Iekštelpu videonovērošana. Kādiem mērķiem un kādās telpās kameru izvietot?

Drošība pirmajā vietā! Tā nereti domājam, taču piemirstam, ka reizēm savas ikdienas drošību var paaugstināt ar ērti pieejamiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, piemēram, videonovērošanas kamerām. Kā paaugstināt sava mājokļa drošību, izvietojot iekštelpās videonovērošanas kameras, konsultē Ainis Čiževskis, “ELKO” viedās mājas produktu vadītājs.

Veicot videonovērošanu privātām vajadzībām, ja tas paredzēts mājokļa aizsardzībai vai citiem privātiem mērķiem, brīdinājums par videonovērošanu nav jāizvieto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veicot videonovērošanu privātām vajadzībām, ja tas paredzēts mājokļa aizsardzībai vai citiem privātiem mērķiem, brīdinājums par videonovērošanu nav jāizvieto

Rakstu sērija "Videonovērošanas kameras" tapusi sadarbībā ar IMOU
 

Ko spēj videonovērošanas kamera
Lai labāk izprastu, ko var sagaidīt no videonovērošanas kameras tehniskā ziņā, ir vērts izprast, kādas ir mūsdienīgas videonovērošanas kameras spējas un parametri. Kā stāsta A. Čiževskis, lielākoties gandrīz visu populārāko zīmolu videonovērošanas kameras spēj šādas lietas:

  • nodrošina datu fiksēšanu naktī, tumšā laikā. Protams, ir arī lētākas kameras, kurām šādas iespējas nav, tāpēc vienmēr pirms iegādāšanās ir vēlams pie pārdevēja pārliecināties, ka konkrētā kamera atbalsta nakts redzamību;
  • saglabā videoierakstu. IMOU un daudzi citi ražotāji nodrošina iespēju saglabāt videoierakstu dažādos veidos, piemēram, savā atmiņas kartē, mājas serverī vai pat ražotāja piedāvātā mākoņglabātavā. Jāpiemin gan, ka ieraksta turēšana mākoņglabātavā parasti nav bezmaksas pakalpojums. Ir arī ražotāji, kas piedāvā dažādus pakalpojumus, ko var pielāgot savam maciņa biezumam, – piemēram, glabāt ierakstu 3 dienas, 7 dienas vai pat mēnesi. Priekšrocība mākoņierakstam ir tāda, ka gadījumā, ja kaut kas notiks ar kameru vai atmiņas karti, ieraksts mākoņglabātavā vienmēr paliks pieejams. IMOU kamerām visvienkāršāk piekļūt šiem ierakstiem var ar viedtālruņa lietotnes palīdzību;

Kameras nevajadzētu izvietot tur, kur pašiem šī videonovērošana nav nepieciešama un nav pamatojuma kameru tur novietot

  • kustības sensora norāde ierakstā. Viedtālruņa lietotne dod iespēju aplūkot ierakstu uzreiz tajos mirkļos, kad ir notikusi kāda kustība, lai nebūtu jāmeklē, kad tieši tas noticis. Lietotne uzreiz nosūtīs ziņojumu uz tālruni, kad tieši kustība vai trauksme ir notikusi. Šajā ziņojumā būs norādīts laiks un bilde, kā arī saite uzreiz uz konkrēto brīdi ierakstā;
  • skaņas fiksācija. Kameras modeļi ieraksta arī skaņu. Mūsdienās lielākoties visas kameras veic skaņas ierakstu, bet pirms kameras iegādāšanās vajadzētu par to pārliecināties pie pārdevēja. Papildus tam pāris IMOU kameras modeļu spēj arī nosūtīt ziņojumu uz telefonu, ja fonā ir kāda neparedzēta skaņa – piemēram, pēkšņi sācis raudāt bērns;
  • attēla izšķirtspēja. Tas, cik augstas kvalitātes būs kamerā iegūtais attēls, būs atkarīgs no kameras kvalitātes un tā, kur tiek novietota kamera. Mūsdienās kamerām videoieraksta kvalitāte ir salīdzinoši augsta un seju atpazīt nebūs nekādu problēmu. Taču, izvietojot kameru, pirms tam ieteicams pārliecināties pašiem, vai kvalitāte būs apmierinoša. Piemēram, ja vajag novērot durvis, tad, pirmkārt, kamera jānovieto vēlamajā vietā; otrkārt, jāpārliecinās, vai no šāda attāluma pašiem būs pietiekami, lai viss būtu skaidri redzams.

