Ko tas nozīmē – tukša augļa ola?

Mūsdienās, iestājoties grūtniecībai, parasti diezgan agrīni tiek veikta ultrasonogrāfija. Tomēr gadās, kad grūtniecei nākas dzirdēt – iespējams, augļa ola ir tukša. Uz Mammamuntetiem.lv lasītājas jautājumu atbild dr. Elīna Sedleniece (Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnika).

Diemžēl dabiskās atlases ceļā pirmajā trimestrī pārtraucas 15% no visām grūtniecībām. Foto: www.unsplash.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Diemžēl dabiskās atlases ceļā pirmajā trimestrī pārtraucas 15% no visām grūtniecībām. Foto: www.unsplash.com

Lasītāja jautā: “Ko īsti nozīmē – tukša augļa ola? Pirmajā sonogrāfijā, kas bija apmēram 7 grūtniecības nedēļās, daktere teica, ka izskatās pēc tukšas augļa olas. Ko tas varētu nozīmēt? Vai iespējams spontānais aborts? Daktere neko nepaskaidroja, vien nozīmēja atkārtotu sonogrāfiju pēc nedēļas.”

Atbild dr. Elīna Sedleniece: “Tukša augļa ola jeb anembrionoja ir viens no biežākajiem agrīnas grūtniecības pārtraukšanās iemesliem. Tas nozīmē, ka olšūnas apaugļošanās rezultātā ir izveidojusies un attīstās augļa ola, bet embrija tajā iekšā nav. Lai būtu droši, ka diagnoze uzstādīta pareizi un grūtniecība neprogresē, visbiežāk ārsts liek ultrasonogrāfiju atkārtot pēc 7-14 dienām, lai spriestu par grūtniecības attīstību dinamikā. 
Grūtniecības pārtraukšanās jebkurā laikā ir liels pārdzīvojums, taču diemžēl dabiskās atlases ceļā pirmajā trimestrī pārtraucas 15% no visām grūtniecībām, un biežākais iemesls tam ir embrija hromosomālās
patoloģijas.”

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti