Automašīnā kopā ar zīdaini: Kas jāņem vērā vecāku un mazuļa drošībai?

Braukšana automašīnā kopā ar zīdaini ir pamatīgs pārbaudījums visiem transportlīdzeklī esošajiem, it īpaši šoferim, kuram jācenšas izvairīties no jebkādiem uzmanības novērsējiem, kas šajā gadījumā it nemaz nav viegli. 

Svarīgi arī atcerēties, ka pirms garākiem ceļojumiem zīdaini vajadzētu pieradināt pie automašīnas un sēdēšanas krēsliņā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgi arī atcerēties, ka pirms garākiem ceļojumiem zīdaini vajadzētu pieradināt pie automašīnas un sēdēšanas krēsliņā.

Ielūkojies šajā rakstā, lai uzzinātu vairākus noderīgus padomus, kurus ņemt vērā, dodoties braucienā ar auto kopā ar mazulīti.


Bērns sāk raudāt – kā rīkoties?
Viena no, iespējams, satraucošākajām skaņām, kuru var izdzirdēt jaunie vecāki, ir zīdaiņa raudāšana. Šeit svarīgi atcerēties, ka nekādā gadījumā nevajadzētu mēģināt ar vienu roku liekties atpakaļ un censties mierināt mazuli, ar otru roku turpinot vadīt automašīnu. Ir saprotami, ka tas nebūs viegli, taču gudrākais, ko šādā gadījumā vari darīt, ir apturēt auto drošā vietā un nomierināt bērniņu.


Protams, ja automašīnā atrodas vēl kāds pieaugušais, vari lūgt, lai viņš mēģina izklaidēt mazuli, iedot ēst vai dzert. Svarīgi arī atcerēties, ka pirms garākiem ceļojumiem zīdaini vajadzētu pieradināt pie automašīnas un sēdēšanas krēsliņā. Ienes auto krēsliņu ik pa laikam mājās, iesēdini tajā mazuli un iedod viņam paspēlēties ar mantiņām. Atceries, ka bērni ātri aug, tādēļ ik pa laikam pārliecinies, ka krēsliņš atbilst mazā ķipara garumam un svaram. Vēl būtu svarīgi arī pieradināt mazuli pie automašīnas. To var darīt dodoties vairākos īsos braucienos brīžos, kad mazais ir labā garastāvoklī. 

 

Pārliecinies, ka brauciena laikā bērniņam ir, ko darīt. Vizuālā stimulācija garāku ceļojumu laikā ir ļoti svarīga, tādēļ laikus sarūpē dažādas mantiņas, grabulīšus un krāsainas virtenes, kuras var piestiprināt pie priekšā esošā sēdekļa aizmugures.


Līdzīgi ir arī ar mūziku un citām skaņām. Iespējams, ir kāda dziesmiņa, kas ļoti patīk Tavam bērnam, vai arī kādas citas skaņas, piemēram, jūras šalkoņa, kas palīdzēs mazajam nomierināties un izbaudīt ceļojumu.


Neizmanto spoguļus
Tā kā mazuļu auto krēsliņiem ir jābūt novietotiem ar skatu uz aizmuguri, vecāki reizēm mēdz uzstādīt spoguļus bērnu novērošanai, lai redzētu, kas notiek ar viņu atvasi braukšanas laikā. Lai arī šie produkti tiek slavēti kā rīki papildu drošības uzturēšanai mašīnā, tie vienlaikus arī var padarīt braukšanu riskantāku, jo, lai ielūkotos spogulī, nāksies novērst acis no ceļa.

 

 Ja mazulis vai pieaugušais ir izsalcis, drošāk būtu apstāties drošā vietā un paēst, un tikai tad turpināt ceļu.


Neēd un nedzer, esot pie stūres
Nav šaubu, ka pieaugušie bieži mēdz darīt vairākas lietas vienlaicīgi, braucot pie stūres, tai skaitā ēst un dzert. Taču, kā zināms, šādas aktivitātes novērš uzmanību no ceļa, kā arī neļauj pilnvērtīgi izmantot abas rokas, tādēļ, ja vien iespējams, būtu ieteicams atturēties no ēšanas un dzeršanas, esot braucošā mašīnā. 


Tas pats attiecas arī uz zīdaini. Ja mazulis vai pieaugušais ir izsalcis, drošāk būtu apstāties drošā vietā un paēst, un tikai tad turpināt ceļu.


Nelieto telefonu
Šo ieteikumu, tāpat, kā iepriekšējo, vajadzētu atcerēties jebkurā gadījumā, arī tad, kad nebraucat mašīnā kopā ar mazuli. Lai kā arī mēs censtos uzmanīties, telefoni novērš mūsu uzmanību, vadot auto, un tas var beigties ar lielu nelaimi. Tāpat par viedierīču lietošanu, esot pie stūres (izņemot brīvroku režīmu) pienākas naudas sods.

 

Ja saule visu laiku spīdēs bērnam virsū, ļoti iespējams, ka viņš sāks niķoties un raudāt. No šīs problēmas var izvairīties, piestiprinot mašīnas logam speciālus saules aizsargus.


Izmanto auto saules aizsargus
Ja saule visu laiku spīdēs bērnam virsū, ļoti iespējams, ka viņš sāks niķoties un raudāt. No šīs problēmas var izvairīties, piestiprinot mašīnas logam speciālus saules aizsargus. Turklāt atceries, ka bērna āda ir arī jutīgāka pret saules stariem, un vasaras laikā ieteicams izmantot mazuļiem piemērotus aizsargkrēmus.


Lai mēs varētu pienācīgi parūpēties par mazuli automašīnā, vispirms jāpārliecinās, ka paši jūtamies komfortabli un droši, esot pie stūres. Veic regulāras auto tehniskās apskates, uzpildi degvielu un citus nepieciešamos šķidrumus, kā arī pārbaudi OCTA derīguma termiņu. Atceries, ka bez derīgas OCTA polises ceļā doties nedrīkst!