Imūnterapija – pacientam būtiska, tomēr jārēķinās ar blaknēm

Onkologu pārslodze rada pamatīgu komunikācijas plaisu starp ārstiem un pacientiem, negatīvi ietekmējot ārstēšanas rezultātus. Vienam onkologam ir ļoti daudz pacientu, bet katram pacientam viņa slimība ir viņa galvenā prioritāte. Lai plaisu mazinātu, ir adaptēts uzticams pacientus izglītojošs materiāls latviešu valodā par imūnterapijas blaknēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pērnā gada nogalē tika izdota latviešu valodā tulkota rokasgrāmata pacientiem par imūnterapijas blaknēm jeb blakusparādībām un to ārstēšanu, kuras autori ir European Society for Medical Oncology (ESMO).

Melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” vadītāja un pacientu organizāciju apvienības “Onkoalianse” dibinātāja Olga Valciņa: “Pats svarīgākais ir tas, ka ESMO vadlīnijas ir uzticams avots. Šobrīd dezinformācijas ir ļoti daudz. Ar rokasgrāmatas saturu, manuprāt, nav nepieciešams iepazīties plašai sabiedrībai, taču cilvēkiem ir jāzina, ka pastāv tādas pacientu aizstāvības organizācijas, kuras nav biznesa vai mārketinga struktūras un kuru dibinātāji negūst peļņu, bet kuru prioritāte ir pacients. Sabiedrībai ir jāzina, kur jāvēršas gadījumā, ja tiek diagnosticēta onkoloģiska saslimšana. Pacientu aizstāvības organizācijas tālāk nodrošina atbalstu pacienta un viņa tuvinieku izglītošanai.” 

Imūnterapija un tās blaknes
Imūnterapija ir viens no jaunākajiem vēža terapijas veidiem, to izmanto, piemēram, melanomas un plaušu vēža ārstēšanā. Ir vairāki audzēju veidi, kur imūnterapija ir vienīgais ārstēšanas veids. Latvijā šī terapija kļūst arvien vairāk pieejama, tāpēc ir būtiski veikt pacientu izglītošanu par to. Pacientiem ir ļoti svarīgi zināt, saprast un iesaistīties savā ārstēšanas procesā. Ja pacients var piedalīties sarunā ar ārstu kā līdzvērtīgs partneris, tas var būtiski uzlabot pacienta dzīves kvalitāti un ārstēšanas rezultātus, jo pacients var būt daudz līdzestīgāks. Zinoši pacienti dzīvo ilgāk un pilnvērtīgāk. 


Daudziem ārstiem, arī pacientiem un pacientu tuviniekiem nav lielas pieredzes ar šo terapijas veidu, tāpēc ir svarīgi veidot skaidrību par to, ko var sagaidīt ārstēšanās procesā, tostarp, kādas var būt terapijas blaknes. To ir ļoti daudz, un tās ir dažādas. Blaknes var parādīties tūlīt pēc terapijas, un tās var būt gan īslaicīgas, gan ilglaicīgas, arī palikt līdz mūža beigām. Tieši tāpēc ir nepieciešams labs, kvalitatīvs un uz pierādījumiem balstīts materiāls, kas izglīto pacientus un viņu tuviniekus. 


ESMO vadlīnijas ir salīdzinoši jaunas, to autori ir starptautiska ekspertu grupa, kurā ir iesaistīti arī onkoloģijas pacientu organizāciju pārstāvji. Zināšanām var būt izšķiroša loma pacienta dzīves kvalitātes un emocionālās labsajūtas nodrošināšanā.

 

Pērnā gada nogalē tika izdota latviešu valodā tulkota rokasgrāmata pacientiem par imūnterapijas blaknēm jeb blakusparādībām un to ārstēšanu, kuras autori ir European Society for Medical Oncology (ESMO). 

Reklāma
Reklāma

 

Kā ESMO vadlīnijas palīdz onkoloģijas pacientiem Latvijā?
Olga Valciņa: “Šis materiāls ir labs rīks pacientam, kurš saņem imūnterapiju, un labs rīks ārstam, lai palīdzētu labāk izglītot pacientus. Tas palīdz cilvēkam būt aktīvam dalībniekam savā ārstēšanā.

Piemēram, situācijā, kad ārsts pacientam jautā: “Vai jums ir kādas blaknes?”. Pacients, nezinot, ka stipras ceļgalu sāpes var būt viena no terapijas blaknēm, tās nepieminēs. Domās, ka no terapijas noteikti nevar sāpēt ceļi, tomēr izrādās, ka var! Pacients domās, ka arī caureja ir no kāda pārtikas produkta, kamēr no imūnterapijas medikamentiem ir izveidojies kolīts jeb zarnu iekaisums. Ārsts īsajā vizītē arī nevar pacientam izstāstīt par visām iespējamām blaknēm, jo to ir tik daudz.

ESMO vadlīnijas pacientam viegli uztveramā veidā izskaidro, kas ir imūnterapija – tās nav zāles, kuras atnāk un nogalina vēzi, tas ir medikaments, kas iemāca tavai imūnšūnai cīnīties pret vēzi, un tas ir vesels molekulārais process. Tādējādi pacientam paliek skaidrs, kas viņa ķermenī notiek. Kad tas viss ir zināms un saprasts, pacients var sagatavoties konsultācijai ar ārstu, un saruna ar speciālistu ir daudz lietderīgāka un pilnvērtīgāka. Turpretī, ja pacients nezina, kādas likstas uzskatīt par blaknēm, ārsts arī nevar pacientam palīdzēt. Visi šie materiāli tiek vērsti uz to, lai pacients dzīvotu normālu, kvalitatīvu dzīvi.”

Ar rokasgrāmatu par imūnterapijas blaknēm un ārstēšanu iespējams iepazīties bukletā ESMO mājas lapā.