Kad tu gaidi bērniņu, arī tava āda "gaida" bērniņu! Par ādas izmaiņām grūtniecības laikā

​Jā, skaistajā gaidību laikā grūts top un pārmaiņas piedzīvo viss organisms, tostarp arī āda. Kādai beidzot ir iespēja tikt vaļā no mūžīgajām pinnēm, savukārt cita gluži otrādi – ir spiesta saskarties ar nepatīkamām ādas pārmaiņām. 

Hormonu ietekmē mainās ādas stāvoklis un topošā māmiņa kļūst jutīgāka.

FOTO: Shutterstock.com

Hormonu ietekmē mainās ādas stāvoklis un topošā māmiņa kļūst jutīgāka.

Kā palīdzēt savai ādai justies labi mazuļa gaidīšanas laikā, stāsta ārste kosmetoloģe, dermatoveneroloģe Ināra Stepanova.

 

Pārmaiņas ir neizbēgamas

Lai cik kopta un skaista būtu tava āda, grūtniecības laikā notiekošās krasās hormonu svārstības var pārvērst to līdz nepazīšanai. Par laimi, itin bieži arī pozitīvā nozīmē. Piemēram, tieši gaidību laikā nereti izzūd pinnes, taukaina āda kļūst normāla vai pat sausa. Taču notiek arī ne tik pozitīvas pārmaiņas uz ādas. Ārste Ināra Stepanova gan mierina, ka lielākoties visas ādas izmaiņas, kuras rodas grūtniecības laikā, pēc bērna piedzimšanas izzūd un sieviete atkal atgūst savu iepriekšējo izskatu – ar dažiem izņēmumiem. “Visbiežāk paliekošas sekas uz ādas atstāj brūnie ādas pigmenti un strijas,” saka speciāliste, “taču mūsdienās arī šīs problēmas ir risināmas.” Ināra Stepanova norāda, ka ādai ļoti palīdz tās pareiza kopšana grūtniecības laikā – arī šāda veida rūpes var novērst nevēlamas un paliekošas sekas.

 

Biežākās ādas izmaiņas grūtniecēm:

  • strijas;
  • pigmenta plankumi;
  • jutīga, sausa un niezoša āda;
  • pinnes;
  • spīdīgi un sārti vaigi.

 

Ārste uzsver – neviena no minētajām ādas izmaiņām nav kaitīga ne gaidāmajam bērnam, ne pašai mammai, taču, ja kāda no tām sievieti dara bažīgu, labāk doties pie speciālista: “Īpaši, ja āda pastiprināti niez vai parādījies kāds atsevišķs veidojums, varbūt kāda dzimumzīme nu visu laiku kņudina. Lai kādas būtu izmaiņas uz ādas, ja tās neļauj mierīgi gulēt topošajai māmiņai, labāk konsultēties ar speciālistu vai vismaz ar savu ginekologu.”

 

Ko darīt, ja…

  • parādās strijas. Sarkanīgas vai vieglākos gadījumos – bālganas līnijveida rētas faktiski var saukt par ādas plīsumiem, kas visbiežāk rodas vēdera, gūžu, krūšu un augšstilbu ādā. Striju veidošanos lielā mērā nosaka gēni – cik izturīga, elastīga ir āda, taču ne mazāka loma ir arī rūpēm par ādu. Nepaļaujies uz “labajiem gēniem ģimenē” un drošībai jau laikus problemātiskās zonas iezied ar speciālu pretstriju līdzekli, kura sastāvā ir A un E vitamīni. Šo līdzekļu klāsts ir plašs, izvēlies sev tīkamāko un atceries, ka tos uzklāj taisnām kustībām virzienā uz augšu. Vēl ādai patiks, bet strijām ne kontrastduša.
  • uzrodas brūnie plankumi jeb grūtniecības “maska”. Risks iedzīvoties pigmenta plankumos pieres un acu rajonā visbiežāk ir tumsnējas ādas īpašniecēm pēc 30 gadu vecuma. Lielākoties tie izzūd drīz pēc tam, kad tiek pārtraukta zīdīšana, taču atsevišķos gadījumos var arī saglabāties. Pigmentācijas rašanos uz ādas lielā mērā veicina saule, tāpēc grūtniecības laikā vēlams izvairīties no tiešiem saules stariem, kā arī saulainā dienā laukā doties tikai ar uzklātu saules aizsargkrēmu, kam uz iepakojuma norādīts SPF 50+. Jā, pat rudenī un ziemā.
     

Risks iedzīvoties pigmenta plankumos pieres un acu rajonā visbiežāk ir tumsnējas ādas īpašniecēm pēc 30 gadu vecuma.

