Vai pie bērna, kurš ārstējas slimnīcā ar Covid-19, drīkst uzturēties kāds no vecākiem

Arī Latvijas pieredze rāda, ka bērni un jaunieši ar Covid-19 slimo retāk un arī retāk tiek hospitalizēti. Taču – ja bērnam ir Covid-19 saslimšana un ārstēšanu nepieciešams turpināt slimnīcā, vai bērnam līdzi uz slimnīcu var doties līdzi kāds no vecākiem, kurš ir Covid-19 negatīvs?

Bažām nav pamata - kopā ar bērnu uz slimnīcu, ja bērnam ir Covid-19, var doties arī kāds no vecākiem, par ja ir Covid-19 negatīvs

FOTO: Shutterstock.com

Bažām nav pamata - kopā ar bērnu uz slimnīcu, ja bērnam ir Covid-19, var doties arī kāds no vecākiem, par ja ir Covid-19 negatīvs

Kā Mammamuntetiem.lv noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā, kopā ar bērnu, kuru nepieciešams hospitalizēt, slimnīcā var uzturēties arī kāds no vecākiem vai aprūpes personām neatkarīgi no tā, vai pieaugušais ir Covid-19 pozitīvs vai negatīvs.

Arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle Mammamuntetiem.lv apstiprina, ka vecāki, kuru Covid-19 pozitīvie bērni dodas ārstēties slimnīcā, tiek aicināti iestāties kopā ar bērniem slimnīcā un palikt visu ārstēšanās periodu. “Mēs vienmēr aicinām vecākus vai pacienta pilnvarotās personas būt kopā ar bērnu ārstēšanās laikā. Tas ir īpaši svarīgi, lai bērns justos drošāk un ārstēšanās process būtu veiksmīgāks. Vecāki paši katrā situācijā izvērtē, vai viņiem ir iespējams pārkārtot ikdienu, un pieņem lēmumu – iestāties vai neiestāties slimnīcā ar mazo pacientu,” norāda D. Zaldāte-Rozentāle.

Slimnīcā kopā ar bērnu var uzturēties arī kāds no vecākiem vai aprūpes personām neatkarīgi no tā, vai pieaugušais ir Covid-19 pozitīvs vai negatīvs.

Ja vecāki nolemj palikt ar bērnu slimnīcā, piesardzības pasākumi ir identiski mājas apstākļiem. Pacientam ar vecāku ir jāievēro stingrā izolācija, tikai šajā gadījumā, nevis savā dzīvesvietā, bet palātā – viņi paliek palātā gan nakšņot, gan uzturēties visu ārstēšanās laiku. Laikā, kad pacientu apmeklē personāls, pieaugušajam ir jālieto maska. Iestāšanās slimnīcā notiek, sekojot procedūrai – tiek testēts gan bērns, gan vecāks.

Reklāma
Reklāma

Savukārt, ja tiek nolemts, ka vecāks nepaliks kopā ar bērnu, bērns paliek palātā viens, bet vecāks bērnam var nodot paciņas un komunicēt ar bērnu caur aizvērtu logu.

Lasi vēl: Uz kurām slimnīcām nogādā bērnus ar Covid-19, ja nepieciešama hospitalizācija