Vai aukstā laikā gulbji un pīles jābaro? Ornitologs par būtiskāko, kas jāņem vērā

Cilvēki putnu barošanu bieži vien romantizē, iedomājoties, kā vēsā rudens pēcpusdienā kanālmalā ar maizi cienā pīles… Ornitologs Agnis Bušs uzskata, ka putniem piebarošana nav tik ļoti vajadzīga kā pašiem cilvēkiem.

 

Ja putni kādā vietā ir piebaroti regulāri, ziemā nedrīkst barošanu pēkšņi pārtraukt, jo tie ir rēķinājušies ar barības pieejamību un tieši tādēļ tajā vietā palikuši ziemot. Ja regulāru barošanu nodrošināt nespēj, putnus labāk nebarot vispār!

FOTO: Shutterstock.com

Ja putni kādā vietā ir piebaroti regulāri, ziemā nedrīkst barošanu pēkšņi pārtraukt, jo tie ir rēķinājušies ar barības pieejamību un tieši tādēļ tajā vietā palikuši ziemot. Ja regulāru barošanu nodrošināt nespēj, putnus labāk nebarot vispār!

Cienājot spārnaiņus, mēs tiem piekļūstam tuvāk, radot sev sajūtu, ka esi kādam palīdzējis. “Tas nav nekas slikts, ja ievēro pāris noteikumus, – ja esi sācis putnus konkrētā vietā barot, tad turpini līdz pavasarim un par barību neizmanto bojātu un sālītu pārtiku,” norāda ornitologs.

Gada aukstajā laikā var piebarot Latvijā ziemojošās mežapīles. Parasti mežapīles lido uz dienvidiem, taču arvien biežāk tās paliek Latvijā, īpaši pilsētās. Latvijā ziemojošos gulbjus turpretī barot nevajadzētu. Atšķirībā no pīlēm gulbjus piebarošana padara par pilnīgi atkarīgiem – pie ēdiena pierod ļoti ātri un tādā mērā, ka nelido prom pat tad, kad tiem draud iesalšana ledū. Nekādā gadījumā šos putnus nevajag barot vasarā un rudenī, bet, ja nu tomēr tas noticis, jāturpina barot regulāri līdz pat pavasarim, citādi tie nenovēršami ies bojā. Labāk ūdensputnus barot upju un dīķu tuvumā, kuri ziemā ilgi neaizsalst; atklāts ūdens gulbjiem un pīlēm ziemā ir tikpat nepieciešams kā barība.

 

Gulbjus piebarošana padara par pilnīgi atkarīgiem – pie ēdiena pierod ļoti ātri un tādā mērā, ka nelido prom pat tad, kad tiem draud iesalšana ledū.

 

 

Reklāma
Reklāma

Baltmaize vairāk kaitē, nevis palīdz
Ar maizi un putniem ir līdzīgi kā ar cilvēkiem – baltmaize ļoti garšo, taču ne vienam, ne otram tā nav pilnvērtīga barība. Pilngraudu maize būs krietni vērtīgāka par baltmaizes riku. Ņem vērā arī to, ka putnu neapēstā maize piesārņo ūdeni. Maize ūdenī pūst, tas liek veidoties aļģēm, kas ir nāvējošas zivīm. Turklāt aļģes ir kaitīgas arī pašām pīlēm – nereti, uzņemot aļģes, tās saslimst. Jāņem vērā arī tas, ka pūstošās maizes un aļģu dēļ ūdens sāk smakot.

Uztura ziņā par maizi daudz pilnvērtīgāki ir dažādi labības graudi, cieti savārītas biezputras, sasmalcināti kartupeļi (vislabāk – vārīti), salātlapas, vārīti burkāni un arī ozolzīles. Nevajadzētu pīles un gulbjus barot ar zivīm un gaļas ēdieniem, jo šie putni pārsvarā barojas ar augu valsts pārtiku. Tāpat nevajadzētu putniem dot vafeles, cepumus, čipsus vai sapelējušu maizi. Tas dzīvniekam vairāk kaitēs nekā palīdzēs.

Ievēro! Ja putni kādā vietā ir piebaroti regulāri, ziemā nedrīkst barošanu pēkšņi pārtraukt, jo tie ir rēķinājušies ar barības pieejamību un tieši tādēļ tajā vietā palikuši ziemot. Ja regulāru barošanu nodrošināt nespēj, putnus (it sevišķi – ūdensputnus) labāk nebarot vispār!