Kā pareizi gatavot klimpas un knēdeļus? Mīklas pamatrecepte

Klimpas un knēdeļi, no vienas puses, īpaši neatšķiras, turpretī, no otras puses, tā ir variācijām ļoti bagāta kulinārijas pasaule.
Kartupeļu klimpu pagatavošanai izmanto gan svaigus, gan vārītus kartupeļus, kā arī abu veidu kartupeļu maisījumu.

FOTO: Shutterstock.com

Kartupeļu klimpu pagatavošanai izmanto gan svaigus, gan vārītus kartupeļus, kā arī abu veidu kartupeļu maisījumu.

Piedevām vēl dažādu novadu pārstāvji stingri turas pie ierastajiem nosaukumiem – tieši to pašu, ko vienā novadā sauc par klimpu, nedaudz tālāk dēvē tikai un vienīgi par knēdeli. Tās ir tradīcijas. Ziemeļniekiem tīkamākas ir klimpas, bet vairāk uz dienvidiem populārāks apzīmējums ir knēdeļi.

 

Klimpas gatavo no dažādām mīklām. Kartupeļu klimpu pagatavošanai izmanto gan svaigus, gan vārītus kartupeļus, kā arī abu veidu kartupeļu maisījumu. Jāņem vērā, ka vislabākās klimpas iznāks no miltainiem kartupeļiem, jo cietajos un jaunajos kartupeļos ir pārāk maz cietes.

 

Knēdeļu gatavošanai iecienīta ir arī baltmaize un maizes atlikumi. Tos sagriež mazos gabaliņos un iemērc pienā, lai kļūst mīksti, bet pēc tam samīca ar olām un garšvielām un pievieno arī citus produktus vai arī pilda ar aknām, speķi, sīpoliem, desu, vārītas gaļas gabaliņiem un citiem pildījumiem. Savukārt saldos knēdeļus pilda ar plūmju biezeni, aprikozēm, biezpienu, rozīnēm, āboliem.
 

Kā pareizi gatavot klimpas un knēdeļus?

* Pēc receptes pagatavotās klimpas ievieto verdošā sālsūdenī tā, lai tās nepieskartos cita citai, pēc tam uz lēnas uguns briedina 15–20 minūtes. Tās nevajag vārīt, lai neizšķīst.

* Ieteicams vispirms pagatavot vienu izmēģinājuma klimpu. Ja tā izjūk, mīklai jāpievieno milti, ciete vai manna. Savukārt, ja klimpa sanākusi par cietu, mīklai pievieno pienu vai buljonu un olu.

* Lai pārbaudītu, vai izmēģinājuma klimpa ir gatava, ar divām dakšiņām to pārdala uz pusēm. Iekšpusei jābūt sausai un gaisīgai. Tas, ka klimpa uzpeld ūdens vai buljona virspusē, vēl nenozīmē, ka tā ir gatava.
 

Reklāma
Reklāma

Kartupeļu knēdeļu mīklas pamatrecepte

Kad mīkla gatava, sadali to nelielos gabaliņos, katrā iespied nedaudz pildījuma un aizviļā ciet. Liec verdošā ūdenī un karsē, līdz knēdeļi gatavi.

  • 1 kg miltainu kartupeļu
  • 250 ml piena
  • sāls, nedaudz kartupeļu cietes

1. 250 g kartupeļu ar visu mizu vāri aptuveni 20 minūtes. Bļodā ieklāj tīru dvielīti un ierīvē nomizotus atlikušos svaigos kartupeļus.

2. Rīvētos kartupeļus izspied tajā pašā bļodā un ļauj šķidrumam nostāties.

3. Kad ciete nogulsnējusies bļodas dibenā, pārējo šķidrumu nolej.

4. Izspiestos zaļos kartupeļus ieber bļodā un samaisi ar cieti.

5. Karstus vārītos kartupeļus nomizo un vai nu sastampā, vai izspied caur kartupeļu spiedi. Pēdējais paņēmiens ir labāks, jo kartupeļu biezenis kļūst gaisīgāks. Pielej pienu un uzvāri,

6. Pievieno zaļos kartupeļus un samīci mīklu. Ja tā līp pie rokām, pievieno vēl mazliet cietes.

No žurnāla "100 labi padomi"

Saistītie raksti