 

  • āda kļūst sausa. Kraso hormonālo izmaiņu dēļ tauku un sviedru dziedzeru darbība var kļūt gan aktīvāka, gan arī samazināties. Visbiežāk topošās māmiņas sūdzas par otro gadījumu, kas nozīmē, ka nenotiek pietiekama ādas dabiskā ieeļļošana un tā kļūst pārlieku sausa. “Skaidrs, ka šādos gadījumos ir ļoti svarīgi ādu mitrināt, lietojot speciālus dienas un nakts krēmus,” saka Ināra Stepanova. Vislabāk, ja tie ir bez parabēniem, krāsvielām un citiem sintētiskiem piemaisījumiem, kas arī var radīt ādas kairinājumu grūtniecības laikā. Savukārt apēsta zivju, linsēklu vai naktssveces eļļa, kas satur nepiesātinātās taukskābes, palīdzēs uzturēt mitrumu no iekšpuses.
  • rodas pinnes. Oficiāli šādu likstu sauc par grūtniecības akni, un tā var uzrasties pat tad, ja pirms gaidībām āda bijusi ideālā stāvoklī. Turklāt parasti pinnes parādās jau grūtniecības sākumā un var būt ne tikai uz sejas, bet arī dekoltē zonā un uz muguras, kur tauku dziedzeri ir lielāki nekā citviet ādā. Ināra Stepanova gan mierina, ka lielākoties tikpat naski kā uzradušās pinnes pēc grūtniecības arī pazūd. Bet, kamēr problēma aktuāla, esi saudzīga pret savu ādu. Nemeties pie spoguļa spaidīt pumpas, bet ļoti rūpīgi, maigi un regulāri attīri ādu ar speciālu losjonu vai micelāro ūdeni, kas paredzēti taukainai, problemātiskai ādai, un noteikti neaizej gulēt ar kosmētiku uz sejas. Atļauts arī izmantot mālu maskas, un nepieciešamības gadījumā vari lietot mitrinošu (bet ne barojošu) krēmu. Jāteic, neko citu grūtniecības laikā darīt nevar, jo pinnes ārstē ar līdzekļiem, kuru sastāvā esošās vielas var kaitēt punčiemītnieka veselībai, taču nepieciešamības gadījumā ārsts izvēlēsies tev tādus medikamentus, kas nekaitēs bērnam.
  • vaigi ir sārti, sejas āda spīd. Grūtniecības laikā uzlabojas ne tikai asinsrite, bet aktīvāk darbojas arī tauku dziedzeri, kas rezultējas ar ādas taukainību. Tas var notikt pat tad, ja pirms grūtniecības āda allaž bijusi sausa. Ja tā noticis, dodies uz aptieku (vislabāk) un iegādājies kādu līdzsvarojošu losjonu vai speciālas taukainas sejas ādas kopšanai paredzētas salvetes, vai abus. Divas vai pat trīs reizes nedēļā vari palutināt savu ādu ar mālu masku, kas ir dabīga un neradīs papildu risku iedzīvoties vēl kādās ādas problēmās.

 

Savukārt sārtums vaigos rodas tāpēc, ka virspusējie asinsvadi atrodas ļoti tuvu ādai. Uzlabojoties asins cirkulācijai, tie nedaudz paplašinās un rada sārtumu. Arī šai likstai ir radīti speciāli krēmi un losjoni, kurus visdrošāk pirkt aptiekā, kā arī centies izvairīties no uzturēšanās karstās telpās un atsakies no pārlieku karstiem, kā arī pikantiem ēdieniem. Jā, pat drēgnai rudens dienai tik ļoti piedienīgā ingvera tēja sārtiem vaigiem var kaitēt, jo siltums un asums paplašina asinsvadus vēl vairāk.  


 

Pat drēgnai rudens dienai tik ļoti piedienīgā ingvera tēja sārtiem vaigiem var kaitēt.

 

Ar steigu pie ārsta:

  •  ja kāda no dzimumzīmēm aktivizējas, kļuvusi asimetriska, strauji aug, ir sāpīga vai pat asiņo, vai mainījusi krāsu;
  • ja krūtī vai padusē satausti kādu jaunu veidojumu, krūtis kļuvušas izteikti asimetriskas vai no krūtsgala izdalās asins pilīte;
  •  ja uz ādas parādījies līdz šim nebijis veidojums, kas nav raksturīgs grūtniecībai, piemēram, jaunas, augošas dzimumzīmes.

 

Citas ādas problēmas

Tā kā grūtniecības laikā sievietes imunitāte var būt pazemināta, šo faktu spēj izmantot dažādi vīrusi un infekciju izraisītāji. Un īpaši, ja topošā māmiņa, lai arī neapzinādamās, palīdz tiem vairoties. Bet nu par visu pēc kārtas.

