Svētdienas vakarā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš tiešraidē uzrunā sabiedrību

Lai efektīvāk cīnītos pret Covid-19 izplatību, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rosinās valdības kolēģus pagarināt Covid-19 dēļ noteikto ārkārtējo situāciju, kā arī ieviest stingrākus ierobežojumus, svētdienas vakarā tiešraides uzrunā sabiedrībai paziņoja premjers. Premjers atkārtoti aicināja ikvienu sabiedrības locekli ievērot noteiktos ierobežojumus - nepulcēties, neciemoties un distancēties, kā arī solīja, ka nāks klajā ar rosinājumu ne tikai ieviest stingrākus ierobežojumus, bet arī pagarināt Covid-19 dēļ noteikto ārkārtējo situāciju.

Jau tagad mūsu slimnīcas, mūsu ārsti ir pārslogoti. Mums ir jārīkojas. Mums ir jālauž šīs slimības izplatības ķēdes. Tas ir pamats, kas ir jādara, uzrunā Kariņš.

FOTO: Shutterstock.com

''Jau tagad mūsu slimnīcas, mūsu ārsti ir pārslogoti. Mums ir jārīkojas. Mums ir jālauž šīs slimības izplatības ķēdes. Tas ir pamats, kas ir jādara,'' uzrunā Kariņš.

"Kopš pagājušā marta mēs ilgstoši cīnāmies ar pilnīgi neredzamu pretinieku – Covid-19 vīrusu. Ja pavasarī mums kopīgiem spēkiem izdevās ātri pārvarēt šī vīrusa uzliesmojumu, tad šoruden situācija, diemžēl, ir pavisam cita.

Ilgstoši no dažādiem avotiem mēs esam dzirdējuši, ka tūlīt situācija būs labāka. Draugi, nav labi. Mēs jau astoņas nedēļas redzam, ka saslimstība ar Covid-19 aug un aug. Diemžēl, aug arī mirstība.

 

Ja saslimšana jebkurā gadījumā var būt smaga, tad jebkura nāve no Covid-19 ir kādas ģimenes traģēdija. Tāpēc es jūs šovakar uzrunāju, lai mēs varētu kopīgiem spēkiem – valdība ar sabiedrību darīt visu, lai pārvarētu šo krīzi, lai samazinātu Covid-19 izplatību, lai sargātu cilvēku dzīvības un veselību.

Šonedēļ mūsu valsts rādītāji pārsniedz Vācijas rādītājus un nav nekādas pazīmes, ka šie pieaugums samazinātos, bet ir liela starpība starp mums un Vāciju. Vācijas veselības aprūpes sistēma ir ļoti bagāta un spēj acīmredzot tikt galā ar šādu uzliesmojumu, bet mūsu veselības aprūpes sistēma ir uz izdzīvošanas robežas.

Jau tagad mūsu slimnīcas, mūsu ārsti ir pārslogoti. Mums ir jārīkojas. Mums ir jālauž šīs slimības izplatības ķēdes. Tas ir pamats, kas ir jādara. Vislabākais veids, kā uzvarēt šo vīrusu ir ievērojot drošības pasākumus un vispār nesaslimt.

 

Diemžēl, mēs redzam, ka tas tādā veidā nenotiek. Kāpēc tas tā ir? Šis vīruss ir elpceļu infekcijas vīruss. Vīruss mīl pārlēkt no cilvēka uz cilvēku. Tas grib, lai mēs sanākam kopā, mēs sanākam kopā, mēs runājam.

Vīruss var izdzīvot no viena cilvēka inficēt nākamo un tā tālāk. Tātad, ja vīrusa stratēģija ir panākt, ka mēs esam tuvu viens otram, mūsu stratēģijai jābūt pilnīgi pretējai – nodrošināt, ka mēs esam iespējami attālināti viens no otra," televīzijas tiešraidē sacīja Kariņš.

Reklāma
Reklāma

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības dēļ valstī kopš 6.novembra izsludināta ārkārtējā situācija, kuras dēļ ir noteikta virkne ierobežojumu, tai skaitā arī attiecībā uz publiskiem pasākumiem un pulcēšanos.

Noteikta arī prasība daudzās sabiedriskās vietās lietot mutes un deguna aizsegus. Galvenās iestādes, kuras kontrolē šo ierobežojumu ievērošanu, ir Valsts policija un pašvaldību policijas.

Sestdien Latvijā atklāti 414 jauni Covid-19 gadījumi, bet četri ar jauno koronavīrusu sasirgušie miruši. Savukārt līdz šim kopumā Latvijā ar Covid-19 saslimušas 16 975 personas, izveseļojušās 1719 personas, bet 197 mirušas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Pagājušajā diennaktī Latvijā stacionēti 44 Covid-19 pacienti, līdz ar to kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 510 ar jauno koronavīrusu sasirgušie, kas ir par 26 vairāk nekā diennakti iepriekš, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Šis ir līdz šim lielākais vienlaikus slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits.

No visiem patlaban slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 478 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 32 - ar smagu slimības gaitu.

 

No: http://jauns.lv