Aizkustinošs stāsts par mazo Dārtu. Kā cilmes šūnu saglabāšana var palīdzēt bērnam ar veselības problēmām

Sevi un savus bērnus, diemžēl nevaram pasargāt no visa, taču varam izdarīt maksimumu, ko šobrīd piedāvā mūsdienu medicīna, tostarp, saglabāt cilmes šūnas, kas var būt kā sava veida drošības spilvens, lai palīdzētu dažādu saslimšanu gadījumā nākotnē.

Dārta ir trešais bērniņš piecu bērnu ģimenē un šobrīd sasniegusi četru gadu vecumu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dārta ir trešais bērniņš piecu bērnu ģimenē un šobrīd sasniegusi četru gadu vecumu.

Cilmes šūnas ir ikviena cilvēka iesākums, kas ir kā sava veida rezerves šūnas, kas gaida brīdi, kad tām būs jāstājas bojāto šūnu vietā. Cilmes šūna ir šūna ar unikālu spēju organismā attīstīties par specializētiem šūnu tipiem. Pareizajos ķermeņa vai laboratorijas apstākļos cilmes šūnas dalās, veidojot vairāk šūnu, ko sauc par meitas šūnām. Šīs meitas šūnas vai nu kļūst par jaunām cilmes šūnām, vai arī par specializētām šūnām ar specifiskāku funkciju. Šeit aicinājums varētu būt neizmest medicīniskajos atkritumos tik vērtīgo cilmes šūnu materiālu pēc bērniņa dzimšanas.

FamiCord grupas Cilmes šūnu banka, atšķirībā no citām līdzīgām iestādēm, atšķiras ar to, ka prot, ne tikai paņemt un uzglabāt cilmes šūnu materiālu, bet arī nodrošina atbalstu ģimenēm brīžos, kad tās nepieciešams izmantot ārstēšanā. Tas nozīmē, ka pēc tam, kad ir apzināta problēma, un saprasts, ka tās risināšanā var pielietot cilmes šūnas, Cilmes šūnu bankas speciālisti meklē risinājumus, kurās klīnikās iespējams veikt nepieciešamās procedūras, apzināti klīniskie pētījumi, eksperimentālās metodes, kā arī standartterapijas, kuru ietvaros to var veikt.
 

Kā stāsta Dārtas māmiņa Gunta, meitiņai piedzimstot, tika meklētas iespējas, kā uzlabot viņas stāvokli. Tā viņu rokās nonākusi informācija par cilmes šūnām, un tās paņemtas abiem ģimenes jaunākajiem bērniem, ko pēcāk varēja izmantot vecākās māsas ārstēšanā.

Reklāma
Reklāma



FamiCord grupas Cilmes šūnu banka lielu atbalstu sniegusi mazās Dārtas, kurai ir bērnu cerebrālā trieka, atveseļošanā. Dārta ir trešais bērniņš piecu bērnu ģimenē un šobrīd sasniegusi četru gadu vecumu. Kā stāsta Dārtas māmiņa Gunta, meitiņai piedzimstot, tika meklētas iespējas, kā uzlabot viņas stāvokli. Tā viņu rokās nonākusi informācija par cilmes šūnām, un tās paņemtas abiem ģimenes jaunākajiem bērniem, ko pēcāk varēja izmantot vecākās māsas ārstēšanā.

Neskatoties uz C-19 liktajiem šķēršļiem, pašā decembra sākumā Dārta kopā ar tēti bija 2 dienas Polijas pilsētā Ļubļinā, kur tika veikta cilmes šūnu materiāla infūzija. Dārta saņēma pirmo mezenhimālo cilmes šūnu transplantāciju sakarā ar bērnu cerebrālo trieku. Mazajai meitenītei paredzētas vēl vismaz četras transplantācijas ik pēc diviem mēnešiem. Dārtas gadījumā ir cerība uz labu rezultātu, jo arī paši vecāki ieliek daudz pūļu ikdienā

Cilmes šūnu terapija ir iespēja Dārtai kļūt patstāvīgākai. “Lai viņai būtu vieglāk, jo pati vēlas tik daudz izdarīt, taču šobrīd tas nesanāk. Paredzams, ka viņas attīstība cilmes šūnu transplantācijas gadījumā progresētu ātrāk,” teic Dārtas māmiņa Gunta.
Mēs, protams, turpināsim sekot Dārtas stāstam arī turpmāk, un, no sirds novēlam meitenei iemācīties to, ko viņa tik ļoti cenšas izdarīt savās ikdienas gaitās.