Iemesli, kāpēc ir jāmazgā visas bēbīša drēbes, arī jaunas

Gatavojot pūriņu mazajam, šķiet tik pašsaprotami visas drēbītes izmazgāt, izgludināt. Kāpēc ir svarīgi mazgāt ne tikai pašas pirmās jaundzimušā drēbes, bet turpināt mazgāt jaunās drēbes arī lielākiem bērniem un pat pieaugušajiem, stāsta alergoloģe, pneimonoloģe Dr. Ieva Cīrule (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca).

Mazgājot zīdaiņa drēbes, jālieto minimāls pulvera daudzums. Jaundzimušajam vislabākais ir, ja viņš var sajust savas mammas, nevis ķīmisko mīkstinātāju smaržu

FOTO: Shutterstock.com

Mazgājot zīdaiņa drēbes, jālieto minimāls pulvera daudzums. Jaundzimušajam vislabākais ir, ja viņš var sajust savas mammas, nevis ķīmisko mīkstinātāju smaržu

Iespējams, varētu šķist, ka galvenais iemesls, kāpēc būtu jāmazgā visas jaunās drēbes, ir higiēnas apsvērumu dēļ – kas gan tik tās nav aizticis, pirms drēbes nonāk mūsu mājās! Tomēr higiēniskais apsvērums, kā norāda Dr. I. Cīrule, ir tikai sekundārs. Izrādās, drēbēs ir vielas, kas var izraisīt nopietnu slimību – kontaktdermatītu.

Jāņem vērā, ka arī drēbes, kas ir ražotas no eko kokvilnas, ir apstrādātas ar ķīmiskām vielām, un arī šādu apģērbu būtu ieteicams pirms valkāšanas izmazgāt


Apģērbs – ķīmisku vielu mājvieta

Lai apģērbs tiktu uzšūts un nonāktu līdz tā valkātājam, viss sākas ar auduma ražošanu. Taču kokvilnas audzēšanā, no kā visbiežāk gatavo mazuļu apģērbu, parasti tiek izmantoti ķīmiski līdzekļi – vēl augot uz lauka, kokvilna tiek apstrādāta, to miglojot ar spēcīgiem ķīmiskiem līdzekļiem. Tāpat arī auduma ražošanā, krāsošanā, apstrādē tiek izmantotas dažādas vielas, piemēram, arī pret parazītiem. Lai audums būtu košs, skaists, parazītu nesaēsts, tas daudzkārt tiek apstrādāts. Šīs ķīmiskās vielas ir samērā aktīvas, un, ja nonāk uz jaundzimušā ādas, var radīt kairinājumu, kas var izraisīt ādas bojājumu, caur kuru bērna organismā var iekļūt alergēni un mikrobi.

Jāņem vērā, ka arī drēbes, kas ir ražotas no eko kokvilnas, ir apstrādātas ar ķīmiskām vielām, un arī šādu apģērbu būtu ieteicams pirms valkāšanas izmazgāt. Nekad nevar zināt, cik daudz dažādu ķīmisku vielu ir lietots, lai saražotu audumu un vēlāk apģērbu.

Kontaktdermatīts var attīstīties no nemazgātu drēbju nēsāšanas. Esmu pieredzējusi, ka bērnam no nemazgātas, bet jaunas pidžamas valkāšanas rodas nopietni ādas bojājumi

Drēbes, kas pieskaras ādai

Šā iemesla dēļ pilnīgi noteikti pirms nēsāšanas vajadzētu izmazgāt visas drēbes – gan bērnu, gan pieaugušo –, kas saskaras ar ādu: apakšveļu, pidžamu, zeķes, zeķubikses, krekliņus. “Kontaktdermatīts var attīstīties no nemazgātu drēbju nēsāšanas. Esmu pieredzējusi, ka bērnam no nemazgātas, bet jaunas pidžamas valkāšanas rodas nopietni ādas bojājumi. Jāatceras, ka jaundzimušā drēbes nevajadzētu mazgāt ar intensīvi smaržojošiem pulveriem un skalojot nav nepieciešams pievienot veļas mīkstinātāju. Mazgājot zīdaiņa drēbes, jālieto minimāls pulvera daudzums. Jaundzimušajam vislabākais ir, ja viņš var sajust savas mammas, nevis ķīmisko mīkstinātāju smaržu,” stāsta Dr. I. Cīrule.

Protams, drēbes mazgājam, lai tiktu vaļā no kādiem netīrumiem, kas mums higiēnisku apsvērumu dēļ var nepatikt. Tomēr galvenā rekomendācija tās mazgāt un izskalot, lai atbrīvotos tieši no tām ķīmiskajām vielām, kas ir jebkurā audumā, un mazinātu ādas kairinājuma riskus. Drēbes nerekomendē mazgāt, lai tās iegūtu sterilitāti, tāpēc arī nav ieteicams tās vārīt vai gludināt, izmantojot pašu augstāko temperatūru.

Saistītie raksti