Reņģītes tumsā spīd. Vai tās ir droši lietojamas uzturā?

Kādam Latvijas Televīzijas raidījuma “Pārtikas revidents” skatītājam pēc pārraides par Omega taukskābēm ļoti sakārojušās reņģītes, tāpēc viņš devies uz tirgu tās iegādāties. Mājās pats sev tās ir uzcepis uz pannas, bet daļu svaigā veidā iedevis kaķim. Naktī vīrietis pēkšņi pamanījis, ka no mājas mīluļa barošanas trauka spīd fosforicējoša gaisma. Tur bija palicis neapēsts reņģes gabaliņš, kas tumsā spīdēja. Viņš tagad satraucies, cik droši ir ēst šādas zivis. 

Mikroorganismi, kas rada spīdēšanu, nav bīstami ne cilvēkam, ne arī mājdzīvniekiem.

FOTO: Shutterstock.com

Mikroorganismi, kas rada spīdēšanu, nav bīstami ne cilvēkam, ne arī mājdzīvniekiem.

“Šīs te spīdošās baktērijas uz zivīm un citiem jūras produktiem ir pilnīgi normāla parādība. Biežāk un vairāk šī te spīdēšana tiek novērota garnelēm un citiem vēžveidīgajiem produktiem, bet nav izslēgts, ka šīs te reņģes tirdzniecības vietā ir glabājušās kopā vai blakus šiem te produktiem, no kurām spīdošās baktērijas nokļuvušas uz viņu virsmas,” skaidro Pārtikas un Veterinārā dienesta  Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītājs Andris Vaiders.

Skatītājs ir novērojis luminiscenci, kas nozīmē, ka uz reņģes liemeņa, kas bijis istabas temperatūrā, savairojušās baktērijas, kurām piemīt spēja spīdēt tumsā. PVD speciālists stāsta, ka mikroorganismi, kas rada spīdēšanu, nav bīstami ne cilvēkam, ne arī mājdzīvniekiem, taču jāņem vērā, ka šādi uzglabāšanas apstākļi var būt labvēlīgi arī citiem mikroorganismiem, kas gan var būt kaitīgi cilvēka organismam, tāpēc šādas tumsā spīdošas zivis uzturā tomēr labāk nelietot. 

Lai izvairītos no šādām situācijām, Andris Vaiders iesaka jebkura veida zvejas produktus ilgi neglabāt un īpaši rūpīgi sekot līdzi nepieciešamajai uzglabāšanas temperatūrai un derīguma termiņam. 
 

Reklāma
Reklāma

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21:10.