Vai pieļaujams, ka ovulācija ir sāpīga

Ik pa laikam sāpošam sānam var būt dažādi iemesli, un viens to tiem var būt ovulācija. Mammamuntetiem.lv lasītāja jautā – vai ir normāli, ka reizi mēnesī, cikla vidū, sāp viens sāns olnīcu apvidū?

Ir sievietes, kas ovulācijas laikā jūt vieglākas vai spēcīgākas sāpes sānā.

FOTO: Shutterstock.com

Ir sievietes, kas ovulācijas laikā jūt vieglākas vai spēcīgākas sāpes sānā.

Lasītāja jautā: “Esmu ievērojusi, ka ik pa laikam iesāpas sāns - liekas, ka tas varētu būt cikla vidū. Vai tā varētu būt olnīca, kas sāp? Vai tas ir normāli? Varbūt tā var būt cista? Kāda ir labākā rīcība šādā gadījumā? Sāpes uznāk un pēc dažām dienām pāriet.”

Atbild sertificēts ginekologs un sertificēts dzemdību speciālists ar specializāciju operatīvajā ginekoloģijā Dr. Antons Babuškins.

Šo ovulāciju dažas sievietes var izjust kā pēkšņas vidēji stipras vai stipras sāpes, kas mazinās pēc neilga laika

Sāpēm var būt dažādi iemesli, bet ja ir novērojams, ka tas visbiežāk notiek cikla vidū, tad viens no iespējamiem cēloņiem ir sāpīga ovulācija. Ovulācija ir fizioloģisks process, kad menstruālā cikla vidū olšūna izkļūst ārā no olnīcas, plīstot folikulam, kurā tā ir augusi. Olšūna tālāk sāk savu ceļojumu uz dzemdes dobumu, lai tiktu apaugļota, bet plīsuša folikula vietā veidojas dzeltenais ķermenis, kas uzturēs grūtniecības attīstību, ja tāda veidosies. Šo ovulāciju dažas sievietes var izjust kā pēkšņas vidēji stipras vai stipras sāpes, kas mazinās pēc neilga laika. Var arī palikt velkoša sajūta vienā vai otrā sānā vairākas dienas. Dažreiz dzeltena ķermeņa vietā var veidoties hemorāģiskais dzeltenais ķermenis vai citiem vārdiem hemorāģiskā cista. Šī cista ir funkcionāla un parasti pazūd pati pēc nākamām menstruācijām. Taču šajos gadījumos sūdzības var būt izteiktākas un būs jālieto pretsāpju zāles.

Reklāma
Reklāma

Ja pretsāpju līdzekļi nepalīdz un sāpju intensitāte tikai pastiprinās, nekavējoties jāgriežas kādā no Neatliekamās medicīnas palīdzības klīnikām.

Vispārējās rekomendācijas ir sekojošas - ja cikla vidū sieviete izjūt sāpes vienā vai otrā sānā, ieteicams pāris dienas uzturēt miera režīmu bez īpašas fiziskās slodzes, nerekomendē dzīvot dzimumdzīvi. Tas ir saistīts ar to, ka fiziskās slodzes laikā hemorāģiskā cista var plīst un tad sāpes kļūs ļoti stipras un situācijas atrisināšanai iespējams var būt nepieciešama operatīva iejaukšanās. Pret sāpēm var lietot pretsāpju līdzekļus, kas palīdz sievietei ikdienā. Jā sāpes nemazinās, rekomendē apmeklēt ginekologu ambulatori, lai izslēgtu citas problēmas (piemēram, iekaisums). Ja pretsāpju līdzekļi nepalīdz un sāpju intensitāte tikai pastiprinās, nekavējoties jāgriežas kādā no Neatliekamās medicīnas palīdzības klīnikām.

Saistītie raksti