Videonovērošanas kameru izvēle privātajām un daudzdzīvokļu mājām

Drošības kameras videonovērošanai kļūst arvien izplatītākas, taču to uzstādīšanas principi privātmājās un dzīvokļos ir atšķirīgi. Kas jāņem vērā, meklējot labāko risinājumu videonovērošanas kamerām, stāsta Ainis Čiževskis, “ELKO” viedās mājas produktu vadītājs.

Dzīvoklī tehniski uzstādīt kameru var jebkurā vietā, kur ir iespēja ievilkt elektrības vadu un ir pieejams bezvadu interneta signāls

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzīvoklī tehniski uzstādīt kameru var jebkurā vietā, kur ir iespēja ievilkt elektrības vadu un ir pieejams bezvadu interneta signāls

Rakstu sērija "Videonovērošanas kameras" tapusi sadarbībā ar IMOU
 

Iespējams, varētu šķist, ka dzīvokļi nav visai piemēroti, lai tajos ierīkotu videonovērošanas kameras, – daudzdzīvokļu namos taču ir daudz kaimiņu un katra individuālais dzīvoklis neatrodas nomaļus. Taču tas parasti nepalīdz nelaimes gadījumā. Savukārt mājās, lai arī, iespējams, ir ierastāk uzstādīt videonovērošanu, ir jāzina principi, kā to darīt, lai sasniegtu maksimālu efektu. Abus šos telpu veidus ir lietderīgi aprīkot ar videokameru sistēmām, taču jāzina, kā to darīt gudri un pārdomāti.

Kas jāņem vērā, uzstādot kameras dzīvoklī
Arī dzīvokļos noteikti ir vērts ierīkot novērošanas kameras, jo, kā liecina zādzību statistika, kaimiņu esamība vien līdz šim nav vainagojusies ar simtprocentīgu aizsardzību pret garnadžiem. Tāpat arī kaimiņi nekad nepateiks, kas tieši notiek kāda cita dzīvoklī vai kā izskatījās cilvēks, kas nodarīja kaitējumu īpašumam. To vislabāk atspoguļos videokamera.

  • Dzīvoklī tehniski uzstādīt kameru var jebkurā vietā, kur ir iespēja ievilkt elektrības vadu un ir pieejams bezvadu interneta signāls (sliktākajā gadījumā var pievilkt interneta kabeli). Jautājums, vai kameru var novietot kāpņu telpā, ir jānoskaidro individuāli katrā gadījumā – jāzina, vai tas ir jāsaskaņo ar mājas apsaimniekotāju, citiem iedzīvotajiem, un jāsaprot, vai tas ir nepieciešams. “Ja tā ir daudzdzīvokļu māja, manuprāt, tas nav vajadzīgs, jo pastāvīgi saņemsiet brīdinājumus par garāmejošiem kaimiņiem, ja gadījumā būs aktivizēta funkcija par brīdinājumu saņemšanu,” norāda speciālists.

Trīsistabu dzīvoklī var pietikt ar vienu kamera, kas pavērsta uz ieejas durvīm. Var izvietot arī vairākas kameras, kas var būt fokusētas uz logiem

  • Lai saprastu, kurā vietā dzīvoklī izvietot kameru, ir jāsaprot, kādam nolūkam tā nepieciešama. Piemēram, tas var tikt darīts drošības apsvērumu dēļ. Tad kamera jāvērš uz durvīm, logiem un citiem piekļuves punktiem, lai varētu saņemt ziņojumus par ļaunprātīgu iekļūšanu īpašumā. Tāpat tā var būt pavērsta uz pašu dzīvokli, lai varētu aplūkot, ko mājās dara bērni vai mājdzīvnieki.
  • Piemēram, trīsistabu dzīvoklī var pietikt ar vienu kamera, kas pavērsta uz ieejas durvīm. Var izvietot arī vairākas kameras, kas var būt fokusētas uz logiem, ja ir pamats uztraukumam, ka iekļūt dzīvoklī var caur tiem. Ja ir vēlēšanās sekot līdzi notiekošajam pašā dzīvoklī, papildus vienmēr var uzlikt vēl kādu kameru. Protams, ir kameras, kas nodrošina virziena maiņu, piemēram, “IMOU Ranger 2”, un tās var uzstādīt vietā, kur redz gan durvis, gan pašu dzīvokli. Tādā gadījumā ar lietotnes palīdzību – attālināti – iespējams pagriezt kameru un aplūkot visu, ko vēlaties.

Ja vēlaties kameras izvietot privātmājā
Domājot par to, kā prombūtnes vai nakts laikā novērot savu īpašumu, jāatceras, ka efektīvai privātmāju novērošanai būs nepieciešamas kameras gan ārtelpām, gan iekštelpām.

