5 iemesli, kāpēc visu laiku gribas ēst

Izsalkums nav nekas cits kā ķermeņa signāls, ka tas jūtas izsalcis. Kad gribas ēst, vari piedzīvot vēdera rūkšanu, galvassāpes, justies noguris vai saskarties ar grūtībām koncentrēties. Gada tumšajā laikā (bet citiem visu gadu) ir lieliska apetīte. Tikko paēdu pusdienas, bet varētu uzkost kādu našķīti… Tev arī tā ir? Portāls healthline.com skaidro pārmērīga izsalkuma iemeslus.

 

Tikko paēdu pusdienas, bet varētu uzkost kādu našķīti… Tev arī tā ir?

FOTO: Shutterstock.com

Tikko paēdu pusdienas, bet varētu uzkost kādu našķīti… Tev arī tā ir?

Mūsu ķermenis ar dažādu signālu palīdzību rāda par savām vajadzībām. Ja žāvājamies, tad esam noguruši, trūkst svaiga gaisa vai vienkārši nāk miegs. Par ko liecina izsalkums? Par to, ka ķermenim nepieciešams uzņemt pārtiku. Diemžēl mūsu organisms nav tik gudrs, lai pateiktu, ka šokolādes vai siermaizes vietā, viņam nepieciešams taukvielas, ūdens vai pilnvērtīgas olbaltumvielas.
 

Trūkst olbaltumvielas

Apetītes kontrolei ir svarīgi uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, jo tām piemīt izsalkumu mazinošas īpašības, kas var palīdzēt dienas laikā patērēt mazāk kaloriju. Tas nozīmē, ka ēdot olbaltumvielām pilnu pārtiku, cilvēks apēdīs mazāk kaloriju. Kādā pētījumā 14 vīrieši ar lieko svaru, kuru uzturā 25% aizņēma olbaltumvielas, uz pusi samazināja savu vēlmi pēc vēlām uzkodām, salīdzinot ar grupu, kas patērēja mazāk olbaltumvielu.

 

Turklāt tie, kuri uzņēma vairāk  olbaltumvielu daudzumu, ziņoja par mazāku izsalkumu visas dienas garumā un uzmācīgu domu par ēšanu samazināšanos.  Tāpēc, ja jūties visu laiku izsalcis, papildini ēdienkarti ar olbaltumvielām. Dzīvnieku izcelsmes produkti, piemēram, gaļa, mājputni, zivis un olas, satur lielu daudzumu olbaltumvielu. Šī barības viela ir atrodama arī dažos piena produktos, ieskaitot pienu un jogurtu, kā arī dažos augu izcelsmes pārtikas produktos, piemēram, pākšaugos, riekstos, sēklās un pilngraudu produktos.

 

Kādā pētījumā  tika atklāts, ka cilvēki, kuri pirms ēdienreizes izdzēra 2 glāzes ūdens, ēda gandrīz par 600 mazāk kaloriju nekā tie, kas nepadzērās. 


Slikts miegs

Miegs ir vitāli nepieciešams, lai mūsu smadzenes un imūnsistēma darbotos pareizi. Labs miegs mazina vairāku hronisku slimību, tostarp vēža, sirds slimību saslimšanas risku. Turklāt labi izgulēties ir saistīts ar apetītes kontroli, jo miegs palīdz regulēt grelīnu, apetīti stimulējošu hormonu. Miega trūkums noved pie augstāka grelīna līmeņa, tāpēc miega trūkuma dēļ rodas nepamatots izsalkums. Pietiekams miegs palīdz arī nodrošināt pietiekamu leptīna līmeni - hormonu, kas veicina sāta sajūtu.  Tāpēc parūpējies par kvalitatīvu un pietiekošu miegu!

Reklāma
Reklāma


Pārāk daudz neveselīgo ogļhidrātu

Viens no populārākajiem neveselīgo ogļhidrātu avotiem ir baltie milti, kas atrodami daudzos graudu pārtikas produktos, piemēram, maizē un makaronos. Pārtikas produkti, piemēram, cukurotas limonādes, konfektes un maizes izstrādājumi, kas tiek gatavoti ar pārstrādātu cukuru, arī tiek uzskatīti par ne tik vajadzīgajiem ogļhidrātiem. Tā kā šādiem ogļhidrātiem trūkst šķiedrvielu, ķermenis tos sagremo ļoti ātri. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc mokāmies ar nepamatotu apetīti, jo tie nevairo sāta sajūtu. Lai samazinātu rafinēto ogļhidrātu daudzumu, vienkārši nomainiet tos ar veselīgākām alternatīvām, piemēram, dārzeņiem, augļiem, pākšaugiem un pilngraudiem. Šajos pārtikas produktos joprojām ir daudz ogļhidrātu, taču tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kas palīdz kontrolēt izsalkumu.

 

Pārāk maz tauku

Lai arī veselīgs uzturs tiek saistīts ar mazu tauku patēriņu, tomēr tie mums ir vitāli nepieciešami. Ja jūs neēdat pietiekami daudz tauku, jūs varat justies izsalcis bieži. Tas ir tāpēc, ka taukiem ir nozīme gremošanas palēnināšanā un pilnību veicinošo hormonu ražošanas palielināšanā. Kādā pētījumā, kurā piedalījās 270 pieaugušie ar aptaukošanos, tika konstatēts, ka tiem, kas ievēroja diētu ar zemu tauku saturu, ievērojami palielinājās alkas pēc ogļhidrātiem un pārtikas produktiem ar augstu cukura līmeni, salīdzinot ar grupu, kas lietoja diētu ar piemērotu tauku saturu. Turklāt pirmajās grupas dalībnieki daudz biežāk sūdzējās par bada sajūtu un lielu apetīti.

Ir daudz veselīgu, ar augstu tauku saturu pārtikas produktu, kurus varat iekļaut uzturā, lai palielinātu tauku uzņemšanu. Ar taukiem visbagātākais pārtikas avots ir kokosriekstu eļļa, savukārt omega-3 taukskābes ir atrodamas taukainās zivīs, piemēram, lasī, tuncī un skumbrijā. Omega-3 taukskābes var uzņemt arī no augu valsts pārtikas produktiem, piemēram, valriekstiem un linsēklām, avokado, olīveļļas, olām un dabiska bezpiedevu jogurta.
 

Par maz šķidruma

Dzerot pietiekami daudz ūdens, ir vairākas veselības priekšrocības, tostarp smadzeņu un sirds darbības veicināšana. Turklāt ūdens uztur jūsu ādu un gremošanas sistēmas darbību. Ūdens nesatur kalorijas, bet ir diezgan sātīgs, tas var mazināt apetīti, ja to lieto pirms ēšanas! Kādā pētījumā  tika atklāts, ka cilvēki, kuri pirms ēdienreizes izdzēra 2 glāzes ūdens, ēda gandrīz par 600 mazāk kaloriju nekā tie, kas nepadzērās. Ņem to vērā, ja tevi bieži nomoka neizskaidrojams izsalkums. Dietologi apstiprina, ka daudzi cilvēki jauc slāpju sajūtu ar bada sajūtu. Ja vienmēr esi izsalcis, tev var palīdzēt glāze ūdens, jo ļoti iespējams, ka tās vienkārši ir slāpes. Mūsu organismam patiks arī ar ūdeni bagātas pārtikas uzņemšana, tējas, zupas, augļi un dārzeņi.

Saistītie raksti