 

Divas vai pat trīs reizes nedēļā vari palutināt savu ādu ar mālu masku, kas ir dabīga un neradīs papildu risku iedzīvoties vēl kādās ādas problēmās.

 

Reklāma
Reklāma

NIEZE. Šķiet, šādu grūtniecības “blakni” atceras teju katra sieviete. Kādai āda niez sausuma, citai stiepšanās dēļ, taču abos gadījumos parasti niez, kā latviski mēdz teikt, ka traks var palikt. Ko darīt? Pavisam vienkārši – regulāri lieto līdzekļus, kas mitrina un mīkstina ādu. Tikai retos gadījumos nieze tik un tā var saglabāties, taču tad pastāsti par to savai ārstei. Iespējams, vajadzēs papildus kontrolēt analīzes (glikozes, bilirubīna, aknu rādītājus) un lietot kādu medikamentu.

 

SĒNĪŠU INFEKCIJAS. Naska vairoties ir gan vaginālā, gan ādas, gan nagu sēnīte. Hormonālo pārmaiņu dēļ tiek izjaukta maksts mikroflora, bet tad, kad paaudzies puncis, tiek traucēta limfas un asins cirkulācija, taču pastiprinās pēdu svīšana. Viss minētais dikti patīk sēnītei.

Ko darīt? Valkā elpojošu un brīvu apģērbu un apavus. Ja pēdas svīst tik un tā, iegādājies speciālu dezodorantu, krēmu, kas mazina šīs sūdzības un palīdz uzturēt pēdas sausas. Turklāt ķermeņa svara pieaugums ir liels pārbaudījums pēdām – var veidoties ādas sabiezējumi, papēži var sākt plaisāt, iespējams, pat uzmetas kāda varžacs vai pēdu kārpa. Citiem vārdiem sakot, palutini savas pēdas ar speciālu tām paredzētu barojošu krēmu, lai solis viegls un bez sāpēm.

Atceries! Grūtniecības laikā drīkst lietot TIKAI ārsta ieteiktus pretsēnīšu līdzekļus. Arī profilaktiskā nolūkā paredzētos.

 

VĪRUSU INFEKCIJAS. Ja tev kaut reizi ir bijusi aukstumpumpa, tad zini – gaidot bērniņu, Herpes simplex infekcija var atmosties, turklāt daudz biežāk nekā līdz šim, un izpausties pat uz ārējiem dzimumorgāniem.

Ko darīt? Ja sāpīgās aukstumpumpas parādās atkal un atkal, noteikti pastāsti par tām savam dakterim. Iespējams, vajadzēs ņemt talkā kādu medikamentu, taču noteikti nelieto nekādus preparātus bez ārsta ziņas. Arī šai ligai paredzētie medikamenti, lietoti nepareizi, var nopietni kaitēt bērnam. Parastos līdzekļus, ko ziežam uz aukstumpumpām mutes vai deguna apvidū, vari izmantot, tikai atceries, ka vajadzīgs mazs zirnītis gela vai ziedes, ko uzmanīgi ar vates kociņu izsmērē uz veidojuma. Un atceries par “tautas līdzekļiem” – zobu pastu (ar mentolu atvēsina aukstumpumpu un mazina kņudēšanu, sāpīgumu); olas čaumalas plēvīti, kas izveido savelkošu aizsargkārtu, mazinot nepatīkamās sajūtas; arī ausu sērs var līdzēt mazināt kņudoņu.

 

SVIEDRENE. Smalkās pumpiņas visbiežāk izsējas ādas krokās zem krūtīm, augšstilbu iekšpusē un zem vēdera virs kaunuma kaula. Izsitumi ir pastiprinātas svīšanas sekas, bet dažkārt pie vainas ir neelpojošs apģērbs, kas rīvējas gar mitro ķermeni.

Ko darīt? Parasti pumpiņas nerada sūdzības un pazūd pašas, un tikai atsevišķos gadījumos tās kņudina un neciešami niez. Ja tā notiek, palūdz aptiekā kādu pretniezes krēmu, kas piemērots arī grūtniecēm.

 

Un kā ar kosmētiku?

Tā kā hormonu ietekmē mainās ādas stāvoklis un topošā māmiņa kļūst jutīgāka arī pret citām lietām, nebrīnies, ja pēkšņi tavas acis sāk asarot, kad uzklāj skropstu tušu, kas iepriekš tik ļoti patikusi, vai kņud lūpas no tavas līdz šim iecienītākās pomādes.


Nelieto kosmētiku, kas satur:

  • salicilskābi (parasti kosmētiskajos līdzekļos problemātiskas ādas kopšanai);
  • parabēnus (konservanti, kas bieži izraisa alerģiskas reakcijas);
  • retinolu (lielas A vitamīna devas var kaitēt punčiemītniekam, jo arī pretstriju līdzekļi to satur);
  • nātrija lauret/laurilsulfātus (var kairināt ādu, acis un kaitēt gaidāmajam bērnam);
  • ftalātus (var radīt nopietnas problēmas mazulim).

