Grūtniece saceļ jandāliņu veikalā Rīgā, jo viņai neesot jāvalkā maska

Šonedēļ valdība būtiski paplašināja sejas masku lietošanu, nosakot, ka tās jāvalkā gandrīz visās sabiedriskās vietās. Taču portāls Jauns.lv novēroja, ka ne visi iedzīvotāji apzinīgi pilda šīs prasības. Piemēram, kāda grūtniece sacēla traci veikalā, jo uzskatīja, ka viņai sejas maska nekādā gadījumā nav jāvelk.

 

FOTO: Shutterstock.com

Minētā grūtniece veikalā ieradās vakarpusē, kad tirdzniecības vietā atradās diezgan liels pircēju skaits. Apmeklētāju daudzums gandrīz sasniedza maksimāli atļauto skaitu.

Jau ienākot veikalā, grūtniece saņēma lūgumu no veikala darbinieces, ka iepērkoties vajadzētu lietot sejas masku. Taču gaidībās esošā sieviete nereaģēja uz šo lūgumu, un tā, it kā nebūtu dzirdējusi šo norādi, devās tālāk veikala telpās. Pēc brīža viņai aizrādīja cita veikala darbiniece. Grūtniece neapmierināta atbildēja, ka viņa ir stāvoklī un tāpēc viņai ir ārsta zīme, ka var nelietot sejas masku. Trešo aizrādījumu un lūgumu uzlikt sejas masku grūtniece saņēma pie kases. Tad sieviete saniknojās un sāka skaļā balsī klaigāt par savu grūtnieces statusu un to, ka viņai ir ārsta zīme un var iepirkties bez maskas.


Ne pirmais cilvēks, kas negrib lietot sejas masku
Pārdevēja laipni paskaidroja, ka veikalu regulāri apmeklē cilvēki, kuri nevēlas lietot sejas masku vai lieto to nepareizi, tāpēc viņas pienākums ir lūgt masku uzlikt. Kad kasiere aicināja grūtnieci uzrādīt ārsta zīmi, kas atļautu nelietot sejas masku, sieviete sāka meklēt savā somiņā.

Skaļi paužot savu neapmierinātību par lūgumu uzlikt sejas masku, grūtniece tā arī neatrada ārsta zīmi par sejas masku.

Taču draudēja sūdzēties pie dažādiem uzraugiem, ka viņas tiesības ir pārkāptas un ka gaidību priekšpēdējā mēnesī viņai spiež vilkt sejas masku.

Grūtniece veikalā sacēla pamatīgu jandāliņu, uz ko nācās noraudzīties nu jau diezgan garajā rindā stāvošajiem pircējiem. Jāpiebilst, ka visiem pārējiem pircējiem nebija nekādu skaļu iebildumu pret masku lietošanu.


Arī grūtniecei veikalā ir jāvalkā sejas maska
Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja Jauns.lv sacīja, ka turpmāk maskas jāvalkā visiem cilvēkiem, tostarp bērniem no 7 gadu vecuma.

Reklāma
Reklāma

Pagājušajā nedēļā Ministru kabinets lēma Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim, vienlaikus nosakot virkni ierobežojumu.

Līdz ar to no ceturtdienu visā Latvijā ikvienam ikdienas gaitās jāievēro "2+2" princips, proti, jāievēro divu metru distance un tikšanās jāierobežo līdz diviem cilvēkiem. Bērnudārzos strādājošajiem visu laiku jānēsā maskas.  

Veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās vienam apmeklētājam jānodrošina 15 kvadrātmetru platība. Savukārt informācijai par pieļaujamo cilvēku skaitu jābūt skaidri redzamai pie ieejas. Mazās telpās apmeklētāji drīkstēs ieiet pa vienam.

Covid-19 ierobežošanai valdība nolēma noteikt pienākumu nēsāt sejas maskas visās iekštelpās, izņemot mājās, tātad tās būs jāvalkā arī darba kolektīvos.

Sejas masku darbā var nevilkt darbinieks, kurš viens pats atrodas kabinetā un tikai laikā, kamēr viņš tur ir viens.