atklāj SPKC

Izvērtējot aktuālos epidemioloģiskos datus Latvijā pret iepriekšējo nedēļu, var novērot, ka drošības pasākumi ir palīdzējuši nedaudz stabilizēt situāciju, taču saslimstība ar Covid-19 joprojām ir augsta. Saslimstība gan nav mazinājusies bērnu vidū, neskatoties uz to, ka viņi jau vairākas nedēļas neapmeklē skolu klātienē,  ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs.

 

Pārslimotas Covid-19 infekcijas trešdaļai bērnu ilgstoši saglabājas nogurums un pēc pamošanās trūkst enerģijas, savukārt daļai sāp galva un ir psihoemocionāli traucējumi – grūtības mācīties un iegaumēt.

FOTO: Shutterstock.com

Pārslimotas Covid-19 infekcijas trešdaļai bērnu ilgstoši saglabājas nogurums un pēc pamošanās trūkst enerģijas, savukārt daļai sāp galva un ir psihoemocionāli traucējumi – grūtības mācīties un iegaumēt.

Centrā norādīja, ka aizvadītajā nedēļā tika atklāti kopumā 6096 jauni inficēšanās gadījumi (pirms septiņām dienām – 7071) jeb vidēji 871 jaunatklāts gadījums dienā (pirms septiņām dienām – vidēji 1010 gadījumi dienā). Aizvadītajā nedēļā tika veikti kopumā 72 045 testi (par 3801 testu mazāk nekā nedēļu iepriekš), un pozitīvo testu īpatsvars bija 8,5% (pirms septiņām dienām – 9,3%). Veikto Covid-19 testu skaita dinamika samazinājusies par 5%, vidēji dienā veikti 10 292 testi (pirms septiņām dienām – 10 835 testi).

Saslimstība nav mazinājusies bērnu vidū, neskatoties uz to, ka viņi jau vairākas nedēļas neapmeklē skolu klātienē. Tas liecina, ka bērni kopā ar vecākiem apmeklē citas vietas, kur notiek inficēšanās, kā arī pusaudži tiekas viens ar otru. Kā liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati uz 18. janvāri, stacionārā ar vidēji smagu un smagu slimības gaitu šobrīd ārstējas septiņi pacienti vecumā līdz 19 gadiem. Epidemiologi skaidro, ka stacionārā nokļuvušie bērni inficējušies pirms aptuveni 3-4 nedēļām jeb gada nogales svētku brīvdienās, sākotnēji infekcijai noritot viegli vai pat asimptomātiski, kam sekojis straujš veselības stāvokļa pasliktinājums, ko sauc par multisistēmu iekaisuma sindromu bērniem.

Saslimstība nav mazinājusies bērnu vidū, neskatoties uz to, ka viņi jau vairākas nedēļas neapmeklē skolu klātienē. Tas liecina, ka bērni kopā ar vecākiem apmeklē citas vietas, kur notiek inficēšanās, kā arī pusaudži tiekas viens ar otru.

Vēl precīzi nenoskaidrotu iemeslu dēļ, kuri vēl aizvien visur pasaulē tiek pētīti, bērniem attīstījušies imūnās sistēmas regulācijas traucējumi un radusies pārmērīga iekaisuma reakcija, kas skārusi vairākas bērna orgānu sistēmās. Covid-19 izraisītā infekcija šajos gadījumos ir bijis palaidējmehānisms iekaisuma fenomenam, kas lielā mērā saistāms ar paša bērna organisma īpatnībām. Vecākiem obligāti jāmeklē ārsta palīdzība, ja bērnam, kuram 2-4 nedēļas atpakaļ bijis iespējams kontakts ar Covid-19 pacientu, pēkšņi parādās drudzis, bērns ir ļoti saguris, izteikti miegains, bērnam parādās dažāda rakstura labi pamanāmi ādas izsitumi, iespējama vemšana, vēdera sāpes, caureja vai galvassāpes, skaidro Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas (BKUS_ Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre.

Reklāma
Reklāma

Kā liecina līdz šim veiktais BKUS ārstu veiktais bērnu veselības pētījums, pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas trešdaļai bērnu ilgstoši saglabājas nogurums un pēc pamošanās trūkst enerģijas, savukārt daļai sāp galva un ir psihoemocionāli traucējumi – grūtības mācīties un iegaumēt. Tāpat vērojamas muskuļu sāpes, ožas un garšas traucējumi. Mazākiem bērniem iespējams ilgstoši novērot gulēšanas problēmas un pat izmainīta uzvedība.

Septiņu dienu laikā stacionēto cilvēku skaits nedaudz samazinājies – slimnīcās nokļuva vidēji 116 cilvēki dienā (pirms septiņām dienām – 134 stacionēti pacienti dienā). Kā liecina NVD dati uz 18. janvāri, šobrīd stacionāros ar vidēji smagu un smagu Covid-19 norises gaitu ārstējas kopumā 1172 pacienti (pirms septiņām dienām – 1200 pacienti).

Saistītie raksti