  • Uzstādot kameras privātmājā, būtu ieteicams izvietot tās tā, lai kamerās būtu redzamas tās vietas, kurām var piekļūt. Tātad – lai efektīvi novērotu āra teritoriju, kameras jāizvieto tā, lai var pārredzēt visu teritoriju. Tas pats attiecas uz objektiem, ko vajag papildus novērot, – uz garāžu, šķūnīti vai citu papildu teritoriju. “Uzstādot kameras, ļoti svarīgi tās izvietot tādā augstumā un vietā, kur būtu saskatāma arī seja. Novietot kameru lielā augstumā, kur tehniski ir iespēja attālināti novērot lielāku platību, ne vienmēr ir pareizākais solis. Lai gan ekonomiski tas nozīmē, ka nepieciešams mazāks daudzums kameru, lai novērotu lielāku platību, tad dzīvē tas ne vienmēr ir labi. Jo tālāk atrodas kamera no vietas, kur var iekļūt, jo sliktāk var saskatīt cilvēka seju,” padomā dalās A. Čiževskis.
  • Parasti privātmājās cilvēki liek no trim līdz četrām kamerām apkārt mājai un vienu līdz divām iekštelpās, taču izvēle var atšķirties, un tā parasti ir ļoti individuāla. Svarīgi atcerēties, ka, izraugoties kameru ārtelpām, jāiegādājas tāda, kurai ir aizsardzība pret nokrišņiem un citām ārējām ietekmēm, piemēram, IP67 aizsardzības klase.

Visām populārāko ražotāju kamerām mūsdienās ir nakts redzamības funkcija, kas nodrošina iespēju veikt ierakstu arī naktī

  • Vispareizāk būtu kameras uzstādīt priekšnamos, kur ir galvenās ieejas, kā arī vietās, caur kurām ēkā var iekļūt ļaundaris. Nav vērts novietot kameras vietās, kurām piekļūt var, izejot cauri telpām ar tajās jau esošām kamerām, – piemēram, kādās slēgtās istabās vai citās vietās. Kā arī, protams, kameras nav jāuzstāda vietās, kur pašiem nav nepieciešama videonovērošana.
  • Jāatceras, ka visām populārāko ražotāju kamerām mūsdienās ir nakts redzamības funkcija, kas nodrošina iespēju veikt ierakstu arī naktī. Tas nozīmē, ka papildu apgaismojums āra teritorijai, lai nodrošinātu kvalitatīvu novērošanu, nav nepieciešams. Dažām kamerām pat ir iebūvēts gaismas starmetis, lai papildus izgaismotu nevēlamos teritorijas viesus.

Vai video novērošanas kameras var savienot ar signalizācijas sistēmu?
“Diemžēl lielākoties šādas mājas kameras savienot ar jau esošajām signalizācijas pakalpojumu sniedzēju iekārtām nav iespējams. Lielākoties tāpēc, ka šīs iekārtas nekad nav bijušas tam paredzētas. Bet to var noteikti pārbaudīt pie signalizācijas pakalpojumu sniedzējiem. Šobrīd tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, un es pieļauju, ka kādam signalizācijas pakalpojumu sniedzējam jau drīzumā vai pat šobrīd ir iespēja savienot savas sistēmas ar esošajām mājas videonovērošanas kamerām. Noteiktām kamerām, piemēram, "IMOU Bullet" un "IMOU LOOC" ir iestrādāta pašai sava skaņas sirēna un gaismas starmetis, kas var nodrošināt papildu aizsardzību pret ļaundariem,” nākotnes vīziju ieskicē A. Čiževskis.

_____________________________________________________________________________________
REKLĀMAS INFORMĀCIJA 

IMOU zīmola produkti sevī apvieno lielisku kvalitāti un funkcionalitāti, ko nodrošina viens no vadošajiem videonovērošanas risinājumu ražotājiem pasaulē Dahua Technology. Izmantojot tiešsaistes video straumēšanu, IMOU kameras sniedz iespēju uzraudzīt sev tuvos cilvēkus, lai pārliecinātos, ka ar viņiem un jūsu īpašumu viss ir kārtībā, lai arī kur jūs neatrastos.

Augsta attēla kvalitāte, ērta vadāmība caur aplikāciju un vienkārša pieslēgšana - šīs īpašības apvienojumā ar stilīgu dizainu un pieejamu cenu, padara IMOU kameras par izciliem palīgiem mājas un tuvinieku drošības uzraudzībā, arī to lietotāju vidū, kuriem nav papildu zināšanu par videonovērošanas risinājumu uzstādīšanu. Produkti nopērkami lielākajos sadzīves tehnikas veikalos un interneta veikalos.