Vai ziemā jāmēslo istabas augi?

Ir dzirdēts, ka ziema istabas augiem ir miera periods un tāpēc tos ziemā mēslot nevajadzētu. Tomēr kā norāda Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcas vadītāja Laima Ozoliņa, ne vienmēr var tik vienkāršoti spriest par to, vai mēslošana augam vajadzīga vai nē.

Jāatceras, ka augu mēslošana ziemā būs citādāka, nekā vasarā

FOTO: Shutterstock.com

Jāatceras, ka augu mēslošana ziemā būs citādāka, nekā vasarā

Ja aug – ir jāmēslo

Ziemu tiešām istabas augiem mēdz dēvēt par miera periodu. Ziemā augiem ir lēnāka augšana, taču katrā mājoklī ir dažādi stimulējošie faktori – gaisma, temperatūra, gaisa mitrums. “Katrs augs un apstākļi ir jāskatās individuāli. Iespējams, ka ir augi, kas turpina ar galotnīti nedaudz augt arī ziemā. Ja gadījumā augam notiek augšana, ir jāseko līdzi gan laistīšanai, gan arī var apsvērt domu augu apmēslot. Augi ir jāvēro – vai augs aug vai tomēr stāv uz vietas, vai stīdzē? Ja notiek augšana, mēslojums ir jāuzlej. Tāpat ziemā notiek fotosintēze un šūnu dalīšanās, tāpēc augam ir nepieciešama barības vielas. Mēslojumu ziemā nevajadzētu gatavot tik stipru kā vasarā, un tumšajā periodā augus arī nemēslo tik bieži. Ja vasarā augus mēslo apmēram reizi nedēļā, ziemā to var darīt reizi mēnesī.  Vienīgi ja ziemā apstākļi ir vēsi vai puķes ir izvietotas verandā vai kādos citos vēsos apstākļos un augs stāv uz vietas – tad mēslot nevajag,” stāsta speciāliste, taču visbiežāk tomēr arī ziemā augiem ir novērojama kaut neliela, bet augšana. 

Mēslojumu ziemā nevajadzētu gatavot tik stipru kā vasarā, un tumšajā periodā augus arī nemēslo tik bieži. 

 

Reklāma
Reklāma

Vairāk kālija, mazāk slāpekļa

Ja augam ir novērojama augšana arī ziemā, nevajadzētu izvēlēties mēslojumu, kurā dominē slāpeklis, bet vairāk akcentu likt uz kāliju, norāda Laima Ozoliņa. Parasti mēslojumiem ir līdzi pamācība, kā to lietot, taču ziemas periodā to var taisīt apmēram uz pusi vājāku. “Ziemā akcents ir vairāk uz kālija mēslojumu, bet pavasarī vairāk nepieciešams ir slāpeklis,” skaidro speciāliste. Parasti kompleksie mēslojumi tiek apzīmēti ar burtiem NPK (slāpeklis, fosfors, kālijs) un ataino šo minerālvielu koncentrāciju konkrētajā mēslojumā. Pamatelementi, kas ir nepieciešami augiem ir slāpeklis, fosfors un kālijs, taču šie mēslojumi satur arī mikroelementus.

Saistītie raksti