Nepatīkamā sieviešu problēma – dzemdes polipi. Ārsta rekomendācijas

Polips jeb dzemdes dobuma sienas izaugums ir bieži sastopama patoloģija sievietēm, kas, pretēji seniem aizspriedumiem, mūsdienās ir nesāpīgi un  vizuālajā kontrolē ārstējama. “Par biedējošo dzemdes dobuma “tīrīšanu” sen jau laiks aizmirst,” uzsver ginekologs Jurģis Vītols, klīnikas “JV Klīnika” ārsts. 

Polipi reti izraisa sāpes, un pat ne visos gadījumos rada sūdzības.

FOTO: Shutterstock.com

Polipi reti izraisa sāpes, un pat ne visos gadījumos rada sūdzības.

Polipu rašanās iemesli nav skaidri zināmi, tās var būt gan hormonu disbalansa sekas, gan arī ģenētiskas izmaiņas, kā rezultātā kādā dzemdes iekšējā slāņa vietā parādās nekontrolēta augšana. “Daļai sieviešu mazāka izmēra polipi ar laiku var pazust. Tomēr, ja veidojums ir lielāks par vienu centimetru, tad iespēja, ka tas pazudīs bez ārstēšanas ir minimāla,” uzsver Vītols. 

Polipi reti izraisa sāpes, un pat ne visos gadījumos rada sūdzības. Ja veidojums ir vismaz 1 cm un lielāks, tad 90% gadījumos šīm sievietēm ir sūdzības, un biežākā - asiņošana. “Sievietēm, kuras ierodas ar sūdzībām par pastiprinātu asiņošanu, lielākā daļā gadījumu tiek konstatēts polips. Asiņošana parasti nav izteikti spēcīga, vairāk gan – dzīves kvalitāti traucējoša. Tā var būt gan pastiprināta asiņošana mēnešreižu laikā, vai arī smērējoši izdalījumi - pēkšņi, cikla vidū”, stāsta “JV Klīnika” ārsts. 
 

Polipus diagnosticē sonogrāfiskā apskatē vai histeroskopijas laikā, kas mūsdienās jau ir apvienojama ar ārstēšanu.


Polipus diagnosticē sonogrāfiskā apskatē vai histeroskopijas laikā, kas mūsdienās jau ir apvienojama ar ārstēšanu. Dažāda izmēra polipus iespējams likvidēt pāris sekundēs - diagnostiskas histeroskopijas laikā.  Izmantojot modernās tehnoloģijas, netiek veikta dzemdes kakla dilatācija jeb paplašināšana, kas var radīt nevajadzīgu dzemdes kakla traumu. Tas ir būtiski jaunām, nedzemdējušām sievietēm. 

“Procedūrā tiek izmantots speciāls histeroskopijas instruments ar samazinātu diametru, tādejādi neradot traumu dzemdes kaklam. Jaunais instruments ir īpašs ar to, ka ir mehānisks (netiek izmantota elektroenerģija), kas ļauj nogriezt polipu precīzi un ātri, nebojājot apkārtējos audus. Papildus tam, šī metode ļauj piekļūt polipiem grūti sasniedzamās vietās, piemēram, pie olvadu atveres.  Lielai daļai dzemdējušu sieviešu šo procedūru iespējams veikt pat bez anestēzijas, bet nedzemdējošām varētu būt nepieciešama viegla anestēzija,” stāsta Jurģis Vītols.

“Diemžēl, joprojām Latvijā sievietes ar diagnozi dzemdes polips bieži tiek nosūtītas uz dzemdes abrāziju jeb, tautas valodā runājot, ‘tīrīšanu’, kas ir mazefektīva un “akli” veikta, kā arī ar dobuma traumatizācijas risku”, secina Vītols.

Lielākā daļa polipu ir veidoti no labdabīgām šūnām, tomēr aptuveni vienā no 20 gadījumiem, īpaši gados vecākām sievietēm, tajās var tikt atrastas ļaundabīgas izmaiņas. “Mūsu klīnikas rekomendācija ir polipus ņemt ārā tad, ja tie rada sūdzības vai arī ir lielāki par 1 cm, tāpat polipu izņemšana rekomendējama sievietēm, kurām ģimenes anemnēze norāda uz paaugstinātu vēža risku, sievietēm ar liekā svara vai vielmaiņas traucējumiem, sievietēm, kurām ir agrīni iesākušās mēnešreizes, vai kurām nav bijušas grūtniecības”, stāsta speciālists.

Reklāma
Reklāma