Zobārste atklāj, kurš cukurotais produkts ir, iespējams, kaitīgāks pat par saldumiem

Rīgas Stradiņa Universitātes docente un pētniece, RSU Stomatoloģijas institūta zobārste Ilze Maldupa LTV1 raidījumā “Pārtikas Revidents” atklāj, kāda ir cukura ietekme uz zobu veselību un kurš produkts ir, iespējams, kaitīgāks pat par saldumiem.

Vislabāk ēst termiski neapstrādātus augļus. Zobiem tie patiks vairāk. Photo by Ronailson Santos from Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vislabāk ēst termiski neapstrādātus augļus. Zobiem tie patiks vairāk. Photo by Ronailson Santos from Pexels

“Cukurs pats par sevi, kā mēs zinām, ir salds. Mums liekas, kāpēc cukurs varētu būt saistāms ar mutes veselību, jo zobi šķīst skābē. Bet, ko izdara cukurs, - baktērijās notiek glikolīzes process, un baktērijas izdala šīs skābes glikolīzes procesā,” skaidro zobārste Ilze Maldupa.

Ja baktērijas tiek barotas ar cukuriem, tās sāk izdalīt skābes, kas sāk bojāt zobus un visu mutes vidi. Tā kļūst arvien skābāka, un tur sāk iedzīvoties baktērijas, kurām šāda vide patīk. Baktērijas patērē cukuru vairāk, vēl labāk spējot uzglabāt cukura rezerves, un mutes vidi veido arvien skābāku. Un šī procesa rezultātā zobu un smaganu bojājumi kļūst arvien redzamāki.

Ilze Maldupa atklāj, ka lielāku kaitējumu zobiem nodara brīvie cukuri. Brīvais cukurs ir, piemēram, granulēts cukurs, ko pievienojam kādam dzērienam.

Ilze Maldupa atklāj, ka lielāku kaitējumu zobiem nodara brīvie cukuri. Brīvais cukurs ir, piemēram, granulēts cukurs, ko pievienojam kādam dzērienam. Un izrādās, ka šādi cukuri ir arī augļos: “Ir tādas divas cukura formas, par kurām mēs neaizdomājamies, ka tas arī ir brīvais cukurs – viens ir no augļiem esošais cukurs - fruktoze. Mēs viņu atbrīvojam. Auglītī cukurs ir tādā šūniņā, augļa šūnā, viņš tur ir paslēpts kopā ar šķiedrvielām.”
 

 

Ja mēs apēdam piecus ābolus svaigā veidā, mēs neuzņemsim par daudz cukura, jo viss cukurs neuzsūksies. Bet, ja no šiem pašiem pieciem āboliem izspiedīsim sulu, šāds dzēriens būs līdzīgs ūdens glāzei, kurai pievienotas piecas karotes cukura.

 

Reklāma
Reklāma

Taču termiska apstrāde augļos esošo cukuru izvada no šūnas. Piemēram, ja mēs apēdam piecus ābolus svaigā veidā, mēs neuzņemsim par daudz cukura, jo viss cukurs neuzsūksies. Bet, ja no šiem pašiem pieciem āboliem izspiedīsim sulu, šāds dzēriens būs līdzīgs ūdens glāzei, kurai pievienotas piecas karotes cukura.

“Ja mēs augli izvārām, izcepam, izspiežam sulu, izžāvējam vai jebkādā veidā termiski vai mehāniski apstrādājam, tajā brīdī mēs fruktozi jeb augļu cukura izdalām no šūnas ārā. Un sanāk, ka viss cukurs, kas ir tajā auglī, tagad ir brīvā formā,” atklāj RSU Stomatoloģijas institūta zobārste. 

Vai ir kāds risinājums? Atteikties no cukura pavisam? Vai nedzert sulu? Speciāliste iesaka sulu aizstāt ar augļiem svaigā veidā, uzsverot, ka regulāri jārūpējas arī par savu zobu higiēnu. Jāizvēlas zobu pastas, kuru sastāvā ir fluorīds, un īpaša uzmanība jāpievērš arī pietiekamam fluorīda daudzumam izvēlētajā zobu pastā, - tam jābūt vismaz 1000 ppm vienības. Šī informācija ir norādīta uz produkta iepakojuma.

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21:10.