Pret Covid-19 vakcinētajiem ieceļotājiem nebūs jāuzrāda vīrusa tests, pārējiem ieceļotājiem no šodienas spēkā jauna prasība

No 15.janvāra ieceļošanai Latvijā būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 testa rezultāts. Vienlaikus ir paredzēti izņēmumi, kuriem šāds tests nebūs jāuzrāda, tostarp cilvēki, kas saņēmušas nepieciešamās Covid-19 vakcīnas devas, informē Satiksmes ministrija.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ir noteikta 10 dienu pašizolācija.

FOTO: Shutterstock.com

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ir noteikta 10 dienu pašizolācija.

Pieprasot ieceļotājiem uzrādīt Covid-19 testa rezultātu, vienlaikus tiek atļauta kontrolēta un izsekojama pārvietošanās, tādējādi dodot iespēju ceļot tiem, kam tas nepieciešams tikai būtisku iemeslu dēļ vai darba pienākumu veikšanai, piemēram, komercpārvadātājiem. Par negatīvu Covid-19 testu jābūt atzīmei aizpildītajā “covidpass.lv” anketā.

Lai ieceļotu Latvijā ar starptautisko pasažieru pārvadātāju, piemēram, lidmašīnu, būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 testa rezultāts. Savukārt, ja persona nav infekcioza, tad būs jāuzrāda ārsta izziņa, izziņa par antivielu esamību vai cits medicīnisks dokuments, kas to apliecina.

Covid-19 tests ir jāveic ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī, piemēram, lidmašīnā vai šķērsojot Latvijas robežu individuāli, piemēram, ar savu automašīnu;
testam ir jābūt atzītam valstī, no kuras persona izceļo;

  • tas ir jāuzrāda drukātā veidā vai elektroniski (personas viedierīcē) pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana;
  • testa rezultāts vai izziņa var būt angļu, franču, vācu, krievu valodā vai pārvadātāja pakalpojumu izmantošanas gadījumā arī tās valsts valodā, no kuras persona ceļo uz Latviju. Ja apliecinājumu uzrāda Valsts robežsardzei vai Valsts policijai, iebraucot Latvijā no Igaunijas un Lietuvas, tas var būt arī lietuviešu vai igauņu valodā.


Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ir noteikta 10 dienu pašizolācija.

Nodrošinot stingru epidemioloģisko drošības kontroli, starptautiskie pasažieru pārvadājumi atļauti uz un no Eiropas Savienības (ES) valstīm un Eiropas ekonomiskās zonas robežās, kā arī uz un no Šveices un Apvienotās Karalistes.

Reklāma
Reklāma

Arī tiem, kuri plāno caur Latviju doties tranzītā uz citu valsti ir jābūt apliecinājumam par negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kas atzīmēta “covidpass.lv” anketā.

Ir noteiktas personu grupas, kurām ieceļojot Latvijā nav jāveic Covid-19 tests:

  • bērniem līdz 11 gadu vecumam;
  • personām, kas saņēmušas nepieciešamās Covid-19 vakcīnas devas;
  • delegācijām, diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem, diplomātiskajiem kurjeriem;
  • gaisa kuģu pasažieriem, kuri Latvijā atrodas tranzītā un nepamet lidlauka kontrolējamo zonu (lidostas termināla “sterilo zonu”);
  • pierobežas iedzīvotājiem, kuriem ikdienā nepieciešams šķērsot robežu darba, izglītības u.c. vajadzību dēļ un kuri var uzrādīt apliecinājumu par nodarbinātību vai izglītību. Tas, piemēram, tieši attiektos uz Valkas un Valgas iedzīvotājiem, kuri ikdienas vajadzību dēļ regulāri šķērso Latvijas-Igaunijas robežu;
  • Latvijas valstspiederīgie, kuriem Covid-19 tests ir pozitīvs, varēs Latvijā atgriezties ar privāto autotransportu. Šīm personām tiek noteikta karantīna.

Tāpat Satiksmes ministrija aicina izvērtēt nepieciešamību ceļot un rūpīgi iepazīties ar citu valstu drošības pasākumiem.

Visu rakstu var izlasīt LSM.lv