Vai žurnāls var aizstāt grāmatu?

Visi vecāki saskaras ar izaicinājumu, kā aizvilināt bērnu no viedierīcēm. Kā panākt, lai viņš brīvajā laikā aizrautos ar sportiskām un radošām nodarbēm, arī – grāmatu lasīšanu. Turklāt mēs redzam, ka ar katru gadu bērnu vecums, kad viņu dzīvi un prātu pārņem virtuālā pasaule, samazinās. Tā kļuvusi par problēmu arī bērnudārznieku vecākiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 Kopīgi pavadīts laiks rotaļājoties bērna apziņā paliks kā kaut kas patīkams, un lasīšana saistīsies ar jauku un interesantu darbošanos.

 

Lasīšana ir viena no pamatprasmēm, kas jāapgūst bērnībā, un vairums bērnu ar to tiek galā – cits mazliet ātrāk, cits – lēnāk. Diemžēl iemācīties lasīt un iemācīties lasīšanu mīlēt nav viens un tas pats. Daudzi vecāki sapņo par idillisku ainu ar bērniem, kurus vakarā nevar atraut no grāmatas lasīšanas, citi ir samierinājušies ar to, ka skolēns tiek galā ar minimumu – obligāti lasāmās literatūras sarakstu vai daļu no tā. Vēl citi uzskata, ka mūsdienu pasaulē grāmatu lasīšanu agrāk vai vēlāk tik un tā aizstās elektroniskās grāmatas un informācijas iegūšana no interneta dažādos formātos – tātad ir jāpārstāj uztraukties un jāpieņem lietas, kādas tās ir.

Visiem ir sava daļa taisnības, taču, ja esat starp tiem, kas vēlas, lai bērni lasa, ir jāiesaistās. Diemžēl. Protams, arvien vēl ir bērni, kuri grāmatas lasa labprāt. Tomēr vairumam nepieciešams pamudinājums. Un te bez vecāku iesaistīšanās neiztikt. Lai ieinteresētu lasīšanā, der jebkas – gan grāmata, kura jums nešķiet pietiekami intelektuāla, toties ir piesaistījusi bērna uzmanību, gan žurnāls, kurā ir pamaz teksta, toties motivējoši attēli un uzdevumi, kas liek piespiesties un izlasīt tos dažus teikumus.
 

Kādreiz katrā žurnālā bija pāris īpašo lapu ar dažādiem uzdevumiem prāta vai uzmanības treniņam. Tagad darbošanās uzdevumi, interaktīvs materiāls kļuvis par bērnu žurnāla pamatformātu. Tas nav ne labi, ne slikti. Ja tas ir veids, kas bērnu ieinteresē lasīšanā, tad viss notiek pareizi, tā saka žurnāla "Avenīte" galvenā redaktore.

Retais bērns, saņēmis jaunu grāmatu vai žurnālu, laimīgs nozudīs savā istabā un vairākas stundas cītīgi lasīs, pētīs vai pildīs uzdevumus vienatnē. Viņš gribēs to darīt kopā ar jums! Neatsakiet viņam arī tad, ja esat ļoti noguruši. Neatsakiet ne pirmo, ne otro reizi, jo trešās var arī nebūt. Pameklējiet kopā ar bērnu izejas no labirintiem, izgrieziet un salīmējiet žurnālam pievienoto papīra dinozauriņu, izlasiet priekšā garākos tekstus, ļaujot pašam bērnam tikt galā ar īsākajiem. Kopīgi pavadīts laiks rotaļājoties bērna apziņā paliks kā kaut kas patīkams, un lasīšana saistīsies ar jauku un interesantu darbošanos. Šajā posmā labs bērnu žurnāls noteikti ir vērtīgs tiltiņš ceļā no nelasīšanas uz īstu grāmatu.

Žurnāla “Avenīte” galvenā redaktore, izdevēja Māra Lazdāne-Avota, kura darbojas bērnu žurnālu lauciņā kopš 2001. gada, stāsta:
“Esmu pieredzējusi, kā divdesmit gadu laikā mainās bērnu lasīšanas paradumi un līdz ar to paši žurnāli. Teksti kļūst aizvien īsāki un īsāki, tie tiek sadalīti arvien nelielākās apakšnodaļās, parādās vairāk attēlu un triku uzmanības piesaistīšanai. Kādreiz katrā žurnālā bija pāris īpašo lapu ar dažādiem uzdevumiem prāta vai uzmanības treniņam. Tagad darbošanās uzdevumi, interaktīvs materiāls kļuvis par bērnu žurnāla pamatformātu. Tas nav ne labi, ne slikti. Ja tas ir veids, kas bērnu ieinteresē lasīšanā, tad viss notiek pareizi. Galvenais ir izvēlēties žurnālu ar vecumam un interesēm atbilstošu saturu. Jāpievērš uzmanība arī tam, ko saņemam kopā ar žurnālu. Šodien retais bērnu žurnāls iznāk bez dāvaniņas – uzlīmēm vai kādas mantiņas. Kuram gan nepatīk saņemt dāvanas? Tomēr, izvēloties žurnālu, svarīgi izvērtēt, vai tas, ko nopērkat savam bērnam, ir “žurnāls ar dāvaniņu” vai “dāvana ar žurnāliņu”. Vai nopirktais žurnāls tikai aizpilda stundu bērna laika vai sniedz arī kaut ko papildus viņa attīstībai.”

