Acu plakstiņu operācija. Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem atbild ķirurģe oftalmoloģe

Plakstiņu pamatfunkcija ir aizsargāt acis. Ar laiku, cilvēkam novecojot, plakstiņi zaudē elastību un var radīt diskomfortu un redzes traucējumus. Ar acu plakstiņu operāciju ir iespējams panākt ne tikai estētiskus, bet arī funkcionālus uzlabojumus. Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par šo operāciju atbild klīnikas Diamed ķirurģe oftalmoloģe Nataļja Šamajeva.

Ar laiku, cilvēkam novecojot, plakstiņi zaudē elastību un var radīt diskomfortu un redzes traucējumus.

FOTO: Shutterstock.com

Ar laiku, cilvēkam novecojot, plakstiņi zaudē elastību un var radīt diskomfortu un redzes traucējumus.

Kādos gadījumos ārsts var ieteikt veikt acu plakstiņu koriģējošu operāciju?

Iemeslus, kādēļ cilvēki izvēlās veikt šādu operāciju, var iedalīt divās grupās. Daļa pacientu vēlas koriģēt plakstiņus galvenokārt estētisku iemeslu dēļ, daļa ir medicīnisku un funkcionālu apsvērumu vadīti kādas plakstiņu pataloģijas dēļ, piemēram, traumas, noslīdējis plakstiņš, ļaundabīgi vai labdabīgi audzēji acs apvidū. 

 

Kā šī operācija var atvieglot pacienta ikdienu?

Acs plakstiņu funkcija ir aizsargāt acābolu. Taču, piemēram, gadījumā, kad plakstiņš ir iegriezies uz iekšu, skropstas skrāpē radzeni un bojā aci, nevis to sargā. Ar plakstiņu koriģējošas operācijas palīdzību ir iespējams to novērst un atgriezt plakstiņa pamatfunkciju, būtiski uzlabojot cilvēka dzīves kvalitāti. Ja cilvēkam ir bijusi kāda trauma acs apvidū, un ir cietuši asaru kanāli vai acs plakstiņš, nevajadzētu to vienkārši traumpunktā sašūt. Gan estētisku, gan funkcionālu iemeslu dēļ ir jāveic plakstiņa rekonstrukcija pie speciālista, kas ir arī oftalmologs. 

 

Vai acu plakstiņu operācija izmaina cilvēka vizuālo izskatu? 

Kad operācija tiek veikta, lai novērstu funkcionālus traucējumus, ir svarīgi, lai gala rezultāts būtu iespējami estētisks. Operācijas mērķis šajā gadījumā nav izmainīt to, kā cilvēks izskatās, bet gan uzlabot acs funkcionalitāti un dzīves kvalitāti. Arī estētisko operāciju gadījumā ir būtiski saglabāt visas acs anatomiskās funkcijas un neizmainīt cilvēkam raksturīgos sejas vaibstus. Man ļoti bieži pacienti jautā, vai pēc operācijas es neizskatīšos pēc cita cilvēka. Es saprotu, kādēļ cilvēkiem rodas šīs bažas, un es vienmēr izskaidroju, kā notiks operācija un kādas ir iespējas estētiski uzlabot plakstiņa izskatu, panākot pēc iespējas dabiskāku efektu un nezaudējot cilvēkam raksturīgos vaibstus.

 

Vai tai ir kādas kontrindikācijas šīs operācijas veikšanai?

Operāciju nav ieteicams veikt tad, ja cilvēkam tajā brīdī ir kāds iekaisums vai akūta saslimšana, taču citu kontrindikāciju nav. Acu plakstiņu korekcijas operācijai nav arī nekāda vecuma ierobežojuma. 

 

Reklāma
Reklāma

Cik ilgs ir atlabšanas periods pēc acu plakstiņu korekcijas?

Kopumā tās ir aptuveni divas nedēļas, taču dzīšanas process ir ļoti individuāls. Operācija funkcionāli neietekmē redzi, taču tūskas dēļ tā var šķist mazliet apgrūtināta. Pirmās divas līdz trīs dienas atlabšanas procesā ir visnepatīkamākās, kad ir tūska un zilumi, un pēc tam ar katru dienu kļūst arvien labāk. Nedēļu pēc operācijas tiek izņemtas šuves, tad jau ir redzams efekts, un drīkst arī lietot acu dekoratīvo kosmētiku. Lielākoties tūska ir pazudusi pēc mēneša, un pēc trim mēnešiem efekts ir stabils un paliekošs. Pēc tam laiku rētiņas joprojām turpina kļūt gaišākas, un daļā gadījumu arī izzūd pavisam.

Jāpiezīmē, ka klīnikas Diamed dienas stacionārā ir ļoti padomāts par pacienta ērtībām gan pirmsoperācijas posmā, gan pēc tā, jo ir zināms, ka pacienta maksimāla labsajūta var ietekmēt arī dzīšanas procesus. 

 

Ko ir svarīgi ņemt vērā pacientam, kurš vēlas veikt acu plakstiņu korekciju?

Ir svarīgi ievērot, ka, lai arī šķietami maza, tā tomēr ir operācija, nevis vienkārši procedūra, un pēc tās ir jāieplāno mierīgs un saudzējošs dzīves ritms. Ir jāparedz, ka pirmās dienas būs jāpavada mājās, jālieto īpaši krēmi un ziedes, kā arī ik pa laikam jātur aukstums pie operētās acs. Atlabšanas procesu nav iespējams izlaist. Tas ir līdzīgi kā tad, ja gadās sev iegriezt pirkstā. Gribot negribot ir jāpaiet kādam laiciņam, lai tas sadzīst un nav iespējams izdarīt tā, ka nākamajā dienā vairs nekas nav redzams un jūtams. 

 

Kādu anestēziju izmanto operācijā?

No operācijas viedokļa nav nozīmes, vai pacients ir nomodā, un tas, kāda anestēzija tiek izmantota, ir atkarīgs no paša pacienta vēlmēm. Augšējo vai apakšējo plakstiņu operācija ilgst 25 līdz 30 minūtes, un parasti mēs operējam lokālā anestēzijā un pirms tam iedodam nomierinošas zāles, no kurām reizēm cilvēks arī aizmieg. Taču dažkārt cilvēki vēlas saņemt vispārējo narkozi, un šāda iespēja arī pastāv. Pēc operācijas pacientam jāpaliek klīnikā pāris stundas, un var doties mājās jau tajā pašā dienā. 

 

Cik ilgs ir operācijas uzlabojuma efekts? Vai to pēc kāda laika ir jāveic atkārtoti?

Ja cilvēks pāris gadus pēc operācijas nāk atpakaļ un saka, ka nav apmierināts ar rezultātu, ir jāsaprot, kādēļ tas tā ir. Iespējams, ka kopējo tēlu vizuāli ietekmē, piemēram, noslīdējusi piere, nevis acu plakstiņi, un mēs varam ieteikt cilvēkam vērsties pie plastiskā ķirurga. No oftalmoloģijas viedokļa operācijas efekts ir ilgstošs, un nav nepieciešams to atkārtot.