Attālināto mācību laikā uzņēmumus aicina ziedot datortehnikas nodrošināšanai skolēniem

Pavasarī, Covid-19 pirmā viļņa laikā, skolēniem un skolotājiem nācās ļoti īsā laika posmā pielāgoties attālinātam mācību darbam. Šobrīd, kad mācības mājas apstākļos nav tikai īstermiņa risinājums un turpināsies arī 2021. gādā, visā valstī joprojām aktuāla problēma ir datortehnikas pieejamība skolēniem. 

FOTO: Shutterstock.com

Pašlaik pašvaldībām nākas gaidīt pat mēnešiem ilgās rindās, lai saņemtu iegādāto datortehniku, tādēļ liels atbalsts var būt uzņēmumu izrādīta iniciatīva palīdzēt nodrošināt datortehniku vietējiem skolēniem. 
Kā liecina Latvijas pašvaldību savienības pieejamie dati, teju 20% jeb vairāk nekā 40 tūkstošiem skolēnu mājās nav pieejams stabils interneta pieslēgums un datortehnika, kas šobrīd ir akūti svarīgi, lai nodrošinātu pilnvērtīgu attālināto mācību procesu. 

Iecavas pašvaldības gadījumā lielākais datoru trūkums ir novērojams daudzbērnu ģimenēs. Ja bērni ir vecuma posmā no 5. klases, tad ir ģimenes, kurās visi bērni mācās pie viena datora, kas ir praktiski neiespējami, vai iespēju robežās izmanto vecāku telefonus,  kas nav uzskatāms par normālu attālināto mācību procesa norisi. Viens no risinājumiem ir vietējo uzņēmumu proaktīva iesaiste, tāpēc, apzinoties aktuālo problēmu novadā, olu un olu produktu ražotājs “Balticovo” novirzījis līdzekļus vietējo skolēnu atbalstam un operatīvi iegādājies datortehniku 6000 EUR vērtībā, kas jau decembrī nonāks pie ģimenēm, lai, uzsākot jauno mācību gadu, skolēni būtu gatavi pilnvērtīgi turpināt mācības. Balticovo aicina arī citus vietējos uzņēmējus izvērtēt savas iespējas palīdzēt, jo tiem iegādāties datortehniku var izrādīties ievērojami ātrāk un vienkāršāk nekā pašvaldībām. 
 

Ja bērni ir vecuma posmā no 5. klases, tad ir ģimenes, kurās visi bērni mācās pie viena datora, kas ir praktiski neiespējami, vai iespēju robežās izmanto vecāku telefonus,  kas nav uzskatāms par normālu attālināto mācību procesa norisi.

Reklāma
Reklāma


 “Izglītības ministrijas piešķirtie datori un planšetes tika skolēniem izdalītas jau pavasara attālināto mācību laikā, un šobrīd tehnikas atkal pietrūkst. Pašvaldība sniedz atbalstu iespēju robežās, taču šādās krīzes situācijās uzņēmumu atbalsts ir neatsverams,” skaidro Iecavas novada domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks. 

“Mēs ticam, ka ir vēl daudz uzņēmumu, kas gada nogalē varētu rast iespēju palīdzēt skolēniem, tādēļ aicinām sazināties ar savām vietējām pašvaldībām, lai precizētu skolēnu skaitu un vajadzības. Tāpat kā mūsu visu, arī skolēnu ikdiena ir būtiski ietekmēta, tādēļ mazākais, ko varam darīt, ir palīdzēt uzlabot viņiem mācību procesu un ļaut pilnvērtīgi apgūt mācību vielu,” stāsta “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

“Balticovo” kopā ar Iecavas novada pašvaldību Ziemassvētku laikā aicina arī citus uzņēmumus pārskatīt iespējas atbalstīt savu vietējo pašvaldību un iesaistīties mācību datortehnikai nepieciešamo līdzekļu nodrošināšanā skolēniem, ziedojot jaunu vai lietotu, bet darba kārtībā esošu datortehniku vai līdzekļus tās iegādei.