Māra Lazdāne-Avota uzskata, ka žurnālam ir svarīga piesaiste vietai un laikam, kurā dzīvojam. Latvijā veidotie žurnāli sniedz klātbūtnes sajūtu, dod iespēju lasīt sarunas ar saviem vienaudžiem vai Latvijā populāriem cilvēkiem, uzzināt vairāk par savas zemes vēsturi, dabu un kultūru. Tā ir pievienotā vērtība.

 

“Avenīte” ir veidota kā žurnāls mazajai sievietei – tajā pirmsskolas vecuma meitene atradīs gan vienkāršas idejas par stiliņu un istabas iekārtošanu, gan padomus attiecību veidošanai ar draudzenēm, gan iedvesmu interesantām brīvā laika nodarbēm.

 

Lai arī dzimumu lomas šodien vērtējam pavisam citādi nekā pirms 30 vai 50 gadiem, Māra uzsver, ka “meiteņu lietas” un “zēnu lietas” tomēr arvien vēl ir aktuālas. Tāpēc “Avenīte” ir veidota kā žurnāls mazajai sievietei – tajā pirmsskolas vecuma meitene atradīs gan vienkāršas idejas par stiliņu un istabas iekārtošanu, gan padomus attiecību veidošanai ar draudzenēm, gan iedvesmu interesantām brīvā laika nodarbēm.

Žurnālā, kas domāts “bērniem vispār”, tik daudz vietas šīm tēmām atvēlēt nevarētu. Savukārt žurnāls “Iedvesmas Dienasgrāmata” veidots kā slepenā burtnīca, kurā mazā pusaudze mēģina atbildēt uz jautājumiem, ko ikdienā sev neiedomājas uzdot. Tie ir testi un psiholoģiski uzdevumi, kas meitenei palīdz ieskatīties sevī, iepazīt savu patieso ES.


Žurnāla “Ucipuci” redaktore, rakstniece un divu dēlu mamma Zane Zusta raksta gan bērniem, gan pieaugušajiem. Zanes bērnu grāmatas par pūcīti Ucipuci jau iemīļojuši ne tikai lasītāji Latvijā, bet arī Ķīnā, Lietuvā un Maķedonijā. Liepājas Leļļu teātrī par atraktīvo pūcīti iestudēta izrāde Ģirta Šoļa režijā, Latvijas Radio – raidluga, bet grupas The Sound Poets līderis Jānis Aišpurs kopā ar meitu Emīliju sacerējis dziesmiņu par Ucipuci. Beidzot enerģiskā pūcīte nolēma, ka laiks nākt pie bērniem biežāk, un nu viņi ik mēnesi var savās mājās gaidīt arī žurnālu “Ucipuci”.

 

 “Jau piecus gadus, ciemojoties bibliotēkās visā Latvijā, esmu sapratusi, ko vēlas bērni. Tā ir darbošanās un uzmanība no pieaugušā. Bērnam ir ļoti svarīgi runāt un dalīties ikdienas sīkumos, bet, darbojoties kopā, ir tieši īstais mirklis, lai tas notiktu," tā min žurnāla "Ucipuci" redaktore, grāmatu autore un divu dēlu mamma Zane Zusta.


“Bērnībā tas noteikti būtu mans sapnis – iemīļotās grāmatas tēls izkāpis no grāmatas un katru mēnesi sarunājas tieši ar mani!” par žurnālu un tā tapšanu saka “Ucipuci” galvenā redaktore Zane Zusta. “Jau piecus gadus, ciemojoties bibliotēkās visā Latvijā, esmu sapratusi, ko vēlas bērni. Tā ir darbošanās un uzmanība no pieaugušā. Bērnam ir ļoti svarīgi runāt un dalīties ikdienas sīkumos, bet, darbojoties kopā, ir tieši īstais mirklis, lai tas notiktu. Ideja par žurnālu man bija jau kopš grāmatu tapšanas. Pandēmijas un mājās būšanas laiks iedeva papildu motivāciju – laiks ar bērnu ir apzināti jāplāno, un žurnāls “Ucipuci” šo iespēju piedāvā. Mūsu žurnāla pievienotā vērtība ir emocijas, kuru pasaule ir ļoti svarīga man pašai, tāpēc vēlos, lai savas emocijas mācītos izprast un pazīt mazuļi un, protams, arī viņu vecāki. Daudziem “Ucipuci” uzdevumiem ir atklāts vai slēpts papilduzdevums, kas saistīts ar dažādu emociju atpazīšanu.”

