Padomi drošai braukšanai ziemā

Slideni ceļi, neredzami gājēji un tumsa – tie ir galvenie faktori, kas ziemā apgrūtina auto vadīšanu. Un, iespējams, ka tev šajā lietā noderēs daži mūsu padomi.

Droša distance uz ātrgaitas ceļa ir vismaz 2 laternu stabu vai 2 ceļa stabiņu attālums.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Droša distance uz ātrgaitas ceļa ir vismaz 2 laternu stabu vai 2 ceļa stabiņu attālums.

Riepas

Izvēlies vissezonas vai ziemas riepas – tas pēc tavām iespējām, bet raugies, lai protektora dziļums būtu atbilstošs ziemas prasībām. Vidējais riepu protektora dziļums jaunām ziemas riepām ir 8–10 milimetri. Minimālais pieļaujamais protektora dziļums lietotām ziemas riepām ir 4 milimetri. Protektora dziļumu mājas apstākļos mēra ar lineālu. Mērāmo ierīci ievieto starp riepu ūdens novadīšanas kanāliem. Cik milimetru dziļumā iespējams ievietot lineālu, tāds ir protektora dziļums.

Gaismas

Svarīgi, lai automašīnas stikli būtu tīri gan no ārpuses, gan arī no iekšpuses un nekas netraucē redzamībai. Uz priekšējā paneļa novietoti priekšmeti, piemēram, papīri vai somiņa, atspīd stiklā un traucē redzamībai.

Uzmani arī lukturus – tie laiku pa laikam jānomazgā benzīntankā vai, ja tādas iespējas nav, jāizmanto dzeramais ūdens pudelē, ko lieto salonā.

Braucot tumsā, samazini paneļa apgaismojumu, lai acīm vieglāk koncentrēties uz ceļu.

Auto sistēmas

Reklāma
Reklāma

Pazīsti sava auto bremzes. Vai tam ir mūsdienīgas drošības tehnoloģijas: elektroniskās stabilitātes kontroles sistēma (ESC) vai bremžu pretbloķēšanas sistēma (ABS)? Pēdējā neļauj bloķēties riepām, strauji bremzējot, bet pirmās uzdevums ir neļaut automašīnai sākt slīdēt un sagriezties pie pārāk straujām darbībām ar stūri.

Pārliecinies, ka mašīnā ir visas drošībai nepieciešamās lietas, segu vai paklāju, lāpstu un zābakus ieskaitot.

Braukšanas stils

Visbiežāk, ja automašīna ir sākusi slīdēt, iemesls tam bijis nepareiza ātruma izvēle, pārāk straujas darbības ar stūri un pedāļiem. Tāpēc, lai pēc iespējas samazinātu slīdēšanas draudus, ir jāizvēlas ceļa segumam atbilstošs ātrums, un visām darbībām ir jābūt pēc iespējas plūstošākām. Uzmanies no melnā ledus – sezona ir klāt! Un sargies no apledojuma uz ceļa zem kokiem un cieši pie māju sienām.

Droša distance uz ātrgaitas ceļa ir vismaz 2 laternu stabu vai 2 ceļa stabiņu attālums.

Avots: jauns.lv