Grūtniece un dzelzs. Kāpēc grūtniecēm tik bieži pārbauda dzelzs rādītājus asinīs

Rūpīga grūtniecības uzraudzīšana nav iedomājama bez ikmēneša ārsta vizītēm un regulārām asins analīzēm. Cik bieži un kāpēc grūtniecēm nepieciešams asinīs pārbaudīt dzelzs līmeni “Mammamuntetiem.lv” organizētajā vebinārā plašāk stāsta ginekoloģe, dzemdību speciāliste Dr. Olga Boka.

Varētu teikt, ka samazināts feritīns ir viens no pirmajiem signāliem, kas liecina, ka organismā samazinās dzelzs rezerves un draud iestāties anēmija

FOTO: Shutterstock.com

Varētu teikt, ka samazināts feritīns ir viens no pirmajiem signāliem, kas liecina, ka organismā samazinās dzelzs rezerves un draud iestāties anēmija

 

 

 

Vebinārs tapis sadarbībā ar uztura bagātinātāju* “Floradix”. “Floradix” uztura bagātinātāji ir vieni no “Salus-Haus” produktiem, kuru ražošanā izmantoti tikai augstākās kvalitātes augu ekstrakti, dabiskas augļu sulas un vitamīni.

Ja grūtniecei asinīs trūkst dzelzs, ir risks, ka var attīstīties anēmija. Dzelzs ir tas mikroelements, kas nepieciešams asinsrades sistēmai, lai spētu nodrošināt organismu ar skābekli. Asins analīzēs par dzelzs daudzumu organismā liecina tādi galvenie rādītāji kā hemoglobīns un feritīns.

 

Ja grūtniece cieš no anēmijas, viņai var parādīties tādas pazīmes kā nespēks, reiboņi, elpas trūkums fiziskas slodzes laikā, ātra sirdsdarbība un citas

 

Kāpēc jāseko līdzi dzelzs līmenim

Ja grūtniecei šie galvenie rādītāji asins analīzē ir samazinājušies un ir jau attīstījusies dzelzs deficīta anēmija, par ko parasti liecina samazināts hemoglobīna daudzums asinīs, ir risks, ka tas var ietekmēt ne tikai topošās mātes pašsajūtu, bet arī mazuļa attīstību. Ja grūtniece cieš no anēmijas, viņai var parādīties tādas pazīmes kā nespēks, reiboņi, elpas trūkums fiziskas slodzes laikā, ātra sirdsdarbība un citas. Tāpat palielinās risks, ka sievietei pēc dzemdībām var būt nepieciešams pārliet asinis, pieaug arī pēcdzemdību infekciju vai depresijas risks jaunajai mātei. Anēmija var palielināt priekšlaicīgu dzemdību risku, savukārt bērnam var būt pazemināts dzimšanas svars vai rasties attīstības traucējumi. Parasti sūdzības vispirms parādās mātei, un mazulim riski draud, ja topošajai mātei ir ļoti stipra anēmija.
 


Hemoglobīna trūkums – anēmijas rādītājs

Hemoglobīns ir olbaltumviela, kas atrodas sarkanajos asinsķermenīšos – eritrocītos – un satur dzelzi. Hemoglobīns ir būtisks, jo tas veic skābekļa transportu organismā – nogādā skābekli pa visu organismu. Lai cilvēka šūnas varētu normāli funkcionēt, jebkurai organisma bioķīmiskai reakcijai ir vajadzīgs skābeklis. Eritrocīti jeb sarkanie asinsķermenīši, kuros ir hemoglobīns, nogādā skābekli tur, kur tas ir nepieciešams. Ja sieviete gaida mazuli, tad skābeklis tiek nogādāts arī uz augļa organismu un palīdz tam normāli augt un veselīgi attīstīties. Ja ir attīstījusies anēmija, šis rādītājs asins analīzēs ir samazināts, un tad saskaņā ar ārsta norādēm jāuzsāk ārstēšana.