“Ucipuci” saturs veidots tā, lai uzrunātu un būtu saprotams pašiem mazākajiem, taču vizuāli ieinteresētu arī tos, kuri jau gatavojas skolai. Turklāt viena lapa žurnālā vienmēr tiek īpaši veidota, lai darbotos kopā ar lielajiem brāļiem un māsām. Mazais lasītājs attīstīs dažādas svarīgas prasmes un iemaņas – kopā ar pieaugušo burtos, domās, krāsos, vilks, līmēs, griezīs. Arī attīstīs loģisko domāšanu un uzmanību – mācīsies pazīt savas emocijas, veidot saikni starp objektiem. Klausīsies stāstus un darbosies ar uzlīmēm.

 

Žurnāla “Ucipuci” saturs veidots tā, lai uzrunātu un būtu saprotams pašiem mazākajiem, taču vizuāli ieinteresētu arī tos, kuri jau gatavojas skolai. 

 

Vēl viens šā gada jaunums ir žurnāls “Lielais Detektīvs”, kura auditorija ir gan puikas, gan meitenes, kas jau prot lasīt un kam patīk noslēpumainas spēles, mazliet baisi stāstiņi, piņķerīgu uzdevumu risināšana, vērīga sekošana norādēm un citas detektīvam raksturīgas nodarbes. 
Tas ir biezākais bērnu žurnāls Latvijā – 72 lappuses visdažādāko izmeklējamo lietu un pat detektīvu komikss.  

“Lielā Detektīva” galvenā redaktore Inita Saulīte-Zandere pēc izglītības ir vēsturniece, viņai ir plašs redzesloks mākslā un kultūrā, bet brīvajā laikā Inita aizraujas ar kriminālromāniem. Redaktores erudīcija un analītiskais prāts ļauj žurnālu veidot kā vērtīgu lasāmvielu – bērni, kuriem lasīt patīk, ar aizrautību seko katras lietas aprakstam, uzzinot vienmēr ko jaunu par mākslu, dzeju, dabu, dzīvniekiem, attiecībām, automašīnām, vēsturi, sportu un daudz ko citu. Noskaņā ļoti palīdz iejusties izteiksmīgās ilustrācijas, bet kastē ar slepeno informāciju bērns vienmēr uzzina kādu neparastu vai aizraujošu faktu par izmeklējamo tēmu. Tajā pašā laikā tie bērni, kam lasīšana vēl tik labi neveicas vai arī šajā vecuma posmā tā viņus īpaši neinteresē, var vienkārši pildīt lietu atrisināšanai paredzētos uzdevumus – iziet labirintus, atminēt vārdus vai izkrāsot apslēptos zīmējumus. Arī viņi lieliski trenēs savu vērību, loģiku un atjautību un ar laiku noteikti ieinteresēsies arī par uzdevumu “priekšvēsturi”, un sāks lasīt arī aprakstus. 

 

Žurnāla "Lielā Detektīva" redaktores erudīcija un analītiskais prāts ļauj žurnālu veidot kā vērtīgu lasāmvielu – bērni, kuriem lasīt patīk, ar aizrautību seko katras lietas aprakstam, uzzinot vienmēr ko jaunu par mākslu, dzeju, dabu, dzīvniekiem, attiecībām, automašīnām, vēsturi, sportu un daudz ko citu. 


“Bērni ir paši stingrākie kritiķi, viņi neliekuļo,” saka Inita, kurai ir 18 gadu pieredze populārā modes un stila žurnāla “Pastaiga” galvenās redaktores amatā. “Ja viņiem patīk, viņi žurnālu lasa, ja nepatīk – nelasa. Milzīgs ir gandarījums, kad mamma vai tētis atsūta foto ar bērniem, kas iegrimuši “Lielā Detektīva” uzdevumu risināšanā, pievienojot parakstu “Rets gadījums – 75 minūtes absolūta klusuma mājās pēc žurnāla “Lielais Detektīvs” izņemšanas no pastkastītes” vai “Nevarēju meitu nolikt gulēt, kamēr nebija atrisināti visi “Lielā Detektīva” otrā numura uzdevumi.””

Ja bērns vēl nav gatavs lasīt biezas grāmatas, ļausim viņam sākt ar vieglo formātu – žurnālu! Tas ieinteresēs par lasīšanu un ar laiku aizvedīs mūsu mazo gudrinieku arī uz bibliotēku un grāmatnīcu!

Abonējiet žurnālus bērniem šeit.