Iznākusi trešā sērijas par Vali un Spindzeli grāmata “Valis ir atpakaļ”

Bērnu grāmatu izdevniecība “Liels un mazs” laidusi klajā rakstnieka un dramaturga Laura Gundara grāmatu “Valis ir atpakaļ”. 

Grāmata domāta skolas vecuma bērniem, taču ir piemērota priekšā lasīšanai arī jaunākiem bērniem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmata domāta skolas vecuma bērniem, taču ir piemērota priekšā lasīšanai arī jaunākiem bērniem.

Tā domāta jaunākā skolas vecuma bērniem, taču ir piemērota priekšā lasīšanai arī jaunākiem bērniem. Šis ir trešais stāsts sērijā par meitenīti Loti, iesauktu par Spindzeli, un viņas ūsaino vectēvu, kuru Lote dēvē par Vali. Trešo grāmatu, tāpat kā iepriekšējās, ilustrējusi māksliniece Anete Melece, kura atjautīgi vizualizē grāmatas tēlu raksturus, emocijas un satraucošās situācijas.

Spindzeles aktīvais un mērķtiecīgais raksturs, kas nespēj ilgi izturēt bez reālas darbības, ir izveidojis mūslaiku bērnam visai neparastu nepatiku un atgrūšanos no “ekrāniem”. Radusies paradoksāla situācija: bērnam ir jācīnās, lai atsauktu atpakaļ realitātē savu vectēvu, kuram negaidot izveidojusies īsta ekrānatkarība. 

Spindzele jūtas līdzvainīga, jo tieši mazmeita ir izplānojusi dažādus viltīgus paņēmienus vectēva apmācīšanai un uzmundrināšanai, kad ģimene uzdāvinājusi vecajam vīram planšeti, lai viņš spētu nokārtot dažādas praktiskas lietas un pakavētu sev laiku, kura pensionāram šķietami ir tik daudz. Viņa ir rūpējusies, lai vectēvs neizjustu pazemojumu par savu neattapību jaunās ierīces apguvē un nesāktu justies tiešām vecs. Kad nu Valis kā zombijs nepārtraukti blenž ekrānā, klejo internetā un vairs nereaģē uz tuvu cilvēku klātbūtni, Spindzelei atkal nākas uzņemties glābšanas misiju. 

Paradoksālā kārtā līdzeklis šai glābšanai izrādās pats internets, ja zina, kā izmantot tā iespējas, un Vaļa atgriešanās reālajā pasaulē atklāj Spindzelei internetu kā interesantu pasauli, no kuras viņa pirms tam spītīgi atsacījusies.  

Pirmā sērijas grāmata “Sveiks,Vali!” (2017) vēstīja par atsvešinātību, vientulību, ko cilvēki izjūt dzīvojot lielā pilsētā, un centieniem to pārvarēt. Lauris Gundars par šo grāmatu saņēma Jāņa Baltvilka balvu un izpelnījās starptautisku ievērību: grāmata izdota vācu, korejiešu un krievu valodā, ieguvusi ieguva balvu konkursa «Книга года: Сибирь – Евразия – 2019” nominācijā par labāko grāmatu bērniem.

Sērijas otrajā grāmatā “Vaļa balss” (2018) Lauris Gundars pievērsās nopietnai un sarežģītai tēmai – pilsoņa pienākumiem un vēlēšanām, stāstot par to, kā mazās Spindzeles izprovocēti, pieaugušie ir mācījušies ieklausīties viens otrā, sadarboties, pieņemt lēmumus, dalīt pienākumus un uzņemties iniciatīvu. Arī grāmata “Vaļa balss” tulkota korejiešu valodā, savukārt māksliniece Anete Melece par ilustrācijām šai grāmatai saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu. 

Reklāma
Reklāma

 

Izdevniecības „Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.


Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālo tīklu kontos: facebook.com/lielsunmazs un instragram.com/lielsunmazs