Pazīmes, ka jaundzimušā āda nejūtas komfortā un tai nepieciešams atbalsts

Tik maiga, plāna, pat caurspīdīga un ļoti sārta – tas bieži vien ir pirmais, kas nāk prātā, domājot par jaundzimuša bērna ādu. Par pazīmēm, kas liecina, ka jaundzimušā ādai nepieciešama īpaša kopšana, stāsta pediatre un alergoloģe Dace Kārkliņa.

Piedzimstot mainās apkārtējā vide, tāpēc zīdaiņa ādai ir jāadaptējas. FOTO: pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piedzimstot mainās apkārtējā vide, tāpēc zīdaiņa ādai ir jāadaptējas. FOTO: pexels.com

Rakstu sērija "Rūpējoties par mazuļa ādu" tapusi sadarbībā ar zīmolu "Lovela".

Vērtējot jaundzimušā ādas stāvokli, vecākiem ir vērts atcerēties, ka mazulis deviņus mēnešus ir pavadījis mātes vēderā – ūdens vidē. Ir jārēķinās, ka pēc atrašanās ūdenī bērna āda, kas ir ļoti, ļoti plāna, var lobīties, būt sausa un sārta. Piedzimstot mainās apkārtējā vide, tāpēc zīdaiņa ādai ir jāadaptējas. Ir svarīgi nodrošināt, lai āda pēc iespējas ātrāk pielāgojas jaunajai videi.

Kādas funkcijas veic āda
Āda ir lielākais ķermeņa orgāns, un tai ir divas svarīgas funkcijas. Pirmkārt, āda veic aizsargfunkciju, tā ir kā barjera jeb aizsargslānis, kas pasargā ķermeni no apkārtējās vides. Ir ļoti svarīgi bērna ādu uzturēt veselu, lai tā varētu labi pasargāt jaundzimušo gan no dažādu kairinošu vielu, gan mikrobu un baktēriju iekļūšanas organismā. Otrkārt, āda veic arī termoregulāciju – tieši āda ir tā, kas saglabā un cenšas paturēt ķermeņa siltumu organisma tuvumā. Tikai vesela āda spēj labi noturēt ķermeņa iekšējo siltumu. Tā kā jaundzimušā āda ir ļoti plāna, caur to notiek diezgan lieli siltuma zudumi. Tādēļ, lai mazuļa āda varētu veiksmīgāk veikt termoregulāciju, tai jānodrošina tāda vide, lai netiktu izraisīta lieka svīšana – pārāk liels mitrums rada papildu siltuma zudumus, un mazulim var sākt salt. 

 

Kas var palīdzēt jaundzimušā ādai adaptēties jaunajiem apstākļiem

  • Mazuļa apģērbu vajadzētu izvēlēties no gaisa caurlaidīgiem materiāliem, kas ādu nesviedrē.
  • Nevilkt zīdainim uz ādas raupjus, asus apģērbus vai apģērbus ar izteiktām un asām vīlēm.
  • Vislabāk vilkt kokvilnas apģērbu. Ja ir vēlēšanās mazulim uzvilkt vilnas zeķes, zem tām vislabāk ir pavilkt kokvilnas zeķi un tad pa virsu vilnas zeķi.
  • Bērna ādai labākais kopšanas līdzeklis ir tīrs ūdens – mazuli nepieciešams regulāri mazgāt. Bērna kopšanai jālieto tāds ūdens, kāds tek pa krānu – nav nepieciešams to ne vārīt, ne speciāli filtrēt, destilēt vai lietot, piemēram, savāktu lietus ūdeni. Mazulis jau kopš dzimšanas ir jāpieradina pie tāda ūdens, kāds ģimenei ir pieejams. 

Pazīmes, kuras liecina, ka ādai nepieciešama papildu kopšana
Tomēr bieži vien gadās, ka mazuļa ādai ir vajadzīgs atbalsts. Papildu kopšana jaundzimušā ādai ir nepieciešama, kad ir skaidrs, ka tai pašai ar saviem dabīgajiem aizsardzības mehānismiem nepietiek. Tad mazuļa ādai ir jāpalīdz dabīgo mikrobiomu atjaunot ar kopšanas līdzekļiem. Piemērotākie būs speciālie zīdaiņiem izstrādāti krēmi, losjoni un pieniņi, kas labi uzsūcās. D. Kārkliņa neieteiktu lietot eļļas zīdaiņa ādas kopšanā. Tomēr, ja pieaugušie izlemj par labu eļļām, ļoti stingri jāseko līdzi to lietošanas instrukcijām.

 

Jaundzimušā ādai ir jāpalīdz ar papildu kopjošiem līdzekļiem, ja:

  • tā ir izteikti raupja – ar tausti ir jūtams, ka ādai ir grubuļains reljefs;
  • āda ir sausa un vietām ir manāmi sausi pleķi;
  • ādai ir sarkani, asi, raupji izsitumi un pleķi;
  • āda pastiprināti lobās;
  • mazulim ir piena krevele jeb seborejas dermatīts galvas matainajā daļā (tas var būt arī uzacīs, uz pieres). Piena krevele būtu jākopj ar speciāliem līdzekļiem un mazuļa āda no tās jāatbrīvo – kā norāda speciāliste, tā rada labvēlīgu vidi patogēniem mikroorganismiem, kas savukārt var veicināt infekcijas veidošanos.

 

Ja mazulim uz ādas ir novērojamas kādas no šīm pazīmēm, būtu nepieciešams konsultēties ar ārstu par ādas iespējami labāko kopšanu un noskaidrot rekomendācijas konkrētā mazuļa ādas stāvokļa uzlabošanai.