Pusaudzis un skaistumkopšana

Kad pusaudzim sāk parādīties pirmais liekais apmatojums vai pirmās pusaudžiem raksturīgākās pūtītes, ir skaidrs – tavs bērns kļūst par pieaugušo. Un vēl skaidrāk to apzināties liek bērna pēkšņais lūgums, lai nopērc viņam depilācijas krēmu, skuvekli, atļauj uzlikt gela nagu laku... Vai pusaudzim kas tāds ir piemērots? Vecāki jautā, un dermatoloģe Gerda Pētersone atbild.
  • Līga Brūvere

    Līga Brūvere

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Gerda Pētersone

    Gerda Pētersone

    Dermatoloģe

Ideāli, ja pirmajās skūšanās reizēs pusaudzim blakus būtu kāds pieaudzis vīrietis, kas varētu pamācīt, kā tas darāms pareizi.

FOTO:

Ideāli, ja pirmajās skūšanās reizēs pusaudzim blakus būtu kāds pieaudzis vīrietis, kas varētu pamācīt, kā tas darāms pareizi.

Par pubertāti 

Dzīves cikls, ko sauc par pubertāti, ir laiks, kad cilvēks pakāpeniski pārtop no bērna par pieaugušo gan bioloģiski, gan funkcionāli, sasniedzot dzimumgatavību.  

  • Pubertāte sākas: meitenēm 8–9 gadu vecumā, zēniem 9–10 gados. Vispirms sāk mainīties ķermenis, tad seko arī pārējās izmaiņas, piemēram, parādās apmatojums.
  • Sāk veidoties apmatojums: meitenēm parasti tas notiek 11–12 gadu vecumā jeb aptuveni pusgadu pēc tam, kad sākušas augt krūtis. Vispirms apmatojums parādās uz kaunuma paugura, bet pēc apmēram pusotra vai diviem gadiem arī padusēs. Zēniem tas notiek apmēram 13 gadu vecumā, un viņiem viena no raksturīgākajām hormonālās nobriešanas pazīmēm ir apmatojuma veidošanās uz dzimumorgāniem, padusēs, arī uz sejas, bet apmatojums uz kājām kļūst tumšāks.

 

Ak, šie hormoni!

Lai cik neticami tas varētu šķist pusaudžu gados, tomēr hormoni ir mūsu draugi. Tās ir dabiskas ķīmiskas vielas, kas nodrošina organisma pareizas funkcijas, regulē mūsu emocijas un galu galā arī veido atšķirības starp meitenēm un zēniem.

Meitenēm tieši pusaudžu gados sāk veidoties hormons ar nosaukumu estradiols. To sintezē jeb ražo olnīcas un virsnieres, un tieši šis hormons ir pie vainas vētrainajām kaislībām. Taču vienlaikus estradiols arī gādā, lai sievietei būtu vēlme radīt pēcnācējus.

Puišu organismā galvenie ir androgēni, kas, protams, arī veidojas pusaudžu vecumā. Arī šiem hormoniem jāgādā par to, lai puisis reiz vēlētos kļūt par tēti.  

Ja kāds no šiem hormoniem (un ne tikai šiem) veidojas par daudz vai dažkārt – par maz, rodas problēmas. Redzamākās saistītas ar ādu, ar matiem, ar apmatojumu. Taču labā ziņa ir tāda, ka pumpas, pastiprināta svīšana vai dažkārt par daudz uzradies liekais apmatojums nebūs mūžīga problēma. Lielākoties hormonu darbība stabilizējas līdz 25 gadu vecumam (visbiežāk ātrāk), un viss ieiet normālās sliedēs. Vien retos gadījumos kāda no problēmām saglabājas, taču arī tad tā ir risināma kopā ar speciālistu.

 

 

 

 

 

 

Vecāki jautā

Kā labāk?

Lai arī daudzus tīņus minētās pārmaiņas iepriecina, jo ir skaidrs, ka viņš kļūst pieaugušāks, tomēr lielākoties viņi nav gatavi sadzīvot ar tā saukto lieko apmatojumu. It īpaši meitenes. Ir daudz veidu, kā atbrīvoties no nevēlamā apmatojuma, taču pusaudžu vecāki bažījas, vai viņa bērns nekaitē savai veselībai, izvēloties sev tīkamāko metodi. 

 

Pusaudze vēlas atbrīvoties no liekā apmatojuma uz kājām. Kāds būtu piemērotākais veids? Viņa grib lietot veikalos nopērkamos depilācijas līdzekļus vai skūt ar žileti. Man savukārt piemērotāka ādai šķiet vaksācija.