 

Lai labāk izprastu organisma pieprasījumu pēc dzelzs grūtniecības laikā, jāsaprot, ka šajā laikā sievietei mainās visa asinsrites sistēma – augot bērnam, placentai un sievietes dzemdei, rodas nepieciešamība pēc papildu asinīm

 

Feritīns – dzelzs rezerves

Otrs būtiskais rādītājs, kas stāsta par dzelzs daudzumu organismā, ir feritīns. Tas ir rādītājs, kas liecina par dzelzs rezervēm organismā. Ja feritīns ir samazinātā līmenī, taču hemoglobīns ir normas robežās, tas nozīmē, ka organismā sāk rukt dzelzs rezerves, un šādu stāvokli sauc par dzelzs deficītu. Varētu teikt, ka samazināts feritīns ir viens no pirmajiem signāliem, kas liecina, ka organismā samazinās dzelzs rezerves un draud iestāties anēmija. Tāpēc ir tik svarīgi – īpaši grūtniecības laikā – sekot līdzi šim rādītājam, lai nenovestu organismu līdz anēmijai un varētu laikus uzsākt dzelzs preparātu lietošanu, kas papildinātu organismu ar dzelzs rezervēm. 
 


Fizioloģiska anēmija grūtniecēm

Lai labāk izprastu organisma pieprasījumu pēc dzelzs grūtniecības laikā, jāsaprot, ka šajā laikā sievietei mainās visa asinsrites sistēma – augot bērnam, placentai un sievietes dzemdei, rodas nepieciešamība pēc papildu asinīm. Grūtniecības laikā sievietei apmēram par 40 % pieaug plazmas apjoms, kas ir asins šķidrā daļa, un par 15–20 % palielinās eritrocītu – sarkano asinsķermenīšu – skaits. Tā kā sarkanie asinsķermenīši pieaug mazākā daudzumā nekā kopējais asins apjoms, grūtniecības 2. un 3. trimestrī asinis kļūst šķidrākas, līdz ar to hemoglobīna līmenis var kristies. Svarīgi ir saprast, vai hemoglobīna samazinājums ir fizioloģisku izmaiņu vai arī dzelzs deficīta dēļ, lai izlemtu par ārstēšanas nepieciešamību.

 

Ja visi dzelzs rādītāji ir normas robežās, hemoglobīnu grūtniecības laikā nosaka 4 reizes

 

Grūtniecības 1. trimestrī, kad nav menstruāciju radītā asins zuduma un vēl nav būtisku izmaiņu sievietes organismā, pieprasījums pēc dzelzs samazinās un hemoglobīna rādītāji var pat uzlaboties. Taču, sākot ar 2. trimestri, un vēl jo izteiktāk 3. trimestrī ievērojami pieaug dzelzs patēriņš grūtnieces organismā, tāpēc dzelzs rādītājiem nepieciešams sekot līdzi regulāri.

 

 

Analīzes grūtniecei

Hemoglobīns

  • Ja visi dzelzs rādītāji ir normas robežās, hemoglobīnu grūtniecības laikā nosaka 4 reizes. Ja tas ir pazemināts, ārsts var lemt veikt analīzes biežāk, lai redzētu, vai ir atbildes reakciju uz noteikto ārstēšanu.
  • Anēmiju diagnosticē:
    • 1. un 3. trimestrī, ja hemoglobīns ir zem 110 g/l;
    • 2. trimestrī, ja hemoglobīns ir zem 105 g/l. 2. trimestrī samazināts rādītājs ir skaidrojams ar lielāku asins šķidrās daļas pieaugumu, salīdzinot ar eritrocītu skaita palielināšanos.

 Feritīns

  • Ja pārējie dzelzs rādītāji ir normas robežās, feritīnu grūtniecības laikā nosaka 2 reizes.
  • Jāņem vērā, ka grūtniecēm rādītājs jau zem 30 ng/ml norāda uz dzelzs trūkumu organismā.

 
Citi ar dzelzs daudzumu saistīti rādītāji, kurus ārsts var izvēlēties pārbaudīt:

  • eritrocītu skaits;
  • hematokrīts;
  • dzelzs.

* Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.