 

Apkures sezonā ēd nepiesātinātās taukskābes, jo tā ir vienīgā iespēja, kā mitrināt savu organismu no iekšpuses.


Alternatīva – minerālā kosmētika

Minerālā kosmētika ir nekas cits kā derīgie izrakteņi minerālieži. Vispirms tos attīra, tad sasmalcina, oksidē ar skābekli, un kosmētika gatava. Pigmentu pamatā ir vizla (mica), bet krāsu toņus iegūst no dzelzs oksīdiem. Cik spilgta un kāda nokrāsa tiem būs, atkarīgs no oksidācijas pakāpes. Minerālās kosmētikas sastāvā ir arī titāna un cinka oksīds, kas aizsargā no kaitīgā ultravioletā saules starojuma. Nekādas citas vielas minerālajā kosmētikā neatrast, tāpēc speciālisti drošu sirdi iesaka šos produktus arī dāmām ar jutīgu vai alerģisku ādu, ja veidojas pinnes vai ir citas nopietnas ādas slimības, grūtniecēm un arī pavisam jaunām meitenēm, kad gribas sapucēties uz balli. 

Minerālkosmētika neveicina poru nosprostošanos, āda elpo, to uzklājot, nerodas plankumi, jo minerāli paši saplūst un veido viendabīgu, līdzenu klājumu, un minerālu sastāvā esošais cinks nodrošina normālas ādas dziedzeru funkcijas. Citiem vārdiem sakot, problemātisku ādu arī mazliet ārstē un kopumā rada labas sajūtas. Turklāt minerālajai kosmētikai ir ilgs derīguma termiņš, ja vien tā nav sajaukta ar krēmu vai kādu citu līdzekli.

 

Āda apkures sezonā

Vai esi pamanījusi, ka ziemā biežāk gribas uzziest kādu mitrinošu vai pat barojošu krēmu? Un kur nu vēl tad, ja esi gaidībās, kā dēļ āda kļuvusi sausāka. Lai tai palīdzētu un āda neizžūtu ļoti, ļoti, daktere Ināra Stepanova iesaka dažus profilaktiskus, bet vienkāršus pasākumus.

Izmēri mitrumu telpā (nopērkams termometrs kopā ar higrometru) – normāli, ja tas svārstās no 50 līdz 70 procentiem. Apkures sezonā parasti gaiss telpās ir sauss. Lai to novērstu, regulāri vēdini telpas, ja vien iespējams, apkures radiatoru noregulē uz vēsāku režīmu, var izmantot labu gaisa mitrinātāju, kā arī regulāri uzkop telpas ar mitru drānu.

  • Dzer ūdeni. Tas nenozīmē obligāti izdzertus divus līdz trīs litrus ūdens, bet gan sešas līdz astoņas glāzes dienā.
  • Mazāk kafijas. Jā, lai cik gards, šis dzēriens ir viens no negantākajiem ādas dehidratizētājiem. Kafija pastiprināti izvada šķidrumu no organisma, tāpēc pēc katras šā dzēriena krūzes vajadzētu izdzert tikpat daudz ūdens.
  • Ēd nepiesātinātās taukskābes. Tās atrodamas augu valsts produktos, eļļās, sēkliņās, riekstos. Vienīgais veids, kā mūsu organisms tās iegūst, ir uzturs, ko apēdam. Un ziemā tam vajadzētu pievērst īpašu uzmanību, jo tā ir vienīgā iespēja, kā mitrināt savu organismu no iekšpuses.
  • Lieto uzturā eļļu. Tā var būt olīveļļa vai jebkura cita extra virgin jeb augsta spieduma eļļa – ķirbju sēklu, kaņepju, ķimeņu, linsēklu... Pievienojot to salātiem vai dzerot tāpat pa tējkarotei dienā, pabarosi sevi no iekšpuses, apēdīsi nepiesātinātās taukskābes, un tad par ādas problēmām varēsi nesatraukties.
  • Lieto pareizu krēmu. Taukaina un problemātiska āda no rīta un vakarā jāpalutina ar mitrinošu līdzekli, bet sausa un normāla āda no rīta jāieziež ar barojošu krēmu, savukārt uz nakti – ar mitrinošu līdzekli. Tā var būt gan maska, gan krēms, gan losjons.


Atceries! 

Aukstā laikā, īpaši, ja termometra stabiņš noslīdējis zem nulles, krēmu vai jebkuru citu kopjošo līdzekli uz ādas uzklāj vismaz divdesmit minūtes pirms došanās laukā no mājas.

Saistītie raksti