Jūs pareizi domājat, jo vaksācija pie speciālista, kas ar to nodarbojas profesionāli un pareizi, ir vispiemērotākā. Noteikti pirms tam būtu jāizstāsta procedūras gaita, arī tas, ka tā var būt nepatīkama. Skūšana nav aizliegta, taču ir jārēķinās, ka matiņi var ieaugt, var rasties ādas kairinājums, turklāt laika gaitā matiņi ataug biezāki. Arī depilācijas krēmi var radīt ādas kairinājumu, alerģiskas reakcijas. Ja izvēlas depilācijas krēmus, noteikti pirms tam tos vajadzētu testēt uz mazāka ādas laukuma. Ierasti to dara pie apakšdelma, kur āda ir plānāka, tātad jutīgāka. 

 

Kādas pamatlietas zēnam būtu jāiemāca par skūšanos? Varbūt ir kādi higiēnas ieteikumi? Kad var sākt skūties, ja liekais apmatojums uz virslūpas un zoda jau traucē?

Skūties var sākt tad, kad pats to uzskata par nepieciešamu. Ja runājam par skuvekļiem, nopērkami gan vienreiz, gan daudzreiz lietojamie un elektriskie. Ļoti viegli un ērti skūties ir ar elektriskajiem skuvekļiem, taču rezultāts ne vienmēr ir perfekts. 

Reklāma
Reklāma

Lietojot parastos asmeņa skuvekļus, jāievēro daži pamatnosacījumi – asmenim jābūt tīram un asam! Sākumā jānoskalo seja un jāuzklāj skūšanās putas. Tas palīdz izvairīties no lieka ādas kairinājuma. Skūties noteikti vajadzētu matiņu augšanas virzienā, pretējā gadījumā ir risks iedzīvoties ādas problēmās. Skuveklis pirms skūšanās un skūšanās laikā ir jāskalo, vislabāk zem tekoša ūdens. Savukārt pēc skūšanās seja jānoskalo ar siltu ūdeni. Kad viss paveikts, var uzklāt maigu pēcskūšanās līdzekli. 

Ideāli, ja pirmajās skūšanās reizēs pusaudzim blakus būtu kāds pieaudzis vīrietis, kas varētu pamācīt, kā tas darāms pareizi. Svarīgi ir nesteigties, turklāt ar laiku šis process kļūs vieglāks un ātrāks.


Maniem pusaudžiem parādījies pirmais apmatojums padusēs. Āda tur šķiet tik maiga, taču viņi grib paduses izskūt. Vai ir kādi riski, ar kuriem jārēķinās?

Jā, skūšana var radīt ādas kairinājumu, matiņi var ieaugt, bet pēc skūšanās ataugt biezāki. Skūšana gan nav aizliegta, bet, ja iespējams, es ieteiktu izvēlēties vaksāciju. Pēc šīs procedūras rezultāts saglabājas ilgāk un matiņi neataug biezāki.


Pusaudzim uz sejas parādās pirmās pūtītes. Kādus līdzekļus varētu izmantot mājas apstākļos, lai novērstu šo problēmu?

Pirms sākat ārstēšanos, būtu ļoti vēlams vispirms apmeklēt ārstu dermatologu, kas izvērtēs ādas veselības stāvokli un, iespējams, izrakstīs īpašus medikamentus. Pēc pieredzes varu teikt – nereti ir tā, ka veikalos iegādātie ādas kopšanas līdzekļi ne tikai nepalīdz atrisināt problēmu, bet pat vēl vairāk kaitē ādai. Nepareizi izvēlēti līdzekļi pārāk attauko ādu un rada pretēju efektu – attaukota āda sāk ražot vairāk sebuma un līdz ar to veidojas vairāk pumpu.  

Nepareizi izvēlēti līdzekļi pārāk attauko ādu un rada pretēju efektu – veidojas vairāk pumpu.  

Bieži vien pāris mēnešus cilvēks lieto kādus līdzekļus, kurus nopircis pēc paša iniciatīvas, tie nav palīdzējuši, un, atnākot pie ārsta, izrādās, ka sapirktā kosmētika nesader kopā ar izrakstītajiem medikamentiem. Rezultātā ir arī finansiāli zaudējumi. Tāpēc, sākoties pubertātei, būtu ļoti vēlams ieplānot vienu vizīti pie dermatologa. Tagad, pandēmijas laikā, iespējams saņemt konsultāciju arī attālināti, sazinoties ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem.  

Tomēr, ja ārsta apmeklējums pagaidām ir jāatliek, tad pusaudža sejas ādas kopšanai būtu jāizvēlas aptiekās pieejami kosmētiskie līdzekļi aknes ārstēšanai. Parasti nepieciešams lietot maigu attīrošu līdzekli un krēmu, kuri visbiežāk jāuzziež vienu līdz divas reizes dienā. Pret pumpām paredzētie aptieku krēmi regulē tauku dziedzeru darbību, mazina iekaisumu un nomierina ādu. 

