Tradicionālie Ziemassvētku ēdieni maza bērna ēdienkartē

Ziemassvētkos viens no ticējumos bieži aprakstītiem svētku elementiem ir vakariņas ģimenes lokā pie dāsni klāta galda. Taču vai tradicionālie latviešu Ziemassvētku ēdieni ir piemēroti arī maziem bērniem? Žurnālam "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks" atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

  • Ksenija Andrijanova

    Ksenija Andrijanova

    Uztura speciāliste

Bērniem šie svētki ir īpaši svarīgi, jo veido stipras asociācijas uz visu mūžu: miers, drošības sajūta, pacilātība un iespēja palutināt sevi, taču ir zināmas robežas tradicionālo Ziemassvētku ēdienu iekļaušanai maza bērna ēdienkartē

FOTO:

Bērniem šie svētki ir īpaši svarīgi, jo veido stipras asociācijas uz visu mūžu: miers, drošības sajūta, pacilātība un iespēja palutināt sevi, taču ir zināmas robežas tradicionālo Ziemassvētku ēdienu iekļaušanai maza bērna ēdienkartē

Bērniem šie svētki ir īpaši svarīgi, jo veido stipras asociācijas uz visu mūžu: miers, drošības sajūta, pacilātība un iespēja palutināt sevi. Svētki ir arī viena no tām reizēm, kad ēdienu varam uztvert nevis kā fizioloģisko pamatvajadzību, bet kā baudījumu – šajā brīdī apstājas diētas, pazūd uztura ierobežojumi un iestājas vienkāršs, sirsnīgs prieks par garšu daudzveidību. 

 

Zirņi ar speķi

Zirņi ar speķi, šķiet, ir tradicionālākais Ziemassvētku ēdiens, ko var iedomāties. Zirņi, kā jau pākšaugi, ir augu izcelsmes olbaltumvielu avots, bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Arī nedaudz speķa nekaitēs – piesātinātie tauki, kas lielos daudzumos noklīst uz gurniem un holesterīnā, mazos daudzumos pilda svarīgas funkcijas. 

 

Nav jāuztraucas arī par abu šo produktu kombināciju, jo principā tā ir viegli sagremojama. Vienīgi tiem, kas pākšaugus neēd ikdienā, var rasties gāzes vēderā, tāpēc ēst lielas porcijas nevajadzētu. Mūsu senčiem šis uzturs bija enerģētiski piesātinošs, jo ziemas periodā piekļuve citiem pārtikas produktiem bija ierobežota. Mūsdienu cilvēkam ar moderno dzīvesveidu šis vairs nav ieteicams kā ikdienas uzturs.


Vai bērnam šāds ēdiens nebūs par stipru? 

Lai arī teorētiski bērnudārza vecuma bērns var ēst gan zirņus, gan speķi, labāk speķi aizstāt ar kādu citu gaļu, piemēram, tīru cūkgaļu vai diētisko variantu – vistas fileju. Pirmsskolas vecuma bērnam optimāla būtu 100–120 gramu šāda ēdiena porcija.

 

Lai arī teorētiski bērnudārza vecuma bērns var ēst gan zirņus, gan speķi, labāk speķi aizstāt ar kādu citu gaļu, piemēram, tīru cūkgaļu vai diētisko variantu – vistas fileju.

 

Piparkūkas

Piparkūkas ir vieni no īpatnējākiem cepumiem, un parasti cilvēkiem tās vai nu negaršo, vai tik ļoti garšo, ka tiek patērētas lielos daudzumos. Kas ir piparkūku sastāvā? Tradicionālajā receptē ir kviešu milti, cukurs, koriandrs, smaržīgie un melnie pipari, ingvers, krustnagliņas un muskatrieksts. Simts gramos piparkūku ir aptuveni 220 kilokalorijas un 25 grami cukura. Piparkūkas ne tuvu nav paši cukurotākie našķi, tāpēc tās pozitīvi izceļas uz citu gardumu fona. Piemēram, simts gramos Snickers batoniņa ir veseli 52 grami cukura!


Vai var dot našķēties bērnam?

