Pazīmes, kas liecina, ka mazulim ir alerģiska reakcija uz veļas mazgāšanas līdzekli

Mūsdienu pasaulē ar alerģijām sastopas daudz ģimeņu. Kad bērns ir jau paaudzies, viņa drēbes mēdz mazgāt kopā ar pieaugušo drēbēm, un iespējams, ka veļas mazgāšanas līdzeklis mazajam ir “par stipru”. Kādas var būt pirmās pazīmes, ka šis līdzeklis bērnam neder, stāsta Kristina Amosova, pediatre, bērnu alergoloģe (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca).

 

Alerģiskais kontaktdermatīts no kairinošā kontaktdermatīta atšķiras ar to, ka alerģiska procesa gadījumā attīstās imūna atbilde uz konkrētu vielu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Alerģiskais kontaktdermatīts no kairinošā kontaktdermatīta atšķiras ar to, ka alerģiska procesa gadījumā attīstās imūna atbilde uz konkrētu vielu

Maza bērna āda salīdzinājumā ar pieauguša cilvēka ādu ir daudz jutīgāka, maigāka un trauslāka. Mūsdienās mums apkārt ir daudz un dažādas vielas, kas var izraisīt ādas kairinājumu un alerģisku reakciju. Bojājumu uz ādas, kas radies kādas kairinošas vielas saskarsmes ar ādu dēļ, sauc par kontaktdermatītu. Alerģiskais kontaktdermatīts no kairinošā kontaktdermatīta atšķiras ar to, ka alerģiska procesa gadījumā attīstās imūna atbilde uz konkrētu vielu. Pavisam niecīgs daudzums var būt pietiekams, lai izraisītu alerģiju, turpretī kairinošam kontaktdermatītam nepieciešama noteikta minimāla iedarbība. Reālajā dzīvē pēc simptomiem atšķirt, kurš kontaktdermatīts ir konkrētajā gadījumā, ir grūti. Par to liecina tikai kairinātājs, kas izraisa kairinājumu uz ādas. Ja bērnam ir kontaktdermatīts no siekalām, tad var spriest par kairinājuma kontaktdermatītu, bet, ja tas būs no ķīmiskas vielas, tad iespējams gan viens, gan otrs variants.
 


Ņem vērā! 

  • Veļas mazgājamā līdzekļa kairinājuma sekas uz ādas var neparādīties uzreiz, bet vairāku nedēļu laikā. 

     

Domājot par alerģiskām izpausmēm no veļas mazgāšanas līdzekļa, tad tomēr biežāk tā ir kairinājuma reakcija. To var salīdzināt ar situāciju, kad pieaugušajam uz ādas nejauši uzlīst stiprs, skābes saturošs vai sārmains līdzeklis. Pieaugušais uzreiz jutīs sāpes, būs redzams, ka āda kļūst sarkana, pietūkst, var parādīties arī pūslīši. Tas pats notiek arī, ja uz ādu iedarbojas ar viegliem kairinātājiem – ziepēm, trauku mazgāšanas līdzekli, šampūnu vai veļas mazgāšanas līdzekli. Taču atšķirība ir tāda, ka simptomi neparādīsies uzreiz, bet dažu nedēļu laikā. Ādas izmaiņas izpaudīsies kā sausums, nieze un plaisas. Ja ar šo ādas stāvokli nekas netiek darīts, parādās čūliņas un kreveles. Tas ir visbiežākais scenārijs. Dažreiz cilvēkam var rasties arī nātrene vai cita veida izsitumi. 

Pazīmes, ka bērnam alerģiska reakcija varētu būt no veļas mazgāšanas līdzekļa:

  • sausa āda;
  • nieze;
  • plaisas ādā;
  • čūlas un krevele parādās, ja iepriekšējie simptomi netiek ņemti vērā.

 


Vai tas tiešām ir no veļas mazgāšanas līdzekļa?

Nereti atšķirt, vai konkrētā reakcija ir no veļas mazgāšanas līdzekļa vai, piemēram, no ēdiena, vizuāli ir problemātiski. Pārtikas alerģiju diagnostikā palīdz ādas testi un specifisko IgE noteikšana asinīs. Kairinošo vielu diagnostikā mums tāda palīginstrumenta nav. Tomēr lielu lomu spēlē notikumu attīstības hronoloģija. Ja bērna ēdienkartē nekas nav mainījies, bet dermatīts sācies, iespējams, ka atbilde jāmeklē apstāklī, vai nav mainīts veļas vai cits mazgāšanas līdzeklis. Tomēr jāatceras, ka kairinājuma sekas uz ādas var neparādīties uzreiz, bet vairāku nedēļu laikā. 
 


Ignorēt nedrīkst

Ja uz mazuļa ādas parādās sausumi, apsārtumi, laicīgi ir jāsāk kopt viņa ādu. Jebkuram cilvēkam sausa āda niez. Kasot to, ar nagiem tiek bojāta ādas virskārta, tajā iekļūst baktērijas, kairinātāji no apkārtējās vides, sākas iekaisums, kas ādas bojājumus padara smagākus un dziļākus. Normālos apstākļos starp ādas šūnām atrodas lipīdu slānis, kas ādas barjerfunkciju uztur līdzsvarā. Tas neļauj ādai izžūt un nelaiž cauri nevajadzīgas vielas, alergēnus, kairinātājus un baktērijas. Pirmais un galvenais, ko var darīt ar sakairinātu ādu, – censties atjaunot ādas barjerfunkciju, kopjot to ar piemērotiem emolientiem (krēmiem). 

 

Atopiskā dermatīta pacientiem viens no provocējošiem saasinājuma faktoriem ir dažādu kairinātāju iedarbība, to skaitā veļas mazgāšanas līdzeklis.

 

Atopiskais dermatīts

Atopiskā dermatīta pacientiem viens no provocējošiem saasinājuma faktoriem ir dažādu kairinātāju iedarbība, to skaitā veļas mazgāšanas līdzeklis. Atopiskā dermatīta gadījumā āda ir izmainīta savas pārmērīgās jutības dēļ. Šīs slimības pamatā jau ir traucēta ādas barjerfunkcija, un slimības norise bieži vien ir hroniska ar saasinājumiem un miera periodiem. Nepiemērots vai lielāks mazgāšanas līdzekļa daudzums var izraisīt paasinājumu uz ādas daudz ātrāk un izteiktāk nekā tad, ja āda ir vesela. Tieši tāpēc mēs vecākiem, kuru bērniem ir atopiskais dermatīts, sniedzam informāciju par iespējamiem provocējošiem faktoriem, lai laikus novērstu, pamanītu vai nepieļautu nākamo saasinājumu. 
 


Kā mazgāt alerģiska mazuļa drēbes? 

Ja mazulim ir ādas kairinājums vai alerģija pret kādu veļas mazgāšanas līdzekli, tad to jāpamēģina nomainīt ar bērnam draudzīgāku, piemēram, hipoalerģisku līdzekli. Tāpat jāatceras, ka ir jālieto atbilstošs, ne pārāk liels līdzekļa daudzums. Vēlams drēbes veļas mašīnā mazgāt, uzliekot dubultās skalošanas programmu, un noteikti nepievienot veļas mīkstinātājus vai citus skalojamos līdzekļus.

Saistītie raksti