Ārsti glābj vēl vairāku magnētus apēdušu bērnu dzīvības. Rosina šo rotaļlietu aizliegt

Pēc četriem jauniem gadījumiem nepilna mēneša laikā, kuros dažādu vecumu bērni bija norijuši vairākus magnētus, tādējādi nopietni apdraudot savu dzīvību, Bērnu slimnīca ir nosūtījusi vēstuli Patērētāju tiesību aizsardzības centram, aicinot aizliegt šādu rotaļlietu pārdošanu.

 

Ilustratīvs attēls. Rotaļļieta, kas sastāv no magnētiskām bumbiņām. (Foto: Pixabay.com)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustratīvs attēls. Rotaļļieta, kas sastāv no magnētiskām bumbiņām. (Foto: Pixabay.com)

Kā pastāstīja slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle, magnēti, nonākot kuņģī un zarnu traktā, ir viens no visbīstamākajiem priekšmetiem cilvēka dzīvībai un veselībai, radot neatgriezeniskus bojājumus uz visu atlikušo dzīvi. Tādēļ Bērnu slimnīca vienlaikus ir informējusi arī Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju, rosinot kopīgiem spēkiem nodrošināt, ka neliela izmēra magnēti bērniem nav pieejami.

"Kad divu nedēļu laikā ārsti trīs reizes glāba bērnus pēc magnētu norīšanas, mēs sapratām, ka vairs nedrīkstam tikai brīdināt sabiedrību par šādu rotaļlietu bīstamību. Diemžēl pagājušās nedēļas izskaņā slimnīcā tika nogādāts vēl viens bērns, kurš bija apēdis magnētus, kas vēlreiz mums parāda, cik situācija ir nopietna. Magnēti var būt nāvējoši jebkura vecuma cilvēkam, tāpēc, apzinoties mūsu milzīgo atbildību kā vadošajiem bērnu veselības speciālistiem Latvijā, pieņēmām lēmumu rosināt aktīvu rīcību. Mums kā sabiedrībai un arī valsts iestādēm, ir pienākums nodrošināt bērniem iespēju augt drošā vidē, sargāt Latvijas bērnu veselību un drošību," stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Mediķu rosinātas izmaiņas var rezultēties ar labu, sabiedrības interesēm nozīmīgu iznākumu, ko apliecina arī līdzšinējā pieredze. Piemēram, pateicoties bērnu ķirurgu iniciatīvai, kopš 2010. gada Latvijā ir aizliegts pārdot etiķa esenci, kas, to iedzerot, rada smagus ķīmiskus barības vada apdegumus, norāda slimnīcā.

Bērnu slimnīcas statistika liecina, ka laika periodā 1999. - 2009. gada ķīmiskus barības vada apdegumus guva 127 bērni, savukārt 2010. - 2020. gadam šādu gadījumu skaits ir samazinājies uz pusi, negadījumu skaitam samazinoties līdz 68 bērniem.

Bērnu slimnīca aicina jau šodien sociāli atbildīgus tirgotājus apturēt magnētisko konstruktoru tirdzniecību un katru pieaugušo atbildīgi izvēlēties bērniem drošas rotaļlietas un Ziemassvētku dāvanas.

Tāpat jau šodien katrs var pārliecināties, ka visi priekšmeti, ar kuriem bērns rotaļājas, ir atbilstoši viņa vecumam, tie nav indīgi vai citādi kaitīgi, un tie ir pietiekami lieli, lai tos nevarētu norīt.

Reklāma
Reklāma

Situācijās, kad negadījums jau ir noticis, ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk bērnam sniegt palīdzību. Informāciju par to, kā rīkoties traumu gadījumā un kā pasargāt bērnu, var iegūt Bērnu slimnīcas mājaslapā.

Portāls Jauns.lv jau rakstīja par kādu gadījumu novembrī, kad pēc deviņu magnētu apēšanas ārsti cīnījās par kāda bērna dzīvību. Pēcāk meitenes mamma, vēloties brīdināt citus, ar mediju starpniecību atklāja notikušā apstākļus, proti, meita magnētus apēda klasesbiedrenes izaicināta.

"Šodien mēs cenšamies palīdzēt bērnam, kas ir guvis nopietnus zarnu trakta bojājumus, jo apēstie magnēti zarnās ir savstarpēji spēcīgi salipuši. Šajās vietās zarnās rodas asinsrites traucējumi, to audi aiziet bojā un veidojas caurumi. Tā ir ļoti bīstama situācija, kas prasa sarežģītas operācijas, garu atveseļošanos un tam var būt pat neatgriezeniskas sekas," pēc šī gadījuma medijiem par sekām stāstīja BKUS Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas vadītāja Arta Bārzdiņa.