Ja vien nav individuālo nepanesību, nav iemesla tās izslēgt no bērna svētku uztura. Lai arī eiropiešiem piedāvāt specifiskas garšvielas saturošu pārtiku bērnudārza vecuma bērniem ir neierasti, citās kultūrās, piemēram, Indijā, tie tiek radināti pie garšvielām jau kopš zīdaiņa vecuma, bet nekādas veselības problēmas no tā nerodas. Līdz ar to bērniem var droši ļaut panašķēties ar piparkūku. Vienīgais, no kā jāuzmanās, – piparkūkas ir cietas un var traumēt zobus. Tāpēc labāk ir izvēlēties biezākas un mīkstākas. 

 

Mandarīni

Reklāma
Reklāma

Mandarīnu smarža gaisā nu jau ir Ziemassvētku simbols arī Latvijā. Leģendas vēsta, ka agrāk šis auglis bija pieejams tikai Ķīnas imperatora ģimenei, bet tagad ikviens var pieskarties šī saulainā augļa burvībai. Mandarīni ir labs C vitamīna avots un satur arī B1 un B2 vitamīnus, kā arī vērtīgus mikroelementus – magniju, kāliju, kalciju, mangānu un cinku. Šāda uzturvielu kombinācija ir vērtīga imunitātei, redzes procesiem un nervu sistēmas veselībai. Arī bērni var lietot mandarīnus uzturā. 


Joka pēc mēdz teikt, ka mandarīni izraisa atkarību un tos var ēst gluži kā saulespuķu sēklas – kamēr maisiņš nav tukšs, smaržīgo augļu mizošana neapstāsies. Tieši tāpēc ir jāatceras, ka mandarīni satur daudz augļu cukura – fruktozes, attiecīgi bez ierobežojuma tos ēst nedrīkst. 


Vai var dot bērnam?

Konkrētu un universālu vadlīniju nav, bet pirmsskolēniem būtu pieļaujams apēst dažus mandarīnus dienā – aptuveni 100–200 gramu. Jāraugās arī, vai tie neizraisa alerģiju, kas parasti izpaužas kā izsitumi uz ādas.

 

Konkrētu un universālu vadlīniju nav, bet pirmsskolēniem būtu pieļaujams apēst dažus mandarīnus dienā – aptuveni 100–200 gramu.

 

Karbonādes

Karbonāde nudien ir galda karaliene! Katrai saimniecei ir sava recepte – vienai labāk padodas cūkgaļas karbonādes, citai – vistas. Kāds iecienījis biezu panējumu ar izkusušu sieru un majonēzes restīti, kāds meklē eksotiskākus risinājumus, apviļājot gaļu kokosriekstu skaidiņās vai kukurūzas pārslās. Kāda karbonāde būtu ieteicamāka bērniem? Jo vienkāršāka, jo labāka. Vislabāk ņemt vistas fileju – tā ir mazāk trekna – un izveidot vienkāršu, plānu panējumu no miltiem un olas. Jebkādi papildinājumi – siers, majonēze vai citas lietas – padara ēdienu taukaināku un aizkuņģa dziedzerim izaicinošāku. Jāraugās, lai panējums ir plāns, jo tas piesūcas ar eļļu. 


Vai piemērots ēdiens bērnam?

Bērnudārza vecuma bērnam piemērota būtu apmēram 50–60 gramu liela karbonādes porcija. Vislabāk bērna organismam noderētu gaļa bez panējuma, kas nav cepta lielā tauku daudzumā, bet svētki ir svētki – neliels karbonādes gabaliņš nekaitēs.

 

Sutināti kāposti

Baltais galviņkāposts ir ļoti veselīgs produkts. Tajā ir daudz minerālvielu – fosfors, magnijs, kalcijs, selēns un dzelzs –, kā arī liels C vitamīna daudzums. Diemžēl no C vitamīna termiskās apstrādes procesā būs jāatvadās, taču tas nemazina kāpostu vērtīgās īpašības. Vissvarīgākais sutinātu kāpostu stāstā ir fakts, ka kāposti ir skābēti: tie satur probiotiskās baktērijas, kas vairojas skābēšanas procesā. Probiotiskās baktērijas veicina labu gremošanu, veselīgu zarnu mikrofloru un paaugstina vitamīnu biopieejamību – organisma spēju izmantot produktā esošos vitamīnus. Lai saglabātu sutinātu kāpostu probiotiskās īpašības, jāraugās, lai skābēšanas procesā netiktu lietots etiķis. 


Vai var piedāvāt bērnam?

Sutinātus kāpostus mēdz pasniegt kopā ar desiņām, taču bērnam labāk tos piedāvāt ar vārītu kartupeli vai kādu citu veselīgu alternatīvu.

Saistītie raksti