Cik daudz maizes drīkst apēst, lai nesabojātu figūru un veselību

Maize gadu simtiem ir bijusi daudzu tautu pārtikas pamatu pamats. Ja bija maize, varēja dzīvot. Pēdējos gadu desmitos tā ir kļuvusi par produktu, kuru varētu aprakstīts gandrīz vai ar psiholoģisko terminu "te mīl, te ienīst". Galvenokārt šādu viedokli pauž tie, kuri iesaistīti veselīga dzīvesveida, skaistumkopšanas un ķermeņa "slaidināšanas" industrijā. Ja gribi būt skaists, slaids un vesels, atsakies no maizes. Jo īpaši no kviešu miltu izstrādājumiem, un smalkmaizītes, protams, ir ļaunākais, ko konditors var izdomāts.

Vienmēr priekšroku labāk dot pilngraudu produktiem, kuros ir pēc iespējas mazāk apstrādāti graudi.

FOTO: Shutterstock.com

Vienmēr priekšroku labāk dot pilngraudu produktiem, kuros ir pēc iespējas mazāk apstrādāti graudi.

Vai tiešā maize ir tik ļoti kaitīga slaidajai līnijai un fiziskai pašsajūtai, pēta izdevums "Elle.ru". Maize gatavo no ļoti dažādiem graudiem - kviešiem, miežiem, auzu, griķu... Graudaugu grupai pieder arī makaroni un rīsi. Brūnie, nepulētie rīsi vispār ir ļoti veselīgs produkts, ko nevar teikt par baltajiem, noslīpētajiem rīsiem.
Jā, maizē ir daudz ogļhidrātu, bet, pareizi un saprātīgi ēdot, nekādu ļaunumu tie nodarīt nevar. Ko nozīmē saprātīga ēšana? Kā to ieviest un no kā tomēr ir jāatsakās?
 

Vai maize ir kaitīga? 
Graudaugi un pilngraudu produkti nav kaitīgi! Tajos ir B grupas vitamīni, šķiedrvielas, minerālvielas, dzelzs un magnijs. Tas viss ir nepieciešams normālai, stabilai nervu sistēmai un spēcīgai imunitātei. Bet, lai ēstu labu maizi, tā ir jāizvēlas pareizi.
 

Lasi arī: Kā ēst kartupeļus, nepieņemoties svarā 

Laba maize neglabājas ilgi. 2 - 3 dienas istabas temperatūrā un maize, kurā nav pievienotas dažādas "uzlabotājvielas", jau ir sacietējusi. Lielveikalu maizes, kas, iepakotas polietilēnā, glabājas nedēļu mīkstas un pufīgas, satur daudz konservantu, cukura, iridinātājus. No šādas maizes patiešām labāk atteikties. 

Lielveikalu maizes, kas, iepakotas polietilēnā, glabājas nedēļu mīkstas un pufīgas, satur daudz konservantu, cukura, iridinātājus. No šādas maizes patiešām labāk atteikties. 

Reklāma
Reklāma


Cik daudz maizes drīkst apēst vienā dienā?
Ikdienas ēdienkartē ir jābūt graudaugiem, tai skaitā arī maizei. Runa ir par daudzumu, ko var apēst, nekaitējot figūrai un pašsajūtai. 
Pieņemot, ka 1 porcija graudaugu un no tiem izgatavotu produktu, tai skaitā - maize, ir 30 grami. 
Bieza maizes šķēla ir apmēram 90 - 100 gramus smaga. 
Cik porcijas graudaugu dienā jāapēd, ir atkarīgs gan no vecuma, gan svara, gan dzīvesveida.

Uztura speciālisti iesaka šādas devas

  •  mazkustīga sieviete vecumā no 19 līdz 50 gadiem - 6 porcijas graudaugu dienā jeb 1,5 - 2 šķēles maizes. 
  •  sieviete vecāka par 50 - 5 porcijas graudaugu. 
  •  vidēji aktīvs vīrietis vecumā no 19 līdz 30 gadiem - 8 porcijas graudaugu jeb 2,5 šķēles maizes. - vīrietis vecumā no 31 līdz 50 gadiem - 7 porcijas graudaugu 2,5 šķēles maizes
  •  vīrietis virs 50 - 6 porcijas jeb 2 šķēles maizes.

Bērniem nepieciešamā ikdienas maizes porcija ir mazāka nekā pieaugušajiem, bet fiziski ļoti aktīvi cilvēki var apēst mazliet vairāk. 
Izvēloties mazi, ir vērts rūpīgi izlasīt marķējumu par tās sastāvu. Ir maizīte, kur viena šķēle satur 12 gramus ogļhidrātu, bet cita - 18 gramus. Jo vairāk maizē ir šķiedrvielas un mazāk ogļhidrātu, jo tā ir vērtīgāka. Vienmēr priekšroku labāk dot pilngraudu produktiem, kuros ir pēc iespējas mazāk apstrādāti graudi. 


Kā nenopirkt viltus "veselīgu produktu"

  • Baltmaize vai rupjmaize, uz kuras iepakojuma rakstīts, ka satur pilngraudu graudus. Dažas sēklas un graudi, kas redzami rafinētās miltu maizes doniņā, nepadara to veselīgu. 
     
  • Ir maldīgs priekšstats, ka tumšas krāsas maize un makaroni ir veselīgāki. Patiesībā maizes krāsa neko daudz nenozīmē. Jāpēta ir produkta marķējums. Pērkam to produktu, kuram sastāvā kā pirmā sastāvdaļa ir minēti pilngraudu vai neapstrādāti graudi. 
     
  • Pilngraudu maize parasti ir cietāka un blīvāka. Tā ir kvalitatīvas un veselīgas maizes pazīme. 
     
  • Lasot marķējumu, pievērsiet uzmanību tam, vai maizei ir pievienoti biezinātāji un konservanti (nātrija benzoāts, kalcija propionāts). Dabīgais konservants - askorbīnskābe, nav kaitīgs.
     
  • Jo mazāks ir sāls un cukura daudzums produktā, jo tas ir vērtīgāks.