Ar kādu ūdeni vislabāk liet istabas augus – krāna, lietus, bet varbūt ar cukurūdeni?

Īpaši piedomājot par istabas augu kopšanu, var rasties jautājums – ar kādu ūdeni tos vislabāk apliet? Uz šo jautājumu atbild Laima Ozoliņa, Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcas vadītāja.

Ja ir vēlēšanās, istabas augu apliešanai var pielāgot to ūdeni, kas mājsaimniecībā ir pieejams

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir vēlēšanās, istabas augu apliešanai var pielāgot to ūdeni, kas mājsaimniecībā ir pieejams

Par to, kas ir labākais augiem, ir dzirdētas vairākas versijas – ir, kas uzstāj, ka augi jālaista ar lietusūdeni, citi lemj par labu cukurūdenim, bet vēl kāds izvēlas augu podiņos izvietot sniegu. Tomēr kas augiem būs vislabākais?

 

Lietusūdens

Tie ūdeņi, kas nāk no dabas, ir mīkstāki. Tas nozīmē, ka tie nesatur tik daudz kalcija sāļus, tāpēc citas  minerālvielas, kas ir šādā lietus ūdenī vai kas ūdenim tiek pievienotas ar minerālmēsliem, augiem ir daudz vieglāk uzņemamas. “Ja ir iespēja savākt un augus liet ar lietus ūdeni – tas telpaugiem patiks, tiem būs vieglāk uzsūkt visu tiem nepieciešamo,” atzīmē Laima Ozoliņa un uzsver, ka jebkuram augam dabas ūdens būs vērtīgāks nekā krāna ūdens.

 

Ja ir vēlēšanās krāna ūdeni padarīt istabas augiem kaut kādā veidā draudzīgāku, ir prakse savākt krāna ūdeni kādā traukā un vaļējā veidā to atstāt diennakti. 

 

Krāna ūdens

Tā kā ne visiem ir iespējas un vēlmes vākt augiem īpašu ūdeni no dabas, visbiežāk istabas augu laistīšanai tiek izmantots krāna ūdens – un tas nav nekas kaitīgs. “Ja ir vēlēšanās krāna ūdeni padarīt istabas augiem kaut kādā veidā draudzīgāku, ir prakse savākt krāna ūdeni kādā traukā un vaļējā veidā to atstāt diennakti. Šādā veidā izdalīsies gaistošie savienojumi, kas ir krāna ūdenī, piemēram, hlors vai citi. Šādā veidā ūdens ieņems arī istabas temperatūru, kas augiem patiks,” idejā, kā palutināt savus istabas augus, dalās Laima Ozoliņa. Taču šādā veidā vielas, ka ūdeni ir izšķīdušas, tāpat nebūs iespējams no tā atdalīt. Jāņem vērā, ka dažādās ēkās krāna ūdens sastāvs ir dažāds un bez analīzēm nav iespējams noteikt to sastāvu.

 

Cukurūdens

Speciāliste norāda, ka cukurūdens tomēr nebūs piemērots augu liešanai: “Vienīgais cukurūdens pielietojums varētu būt kādu kaitēkļu (piemēram, tīklērces) apkarošanai. Cukurūdens saķepina kaitēkļus, tāpēc var augus nomiglot ar cukurūdeni un pēc dažām dienām augus noskalot, lai tie nepaliktu lipīgi. Taču augu apliešanai cukurūdens nebūs derīgs, vismaz es tā nepraktizēju.”

Reklāma
Reklāma

 

Istabas augi jālaista ar ūdeni, kas ir vismaz 15 grādu pēc Celsija silts. Tropiskajiem augiem patiks, ja ūdens temperatūra būs siltāka, līdz 25 grādiem.

 

Sniegs

Pēc sastāva sniegs ir līdzīgs lietus ūdenim, bet likt sniegu uz augu puķu podiem nav īsti racionāli – šādi būs grūti nosakāms, cik daudz augs šādā veidā saņems ūdeni. Tāpat ne visiem augiem patiks vēsums. “Kādreiz tā bija izplatīta prakse – likt sniegu uz ciklamenām vai acālijām. Kūstot sniegs ap augiem rada gaisa mitrumu, bet ar sniegu ir ļoti grūti noregulēt, cik daudz augs ir apliets un vai konkrētajam augam tas būs pietiekams. Piemēram, acālijas ir ļoti jutīgas pret iekalšanu, tāpēc ar sniegu, visticamāk, nebūs pietiekami. Tāpat tagad ir tādas ciklamenu šķirnes, kuru lapas ir tik ļoti kuplas, ka šiem augiem uz podiņiem sniegu nav iespējams nemaz uzlikt,” norāda speciāliste.

 

Siltu vai aukstu?

Kā stāsta Laima Ozoliņa, istabas augiem vislabāk patiks, ja tos lies ar ūdeni, kas ir istabas temperatūrā: “Istabas augi jālaista ar ūdeni, kas ir vismaz 15 grādu pēc Celsija silts. Tropiskajiem augiem patiks, ja ūdens temperatūra būs siltāka, līdz 25 grādiem."

 

pH līmenis

Tam, kā augs istabas augi, ir nozīme arī ūdens pH līmenim. Ir virkne istabas augu, kam patiks, ja ūdens līmenis būs paskābināts. Tādas ir, piemēram, acālijas. Vienkāršs veids, kā mājas apstākļos iegūt paskābinātu ūdeni, ir pagatavot vāju citronskābes ūdeni. 

Saistītie raksti