Kādi principi jāievēro, uzstādot kameru iekštelpās:

  • Iekštelpās kameras parasti tiek izmantotas, lai veiktu īpašuma novērošanu, kā arī sekotu līdzi bērniem, auklītēm vai mājdzīvniekiem.
  • Kameras visbiežāk uzstāda priekšnamos un dzīvojamās istabās.
  • Kameras nevajadzētu izvietot tur, kur pašiem šī videonovērošana nav nepieciešama un nav pamatojuma kameru tur novietot.
  • Jāņem vērā, vai kameru izvēlētajā vietā būs iespējams pieslēgt pie elektrības vai interneta. Ja tas nav izdarāms, tad vai nu jāmaina vieta, kur uzstādīt, vai jāizdomā, ka šo pieslēgvietu organizēt.

Kameras pieslēgšana pie bezvadu interneta ir ļoti vienkārša, un tur problēmām nevajadzētu būt – to var paveikt jebkurš

  • Veicot videonovērošanu privātām vajadzībām, ja tas paredzēts mājokļa aizsardzībai vai citiem privātiem mērķiem, brīdinājums par videonovērošanu nav jāizvieto. Taču, ja šāds brīdinājums tiks izlikts, tas var būt arī kā papildu drošības elements, jo ļaunprātis būs informēts, ka viņš tiek filmēts, un, iespējams, divreiz apdomās savas turpmākās darbības.

Kā uzstādīt kameru?
A. Čiževskis norāda: “Kameru ierīkošana ir vienkārša, taču viss ir atkarīgs no tā, kur un kādu kameru vēlaties uzstādīt. Ja tā ir vienkārša mājas kamera, piemēram, kā "IMOU Ranger 2", tad vairāk par wifi maršrutētāju nevajadzēs, un tie ir gandrīz visās mājsaimniecībās. Kamera jānoliek sev vēlamajā vietā un caur lietotni jāsavieno ar bezvadu internetu. Savukārt, ja ir vēlēšanās uzstādīt kameru mājas ārpusē, tad gan jārēķinās, ka vajadzēs instrumentus, lai pieskrūvētu kameru, piemēram, pie sienas. Pašas kameras pieslēgšana pie bezvadu interneta ir ļoti vienkārša, un tur problēmām nevajadzētu būt – to var paveikt jebkurš. Savukārt, ja nepieciešams kameru kaut kur stiprināt klāt, šo darbu labāk būtu uzticēt cilvēkam, kas jau iepriekš ir veicis līdzīgus darbus.

_____________________________________________________________________________________
REKLĀMAS INFORMĀCIJA 

IMOU zīmola produkti sevī apvieno lielisku kvalitāti un funkcionalitāti, ko nodrošina viens no vadošajiem videonovērošanas risinājumu ražotājiem pasaulē Dahua Technology. Izmantojot tiešsaistes video straumēšanu, IMOU kameras sniedz iespēju uzraudzīt sev tuvos cilvēkus, lai pārliecinātos, ka ar viņiem un jūsu īpašumu viss ir kārtībā, lai arī kur jūs neatrastos.

Augsta attēla kvalitāte, ērta vadāmība caur aplikāciju un vienkārša pieslēgšana - šīs īpašības apvienojumā ar stilīgu dizainu un pieejamu cenu, padara IMOU kameras par izciliem palīgiem mājas un tuvinieku drošības uzraudzībā, arī to lietotāju vidū, kuriem nav papildu zināšanu par videonovērošanas risinājumu uzstādīšanu. Produkti nopērkami lielākajos sadzīves tehnikas veikalos un interneta veikalos.