Kā mājas apstākļos pastiept ādas, gumijas un lakādas apavus, kas ir par mazu

Mērot veikalā, likās, ka jaunās kurpes vai zābaki der ideāli, bet, atnākot mājās un uzvelkot, izrādās, ka spiež, par mazu, par šauru. Ja nav iespējas apavus atgriezt tirgotājam, tad var izmēģināt kādu no metodēm, kas pat mājas apstākļos ļauj pastiept ne tikai ādas, bet arī lakādas un pat gumijas apavus.  Praksē pārbaudītus paņēmienus apraksta dzīvesstila portāls lifehacker.ru.  

Ja vajag iekāpt kurpēs, kas īsti neder, tad izmēģini kādu no rakstā minētajām metodēm.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vajag iekāpt kurpēs, kas īsti neder, tad izmēģini kādu no rakstā minētajām metodēm.

Āda un zamšāda ir padevīgs un elastīgi materiāli, kas labi "padodas" siltuma ietekmei

Ieliec apavus izlietnē un uz dažām sekundēm iekšpusē ielej verdošu ūdeni. Ūdeni izlej un atstāj uz neilgu laiku iekšpusē kurpes mitras. Tad velc kājās un kādu laiku iestaigā. Ja bažas rada ūdens liešana kurpē, karsto ūdeni var liet polietilēna maisiņā, kas ielikts kurpē. Tādu pašu efektu var panākt, ielejot maisiņā ūdeni, ieliekot to kurpēs un kurpes ieliekot saldētavā. Sasalstot, ūdens izpletīsiet un papletīs lielākus arī šauros apavus.

Uzmanību! Metode ar ledu der apaviem, kas izgatavoti no izturīgas ādas. Plāna, mīksta, maiga apavu āda šādu pārbaudījumu var neizturēt. 
Smalkāku apavu ādu var iestiept, izmantojot spirtu vai degvīnu – samitrina kurpi no iekšpuses un vairākas stundas valkā. 

Uzmanību! Pirms visas kurpes mitrināšanas ar spirtu mazā laukumiņā pārliecinies, ka tas neietekmē kurpes krāsu.


Kā izstiept mākslīgās ādas apavus

Mākslīgā āda stiepjas sliktāk un ir daudz vieglāk sabojājama. Tā var plaisāt un zaudēt formu. Tomēr ir metodes, kuras var vismaz pamēģināt. 

 

Ņem treknu krēmu vai vazelīnu un iesmērē kurpes iekšpusi. Atstāj uz 2–3 stundām. Pa to laiku krēms iesūksies materiālā, tad velk kājās un nēsā 40 minūtes. 

 

Vēl viens variants ir pārbaudītā metode ar avīzēm. Kurpi piebāž ar mitrām avīzēm un atstāj izžūt istabas temperatūrā. Nevajag likt apavus uz radiatoriem, jo tā var sabojāt materiālu. 

Pārāk šaurus garos zābakus var mēģināt pastiept šādi – ieliek zābaka stulmā maisu, kurā saber putraimus. Tās salaista ar ūdeni. Piebriestot un atstājot tos zābakā 8–10 stundas, tie papletīs brīvāku arī zābaka stulmu. 


Kā izstiept lakādas kurpes

Reklāma
Reklāma

Pats delikātākais apavu materiāls ir lakāda, bet, ja ir gadījies, ka tik skaistās kurpes tomēr neder, pirmkārt jāparūpējas, lai stiepšanas procesā nesāk plaisāt āda kurpes virspusē. Vieglāk pastiept būs tad, ja materiāls zem lakādas ir mīksts un plāns. 

 

  1. Sajauci spirtu ar ūdeni proporcijās 2:1, samērcē zeķes, uzvelk kājās un velk iekšā kurpē. Staigā šādā aprīkojumā 1–2 stundas kamēr zeķes ir sausas.
  2. Ar vazelīnu vai treknu krēmu iesmērē kurpju iekšpusi, īpaši rūpīgi iesmērējot purngalu un papēža daļu. Uzvelk kājās zeķes un turpina ienēsāt kurpes.

 

Kā padarīt brīvākus gumijas apavus

Īstus kārtīgus gumijas apavus nevar izstiept nekas. Bet, ja apavi izgatavoti no šobrīd populārā polivinilhlorīda, tas tos var pastiept brīvākus. Kā zināt, kāds materiāls ir izmantots? 
Lai pārbaudītu materiālu, pietiek ar sakarsētu adatu viegli pieskarties materiālam kādā mazāk pamanāmā vietā. Ja zābaks sāk kust, tad tas ir PVC un apavus var izstiept.

Nepieciešams 

  • Vairāki litri karsta ūdens
  • Liels trauks, kurā var ieliet ledainu ūdeni
  • Vilnas zeķes
  • Zābaki un kājas

 

Gumijas apavos ielej uz 3–5 minūtēm ielej verdošu ūdeni. Materiāls kļūs ievērojami mīkstāks. Uzvelk biezas zeķes. Izlej no zābaka verdošo ūdeni, izslaukiet, ka nav lieks mitrums un velci kājās. Dažas minūtes pastaigā sakarsētajos zābakos, pēc tam vel nost un iegremdē aukstajā ūdeni uz vairākām stundām. Pēc izņemšanas izslauka sausus, atstāj vēl 2 dienas, lai beidzās sacietēšanas process, un un valkā ērti. 

Saistītie raksti