Ja uz sejas parādās kāda viena īpaši kaitinoša pumpa, to var ārstēt, uzliekot tieši virsū krēmu ar cinku vai tējas koka eļļas piedevu. 

Aknes gadījumā ir mainīta tauku dziedzeru darbība, kā arī ir pārmaiņas to sekrēta – sebuma sastāvā, matu folikulos esošās šūnas līdz galam nenolobās un sabiezē (hiperkeratinizācija). Tas viss kopā izveido tādu kā korķi, un rodas labvēlīga vide baktēriju augšanai. Kosmētiskajos līdzekļos viena no biežāk sastopamajām vielām ir salicilskābe. Tā šķīdina izveidojušos korķus ādā un mazina iekaisumu. Ja uz sejas parādās kāda viena īpaši kaitinoša pumpa, to var ārstēt, uzliekot tieši virsū krēmu ar cinku vai tējas koka eļļas piedevu. Iekaisušai piņņainai ādai vasarā jāizmanto saules aizsardzības līdzekļi. Ja sākumā liekas, ka āda saulē kļūst labāka, tad vēlāk atklājas, ka iekaisuma vietās veidojas paliekoši pigmenta plankumi. Pēc sauļošanās āda sabiezē un problēma kļūst izteiktāka. Svarīgi saprast arī to, ka pumpas nevar izārstēt pāris dienu laikā. Ja, lietojot aptiekās nopērkamos līdzekļus, divu mēnešu laikā nav uzlabojumu, tad noteikti ir jādodas pie ārsta. 

 

Meitenei ir 13 gadu un ļoti sākuši taukoties mati. Vai tas ir normāli, un cik bieži tie būtu jāmazgā? Pašlaik meita mazgā matus divreiz dienā, bet tie tāpat izskatās netīri...

Viena no problēmām, kas skar pusaudžus, jo īpaši meitenes, ir matu taukošanās. Tā saistīta ar hormonu parādīšanos organismā un pastiprinātu tauku dziedzeru darbību. 

Svarīgi matus mazgāt ne pārāk karstā ūdenī un kārtīgi izskalot šampūnu, bet, ja tiek lietots arī kondicionieris, tad tas jāuzklāj tikai matu galiem, pie saknēm ne.

Nav tādas pareizās vai nepareizās atbildes, cik bieži jāmazgā mati. Uzskata, ka tie jāmazgā tad, kad pašam gribas to darīt. Ja ir sajūta, ka mati taukojas katru dienu, tad arī jāmazgā katru dienu. Svarīgi ir lietot piemērotu šampūnu, ņemot vērā arī citas galvas ādas īpatnības, piemēram, blaugznas. Ja mati jāmazgā biežāk, tad jāizvēlas maigs šampūns, kas paredzēts biežākai matu mazgāšanai. Pārāk agresīvi šampūni var tieši veicināt matu taukošanos. Tāpat svarīgi matus mazgāt ne pārāk karstā ūdenī un kārtīgi izskalot šampūnu, bet, ja tiek lietots arī kondicionieris, tad tas jāuzklāj tikai matu galiem, pie saknēm ne.

 

Vai ir kāds vecums, no kura drīkst likt gela nagus vai gela laku?

Neieteiktu ne vienu, ne otru, jo abas šīs manikīra tehnikas nav veselīgas nagam. Piedevām, liekot gela nagus, tiek traumēta naga plātne, un tas var būt iemesls gan naga bojājumiem, gan deformācijai. Turklāt bojāts nags ir kā plaši atvērti vārti infekcijām, tostarp sēnītei, ko pēc tam izārstēt ir grūti un dārgi.  

 

Meitenei 15 gadu vecumā uz krūšu oreolas parādījušās dažas tumšas spalviņas. Kāpēc tā, un ko ar tām darīt – nogriezt vai izraut?

Pubertātes vecumā sākas vētrainas hormonālas pārmaiņas. Uz ķermeņa intensīvāk sāk parādīties apmatojums, un tas var būt arī uz krūšu oreolas. Tas ir normāli, un par to nav jāuztraucas. Ja matiņi estētiski traucē, labāk tos nogriezt, izraut vai noņemt ar vaksācijas metodi. Pieaugusi sieviete var izmantot arī lāzera metodi. Ja liekais apmatojums parādās arī citās vietās, kur tam nebūtu jābūt, vai tiek novēroti kādi citi simptomi, tad būtu vērts aiziet uz vizīti pie endokrinologa.