Ziemassvētku galdam – rupjmaizes kārtojums ar vārīto krēmu un piparkūkām

Rupjmaizes saldēdieni ir īpaši raksturīgi latviešu virtuvei. Un tie ir tik gardi, ka savu aktualitāti nezaudē arī, laikam ejot!

Vai esi svētku galdā cēlis rupjmaizes kārtojumu? Ir īstais laiks izmēģināt! Saldēdieni pasniegti traukos no www.ginalasinterjers.lv.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Vai esi svētku galdā cēlis rupjmaizes kārtojumu? Ir īstais laiks izmēģināt! Saldēdieni pasniegti traukos no www.ginalasinterjers.lv.

Sastāvdaļas:

Rudzu maize 400 - 500 g
Sviests 50 g
Cukurs 70 g
Piparkūku garšvielas 2 ēdamk.

 


Krēmam:
Piens 3,5% 400 ml
Salds krējums 200 ml
Cukurs 120 g
Olu dzeltenumi 6 gab.
Kukurūzu ciete 1,5 ēdamk.
Apelsīns 1 gab.
Sviests 130 g


Ķiršu kārta (tās vietā vari izmantot arī sev tīkamāko ievārījumu!):
Saldēti ķirši bez kauliņiem 400 g
Ūdens 150 ml + 40 ml sajaukšanai ar cieti
Cukurs 50 g
Kukurūzu ciete 2 ēdamk.

Dekorēšanai:

Piparkūkas

Šokolāde

 

Reklāma
Reklāma

Gatavošana:

1) Sadrumstalo rudzu maizi, apber ar cukuru, garšvielām un pievieno sviestu. Grauzdē cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram 5 minūtes. Atdzesē.


Gatavo krēmu:
2) Uzkarsē pienu ar krējumu. Samaisi olu dzeltenumus ar cukuru un cieti.

3) Olu dzeltenumus aplej ar karstu pienu un samaisi, lej atpakaļ katlā un karsē uz mēreneas uguns, nepārtraukti maisot, lai nesarauj kunkuļos. Maisi un karsē, līdz veidojas krējumam līdzīga konsistence.

4) Nedaudz padzisušam krēmam pa gabaliņam pievieno sviestu un atdzesē to.

5) Pagatavo ķiršus. Aplej tos ar ūdeni un pievieno cukuru. Karsē.

6) Sajauc ūdeni ar cieti un pielej siltiem ķiršiem. Ilgi nevāri, lai ķirši nezaudē formu, tik ilgi, lai mērce iebiezē. 

7) Kad viss atdzisis, kārto kārtojumu. Pirms liec krēmu, vēlreiz to uzputo ar rokas putojamo slotiņu.

8) Krēma virsējo kārtu rotā ar sadrupinātām piparkūkām un rīvētu šokolādi.

Saistītie raksti